Hirdetés

Felsőoktatási rangsor - Mind a négy magyar orvosi egyetem a legjobbak között van

Felsőoktatási rangsor - Mind a négy magyar orvosi egyetem a legjobbak között van

2017.11.09. 11:38

Mind a négy orvosi egyetemünk bekerült a top 500-ba.

Hirdetés

A Semmelweis Egyetem, a debreceni, szegedi és a pécsi egyetem is felkerült a Times Higher Education (THE) tematikus felsőoktatási világrangsorára – írja az Eduline.

Az orvosi és egészségtudományi képzéseket indító intézmények ötszázas listáját amerikai, brit és ausztrál egyetemek vezetik.

A Semmelweis Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem képzéseit a 301-400. helyre, a Debreceni Egyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet pedig a 401-500. kategóriába sorolták a Times Higher Education szerda délután nyilvánosságra hozott tematikus rangsorának készítői.

A THE orvosi-egészségtudományi rangsorának élén – ez aligha okozott meglepetést az egyetemi vezetőknek – az első helyen az Oxford áll, amelyet a Cambridge és a Harvard követ, holtversenyben. A tíz legjobb közé került az Imperial College London és a Stanford (szintén holversenyben), majd a Johns Hopkins, a Berkeley, a Columbia, a melbourne-i és a pennsylvaniai egyetem.

A tíz legmagasabb pontszámot elérő felsőoktatási intézmény közül hat amerikai, három brit, egy pedig ausztrál.

A rangsor összeállítói ugyanazokat a mutatókat vették figyelembe, amelyet a Times Higher Education egyetemi összrangsorának készítésekor, de más súlyozással. Vizsgálják a felsőoktatási intézmények oktatási és kutatási eredményességét is: az egyetemekhez köthető publikációk idézettsége adja például az összpontszám 35 százalékát, de az ipari bevétel, a külföldi oktatók és hallgatók száma, vagyis a "nemzetközi láthatóság" is fontos szempont. Forrás: eduline.hu

.