Nem érdemes a biztonságon spórolni

2017.02.26. 08:06

Ha a napi átlaghőmérséklet már 7 fok feletti, a téli autógumit ekkor már cserélni kell.

A biztonságon spóroló autósok inkább téli gumival járnak egész évben, így jóval kisebb a kockázat, mintha egész évben nyári gumit használnának.

 

Minden ötödik magyar autós nem az évszaknak megfelelő autógumit használja gépkocsiján. Sokan téli gumival járnak egész évben.

A mintegy négyezer sofőr részvételével készített kutatásból kiderült, minél öregebb egy gépjármű, annál valószínűbb, hogy tulajdonosa ugyanazzal az egy évszakos abronccsal közlekedik télen-nyáron.

A kereskedő szerint a gumik megfelelő tapadása életkoruktól is függ, a gyártástól számítva 10, felszereléstől számítva 5 évig használhatók biztonságosan. Ezen kívül fontos a profilmélység, amit a jogszabály 1,6 milliméterben határoz meg.

7 fok felett már cserélni kell

A felmérés eredményei szerint a nyári gumira váltását az autósok 90 százaléka a hőmérséklettől teszi függővé, 56 százalékuk van tisztában azzal, hogy tartósan 7 fok feletti átlaghőmérséklet esetén érdemes cserélni.

A téli gumi ára többnyire 10 és 35 ezer forint közötti, ami mérettől és típustól függ. Négy évszakos abroncsot az autósok kevesebb mint 3 százaléka, inkább férfiak használnak.

.