Gyurcsány: az ellenzék jövője "olyan világos, mint a nap"

2017.03.29. 07:25

A 2018-as választások alapvetően új irányt szabhatnak Magyarországnak, mivel az emberek többsége ma úgy gondolja, "nincs elég perspektíva ebben az országban" - jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kedden Kecskeméten.

Gyurcsány Ferenc (b3) egy szimpatizánssal (b) felsegít egy mozgássérültet lakossági fóruma helyszínére országjáró körútja kecskeméti állomásán 2017. március 28-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor     

Gyurcsány Ferenc országjáró körútja kecskeméti állomásán, lakossági fórumon azt mondta: miközben egyesek perspektívát keresnek, a miniszterelnök mindig háborút talál, "a politikát összekeveri a grunddal", holott mindkettőnek megvannak a maga szabályai. Nem Brüsszeltől és nem a világtól kell azonban megvédeni az országot, hanem éppen a miniszterelnökétől - jelentette ki.

A térség felemelkedésén dolgozó Európai Unió felelőssége óriási - mondta a pártelnök -, hozzátéve, bár "a tennivaló Magyarországon még ezer", ahhoz nem férhet kétség, hogy ami az elmúlt időszakban épült, "az mind az európai adófizetők pénzéből van". A DK pedig nem háborúzni akar Európával, hanem szövetségeseket gyűjteni - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc a Három Gúnár Rendezvényházban több mint kétszáz érdeklődő előtt arról is beszélt, el kell érni, hogy "a tisztességes munkát fizessék meg". Az ország jelentős részét ugyanis a megélhetési kérdések foglalkoztatják - mondta, kiemelve, hogy az érdemi változáshoz a béreknek az elkövetkező 5-10 évben folyamatosan emelkedniük kell.

Beszélt arról is, hogy a nyugdíjasokat gazdasági növekedés esetén többletjuttatással kell segíteni. Úgy fogalmazott: "amikor van pénz, adunk, amikor nincs, nem".

MTI Fotó: Ujvári Sándor    

A DK elnöke szerint az egészségügyből "iszonyatos" pénz hiányzik, és ennek látszanak a következményei. Véleménye szerint éppen ezért a jövőben a társadalombiztosítást többszintűvé kell alakítani úgy, hogy az alapellátások feletti extra szolgáltatások csak kiegészítő biztosítás ellenében legyenek elérhetőek.

Az oktatásról szólva azt mondta: az eddigieknél lényegesen többet kell rá fordítani. "Ha a gyermekek jövőjét tönkretesszük, az előbb-utóbb az országot is tönkreteszi" - hangsúlyozta. A fiatalokat "az új világ eszközeinek" használatára és legalább két nyelvre kell megtanítani, ehelyett azonban ma hittant és erkölcstant oktatnak nekik - mondta, hozzátéve: miközben ezeket nem tankönyvekből, hanem "a természetes életközegükből, mintákon keresztül" kellene elsajátítaniuk.

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország azonban nem tesz lépést a jövő felé, csak konzerválja a lemaradását.

Az ellenzék jövőjéről úgy fogalmazott: "olyan világos, mint a nap". A választásokon csak az juthat mandátumhoz, aki a legtöbb szavazatot éri el, a kis pártoknak így "nem terem babér", csak listán, "merjünk tehát nagyok lenni!" - jelentette ki. Véleménye szerint ez a jelen politikai helyzetben csak együttműködéssel lehetséges.

Azt mondta, egészen biztos, hogy a DK a 2018-as választásokon 10 százalék feletti támogatást fog szerezni. Közös indulókkal, "egy az egyben politikával" azonban sok helyen meg lehet verni a mai kormánypárti jelölteket. Az együttműködésnek nincs alternatívája - hangsúlyozta az ellenzéki párt elnöke.

politikaválasztásDemokratikus Koalíció (DK)Gyurcsány Ferenc
.