Hirdetés

Szélvihar - több száz bejelentést kaptak a tűzoltók
MTI Fotó: Mihádék Zoltán

Szélvihar - több száz bejelentést kaptak a tűzoltók

2017.10.29. 15:07

A viharos szél miatt a balatoni komp sem jár.

Hirdetés

Országszerte több száz bejelentést kaptak eddig a tűzoltók, főleg kidőlt fák, leszakadó ágak miatt riasztották őket - mondta Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-nek.

Az OKF honlapján azt közölte: sok kárt okoz a vihar az ország különböző részein, elsősorban ott, ahol piros vagy narancssárga riasztást adott ki az erős széllökések miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Egyebek mellett Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Pest megyéből, valamint a fővárosból és Székesfehérvár térségéből érkeztek bejelentések főleg kidőlt, olykor autókra, vezetékekre borult fákról, megbontott tetőkről. Budakalásznál például fa dőlt a 11-es főútra, és hasonló káreset akadályozta egy ideig a forgalmat Budakeszi és Telki között is.

Győrújbaráton több villanyoszlopot fordított ki a földből a szél, Tatabányán pedig egy ház tetőszerkezetét rongálta meg - olvasható a közleményben.

A viharos erejű szél miatt vasárnap déltől nem jár a balatoni komp. A Balatonnál Siófok térségében mérték a legnagyobb, 135 kilométer/óra erejű szelet kora délután, de több helyen 100 kilométer/óra feletti erősségű széllökéseket regisztráltak a térségben.

Balatonőszödön és Fonyódon is 110 kilométer/óra feletti szélerősséget mértek. A gyorsan mozgó hidegfront erős széllökései csak a késő esti óráktól enyhülnek a balatoni térségben, de még hétfőn is számítani kell esőkre, viharos erejű széllökésekre a régióban

.