Úgy csempészik be a magyar börtönökbe a telefonokat, mint a filmekben

2017.02.07. 13:20

Sok munka és komoly kihívások jellemezték a büntetés-végrehajtás múlt évét - mondta Tóth Tamás, a büntetés-végrehajtás (bv) országos parancsnoka kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Közölte: bár a társadalomban olyan sztereotípiák vannak, hogy a rabok mást sem csinálnak, mint "henyélnek vagy gyúrnak" a börtönökben, a valóság teljesen más, mivel a fogvatartottak 88 százaléka tanul vagy dolgozik. Ez több mint tízezer rabot jelent - tette hozzá, megjegyezve, hogy ez európai viszonylatban is példaértékűen magas aránynak számít.

Az országos parancsnok célnak nevezte, hogy a bv-intézetből szabadulók tisztes munkát végző állampolgárokként térjenek vissza a társadalomba, ehhez elengedhetetlennek tartja a képzést és a foglalkoztatást. Hozzátette: az oktatás során a hiányszakmákra fókuszálnak.

Illusztráció. Fotó: Ujvári Sándor (MTI)

A rendkívüli események közül kiemelte: munkatársaik 1459 mobilkészüléket találtak a fogvatartottaknál. Úgy fogalmazott: nincs könnyű dolguk, mert a fogvatartottak és hozzátartozóik folyamatosan megpróbálják kijátszani az ellenőrzéseket.

A sajtótájékoztatón Tóth Tamás egy ujjnyi méretű telefonkészüléket is bemutatott, azt szemléltetve, hogy milyen kis méretű készülékeket csempésznek be a börtönökbe, sokszor élelmiszerekbe töltve, borotvahabos dobozban vagy cipőtalpba rejtve.

Hangsúlyozta: minden rendkívüli eseményt, amely a büntetés-végrehajtáson belül történik, kivizsgálás követ, és ha hiba történik, az nem maradhat következmények nélkül.

A Budapesti Fegyház és Börtönben tavaly novemberben történt esettel összefüggésben a parancsnok elmondta: "sajnos egy fogvatartottat a kollégáim olyan szinten bántalmaztak, hogy életét vesztette". Hozzátette: mivel az ügyben nyomozás indult, csak annyit mondhat: az eset után kivizsgálás és fegyelmi eljárások indultak, ezzel együtt az érintett munkatársait felfüggesztette.

"Ez nem történhet meg többet büntetés-végrehajtási intézeten belül, és felelősök nélkül ilyen eset nem maradhat" - fogalmazott. 

.