Így értékelte az ellenzék Orbán Viktor évértékelőjét

2017.02.10. 18:18

Összefoglaló.

A Párbeszéd szerint 2016 a gyász éve volt a magyaroknak, miközben kizárólag az "orbáni tolvajfejedelmek" jártak jól.

Szabó Tímea, az ellenzéki párt társelnöke pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, a magyarok elvesztett jólétük, és a külföldre vándorolt rokonaik mellett az "Orbán Viktor által elárult jövőjüket" is gyászolhatták.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke sajtótájékoztatót tart Évértékelő címmel a Clark Ádám téren Orbán Viktor évértékelő beszéde előtt 2017. február 10-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Kijelentette, a miniszterelnök évértékelője évek óta nem a valóságot tükrözi, továbbá a dolgozók és munkát vállalni akarók helyett saját elitjének szól.

"Orbán Viktor udvartartásában jól teljesítenek a korrupciólovagok" - fogalmazott Szabó Tímea, majd példaként említette, hogy "Rogán Antal helikopterrel repked, Mészáros Lőrinc még a kerekesszékes gyerekek alól is kilopja a fóti gyermekotthont".

Hangsúlyozta, míg "Orbán Viktor büntette a szegényeket", addig a Párbeszéd több tonna tűzifát és több ezer adag ételt osztott ki, továbbá kiálltak az egészségügyben dolgozók elnyomása ellen. Szabó Tímea emlékeztetett az alapjövedelemről szóló javaslatukra, és azt mondta, "idén is folytatjuk a harcot". Ígéretet tett arra, hogy elszámoltatják az "összes kis és nagy fideszes tolvajt".


Gyávának nevezte a miniszterelnököt az MSZP sajtófőnöke azt követően, hogy Orbán Viktor pénteken megtartotta évértékelő beszédét. Nyakó István kijelentette: a kormányfő nem nézett szembe a magyar valósággal.

Nyakó István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) sajtófőnöke sajtótájékoztatót tart Reagálás Orbán Viktor évértékelőjére címmel az Képviselői Irodaházban 2017. február 10-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Kifogásolta, hogy Orbán Viktor nem beszélt az embereket foglalkoztató problémákról, az ingyenkonyhák előtt kígyózó sorokról vagy arról, hogy a családok otthonai helyett miért a stadionok füvét melegítik. Arról sem szólt az embereknek - folytatta -, hogy hová rakta a gáz és a villany világpiaci árának csökkenéséből eredő hasznot, de az orvoshiányról vagy a kórházak rossz állapotáról sem beszélt.

Szerinte Orbán Viktor "saját pénztárcájaként használja" Mészáros Lőrinc és Garancsi István vállalkozókat, Magyarország pedig 2016-ban kilépett abból az európai összefogásból, amely a korrupció ellen mozgósította volna a tagállamokat.

Hová tűnt 600 ezer magyar honfitársunk? - tette fel a kérdést, kijelentve: Magyarországra nem jönni akarnak Európából, hanem menekülnek innen, mert mind versenyképességben, mind jövedelmekben lemaradtunk még a visegrádi országoktól is.


A Jobbik szerint sok minden kimaradt a kormányfő évértékelő beszédéből, Orbán Viktor nem szólt a politikai ellenfelei elleni lejárató kampányokról és a korrupcióról sem.

 Volner János, a Jobbik frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart Reagálás Orbán Viktor évértékelőjére címmel az Országgyűlés Irodaházában 2017. február 10-én. MTI Fotó: Soós Lajos     

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján a miniszterelnök évértékelő beszédére reagálva elmondta: Orbán Viktor nem szólt arról, hogy aljas és bírósági ítéletekkel bizonyított módon lejárató kampányokat rendelt meg politikai ellenfelei ellen, ami keresztény és jó érzésű emberhez méltatlan, és ezért Magyarországtól kell bocsánatot kérnie.

A kormányfő nem beszélt arról, hogy "a korrupciót is csúcsra járatta", aminek az ügyészség nem találja a nyomát, miközben a Fidesz körüli politikusok tobzódnak a közpénzben - fogalmazott.

Volner János szerint a magyar gazdaság teljesítményét alapvetően meghatározzák az uniós támogatások, a külföldön dolgozók hazautalásai és a járműipari cégek.

Úgy vélte, Orbán Viktor hazudott, amikor azt állította, hogy Magyarország jövője biztosítva van, hiszen a magánnyugdíj-pénztári vagyon eltűnt.

Mint mondta, a miniszterelnök kínosan kerülte az egészségügy helyzetét, amellyel nem tudott és nem is akart megbirkózni a kormány. Orbán Viktor ugyancsak megkerülte a történelmi mélypontra süllyedt oktatásra vonatkozó észrevételeket - közölte.

A jobbikos politikus úgy látja, furcsa volt, hogy az ostorozza a liberális társadalmat, aki korábban maga is Soros György ösztöndíjasa volt. Orbán Viktor "a magyar politika legnagyobb szélkakasa", aki a szöges ellenkezőjét vallja annak, amit egykor hirdetett - mondta Volner János.


