Hirdetés

Vége a kánikulának - csaknem 20 fok különbség van az ország két fele között

Vége a kánikulának - csaknem 20 fok különbség van az ország két fele között

2017.08.18. 17:19

Sokfelé tartós, áztató eső várható.

Hirdetés

Az országot elérő, lassan haladó hidegfront nyomán csaknem 20 Celsius-fokos különbség alakult ki az ország északnyugati és a délkeleti térsége között szombat délutánra. A hétvégén heves zivatar nem valószínű, de sokfelé tartós, áztató eső várható.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat térképe szerint északnyugaton már megkezdődött a lehűlés, ott többfelé 20 fok alá csökkent a hőmérséklet, néhol csak 17-18 fokot mértek, miközben az ország nagy részén még kánikula jellemző, délen és keleten sok helyen 35-36 fok van.

    A meteorológiai szolgálat szombaton a Facebook-oldalán külön videót tett közzé az augusztus 20-ai ünnepi hétvégén várható időjárásról. Üveges Zoltán meteorológus összeállításában kiemelte: a hidegfront lassan, viszonylag jelentős csapadékot okozva halad át az ország felett a hétvégén.
    Az északnyugat felől érkező front csapadékzónája szombaton este és az éjszakai órákban terjed tovább a Dunántúl többi részére. Vasárnap a nap első felében a középső tájakon, délután és este pedig az ország keleti harmadán várható kiadósabb eső. Heves zivataroknak kicsi az esélye, inkább a tartósabb, "áztató jellegű" eső lesz jellemző - tette hozzá a meteorológus. Ugyanakkor kiemelte: a fővárosban az esti rendezvényeken már nem valószínű eső.

    Szombat délután az ország nagy részén még kánikula lesz, 30 fok feletti értékekkel. Vasárnapra viszont sokfelé 8-10 fokkal hűvösebb várható, mint szombaton. Emellett országszerte túlnyomóan borult lesz az ég, a nap második felében a Dunántúlon süthet ki hosszabb-rövidebb időre a nap - hangzott el a videóban.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: vasárnap az ország keleti felén is megszűnik a hőség. Vasárnapra már a sok eső veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetetéseket Heves és Nógrád megyére. Azt írták: főként a Börzsöny-Cserhát-Mátra térségében várható területi átlagban is jelentősebb mennyiségű csapadék (20 milliméter körüli), de lokálisan záporból vagy zivatarból máshol is eshet hasonló mennyiség. Heves zivatar nem valószínű, de vasárnap az ország keleti felén előforduló zivatarokat a nagyobb csapadék mellett viharos (60-70 kilométer/órás) széllökés is kísérheti.

.