Hirdetés


Néhány fontos dolog a 2018-as egyetemi felvételiről

Néhány fontos dolog a 2018-as egyetemi felvételiről

2017.10.10. 10:40

Ilyen lesz a 2018-as egyetemi felvételi: néhány fontos dolog, amit már most tudunk.

Hirdetés

Változnak-e a pontszámítási szabályok 2018-ban? Milyen szakokon lesz kötelező egy vagy két tantárgyból az emelt szintű érettségit?

Milyen szakokon lesz kötelező az emelt szintű érettségi?

Több alap- és osztatlan szakra csak azok juthatnak be, akik egy vagy két tantárgyból emelt szintű érettségit tesznek - van néhány apróbb változás a listán, érdemes alaposan átböngészni.

A felsőoktatási felvételiről szóló - hatályos - rendelet alapján a jelentkezők továbbra is legfeljebb 500 pontot szerezhetnek.

200 pontot a tanulmányi, 200 pontot az érettségi eredményeikkel, 100 pontot nyelvvizsgával, OKJ-s szakképesítéssel, versenyeredményekkel.

Pontszámítás

Először az öt fő tárgyból szerzett (utolsó két év végi) érdemjegyeket kell összeadni, majd duplázni - így maximum 100 pontot lehet szerezni. A magyar, a matek, a történelem és az idegen nyelv mellett valamelyik természettudományos tárgy eredményét is figyelembe veszik.

Az utolsó két tanév év végi eredményeiből kiszámított pontszámhoz először hozzá kell adni a négy kötelező és egy szabadon választható tárgy százalékos érettségi eredményének átlagát, egész számra kerekítve. Ez maximum 100 pont lehet. Majd össze kell adni a középiskolai jegyekből és az érettségi átlageredményéből kalkulált pontokat. Így maximum 200 pontot lehet szerezni.

Ezután, meg kell nézni, hogy a kiválasztott alap- vagy osztatlan szakon melyek a kötelező vagy választható érettségi tárgyak. Csak annak a két tárgynak a százalékos eredményét kell figyelembe venni, amely a kiválasztott szakon kötelező vagy választható.

Tárgyanként legfeljebb 100 pontot lehet szerezni (egy 87 százalékos érettségi így aztán 87 pontot ér, egy 63 százalékos 63 pontot), összesen maximum 200-at. Ha a szakon választható tárgyak közül több tárgyból is van eredmény, a két legjobban sikerült vizsga eredményével kell számolni.

Az így kapott pontszámhoz kell hozzáadni a többletpontokat.

Marad-e a pontduplázás?

A felvételi rendelet alapján marad. A többletpontok nélküli összpontszámokat kétféleképpen lehet kiszámolni: vagy a tanulmányi pontszámok (maximum 200 pont) és az érettségi pontszámok (maximum 200 pont); vagy az érettségi pontszámok duplázásával (maximum 200 pont). A felvételin automatikusan azt a verziót veszik figyelembe, amely előnyösebb.

Változik-e a minimum-ponthatár?

A rendelet alapján ez sem változik: alap- és osztatlan szakokon továbbra is 280, felsőoktatási szakképzéseken 240, mesterszakokon 50 a minimum-ponthatár. Más kérdés, hogyan alakulnak 2018-ban az állami ösztöndíjas képzések "előzetes" ponthatárai - ezeket még nem hozták nyilvánosságra. Forrás: eduline.hu