A kormányfő állítólag évértékelőt tartott ma, de ez nem az volt, hanem esetenként zagyvaságoktól hemzsegő, összefüggéstelen beszéd - mondta Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédére reagálva.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, EP-képviselő sajtótájékoztatót tart Reagálás Orbán Viktor évértékelőjére címmel az Képviselői Irodaházban 2017. február 10-én. MTI Fotó: Soós Lajos     

A DK politikusa kifejtette: Orbán Viktor arra vállalkozott, hogy kormánya munkájáról számot ad, beszámol a társadalom állapotáról és jövőképét nyújt, de ebből nem teljesített semmit, nem beszélt a kormánya tevékenységéről, nem tért ki az összetűzéseire az EU-val, nem beszélt a társadalom állapotáról.

A miniszterelnök nem ejtett szót a legutóbbi PISA-felmerésről, amely nyilvánvalóvá tette azt az elrontott oktatáspolitikát, amellyel ellopták a magyar fiatalok jövőjét - hangsúlyozta. Kiemelte: a kormányfő nem szólt a korrupcióról, ahogyan arról sem, hogy mi fog történni azokkal a fogyatékkal élőkkel, akiket ki akar zárni a munkanélküli segélyből.

Niedermüller Péter szerint a kormányfő semmilyen felelősséget nem vállal azért a "garázdálkodásért", amelyet az elmúlt hét évben elkövetett. Ráadásul súlyos képet festett Magyarországról, azt mondta, hogy Magyarország nacionalista és bezárkózó ország lesz - vélekedett.

A politikus úgy látja, a miniszterelnök nem mond igazat, hazudik, félrevezeti a társadalmat, miközben a feladata az lenne, hogy azoknak, akik nehéz sorban élnek, reményt  és jövőt adjon, de nem nekik ad ilyet, hanem a gazdasági holdudvarának.

Kijelentette: a demokratikus ellenzék egészen más országot, jövőt kíván, gondoskodó, nyitott, szolidáris Magyarországot akar.


Az LMP szóvivője szerint Orbán Viktor miniszterelnök gyengeségben tartja az országot, hogy aztán azt mondhassa: ő menti meg a magyar népet.

Gál József, a Lehet Más a Politika (LMP) szóvivője sajtótájékoztatót tart Reagálás Orbán Viktor évértékelőjére címmel az Országgyűlés Irodaházában 2017. február 10-én. MTI Fotó: Soós Lajos     

Gál József a kormányfő pénteki évértékelő beszédére reagálva újságírók előtt azt mondta: "a fenéket erősödik Magyarország", inkább alárendelődik az orosz és a Wall Street-i érdekeknek, valamint a magyar oligarchák érdekeinek.

Az LMP politikusa az ország legnagyobb problémájának azt ítélte, hogy a bérek sokkal kisebb ütemben növekednek, mind a fideszes oligarchák bankszámlái, amíg ez nem fordul meg, addig Magyarországon nincs jövő - jelentette ki.

Kifogásolta, hogy a kormányfő nem beszélt az oktatás vagy az egészségügy gondjairól, szerinte a miniszterelnök azért titkolja ezen tényeket, mert elődeihez hasonlóan ezek leküzdéséért semmit sem tett, ahogy a fiatalok itthon tartása érdekében sem.  

Kitért arra, hogy Orbán Viktor szerint is a nép kezébe kell adni a döntést egyes kérdésekben, hangsúlyozva: ha a kormány a migráció ügyében ki tudta írni a népszavazást, tegye ezt az olimpiai pályázat esetében is.


Tüntetést tartott a miniszterelnöki évértékelő beszédre időzítve az Együtt a Várkert bazár közelében pénteken. A mintegy száz demonstráló fütyülve fogadta az Orbán Viktor előadására érkezőket.

Juhász Péter, az Együtt elnöke beszédet mond pártja Évértékelő füttykoncert elnevezésű rendezvényén Orbán Viktor évértékelő beszéde alatt a Lánchíd utcában 2017. február 10-én. MTI Fotó: Mohai Balázs     

Az Együtt azért fütyüli ki Orbán Viktort, mert értelmesen ma már nem lehet beszélni vele, újságíró kérdést nem tehet fel neki, politikussal nem vitázik - jelentette ki Juhász Péter pártelnök.

Az Együtt nyitott, egészséges társadalmat szeretne. Ugyanis közösen kell az országos sikeressé tenni, mert magunk is csak akkor leszünk sikeresek - tette hozzá.

Juhász Péter, az Együtt elnöke (k) pártja Évértékelő füttykoncert elnevezésű tüntetésén az I. kerületi Attila út és Apród utca kereszteződésében Orbán Viktor évértékelő beszéde előtt 2017. február 10-én. MTI Fotó: Mohai Balázs     

Szigetvári Viktor, az Együtt Országos Politikai Tanácsának elnöke a demonstráción arról beszélt, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egy ellenzéki jelöltnek kell szemben állnia a Fidesz jelöltjével, az Együtt ezt támogatja.

A politikus hangsúlyozta: azért lehet pénz múzeumi negyedre, olimpiára és új atomerőműre, mert Orbán Viktor nem költ modernizációra, oktatásra és egészségügyre.

Hajdu Nóra, a párt alelnöke úgy vélekedett: Magyarország ellensége nem Európa, hanem a saját miniszterelnöke.

.