Hirdetés

Választás 2018 - Már itt vannak az EBESZ megfigyelői
MTI

Választás 2018 - