Hófúvások nehezítik a közlekedést a következő napokban

2018.02.26. 11:11

Északkeleti szél elsősorban a Dunántúl nyugati és déli felében okozhat hófúvást.

Az előrejelzések alapján a következő napokban szinte valamennyi megyében havazásra, ezzel együtt a nagy erejű széllökések miatt hófúvásokra is számíthatnak a közlekedők. A 45-60 km/órás széllökések a burkolatról letakarított havat ugyanis rövid időn belül újra az utakra juttathatják. Ezért a szakemberek arra kérik az autósokat, hogy utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az érintett megyékben az aktuális út- és látási viszonyokról.

A meteorológiai előrejelzések alapján hétfőn dél felől havazás kezdődik, a hóval borított tájakon az akár 45-60 km/órás – a Bodrogközben akár 65 km/óra feletti - északkeleti szél elsősorban a Dunántúl nyugati és déli felében okozhat hófúvást. Hétfő délutántól, estétől pedig az ország déli részein a már frissen lehullott havat is hordhatja a szél.

 

Hétfőn délelőtt az országban jellemzően csapadékmentes az idő, de Baranya megye teljes területén, Tolna és Bács-Kiskun megye déli részén havazik vagy szállingózik a hó.

A gyorsforgalmi utak burkolata mindenütt száraz. A főutakon szintén ez a jellemző, de Baranya megyében sónedves, Szombathely és Sárvár környékén havas, hókásás szakaszok is előfordulnak.  

Hasonló a helyzet a mellékutakon is, Vas megyében télies útviszonyokra, havas, letaposott havas, hóbordás utakra, hóátfúvásokra kell számítani. Csorna térségében olykor jeges mellékutakkal is találkozhatunk.

A látási viszonyok mindenütt jók.

Többnyire gyenge a légmozgás, de a Dunántúlon Zala és Vas megyében, illetve Szántód környékén, továbbá Szolnok, Hajdúböszörmény, Gyomaendrőd, Orosháza és Makó térségében közepes erősségű szél fúj. Szombathelyen és környékén erős széllökésekre is számíthatunk.

A hőmérséklet északon -15 és -12 fok, míg délen -11 és -7 fok között alakul.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a fentiek miatt arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak és érdemes még az utazás előtt tájékozódniuk! A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, erről ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők

.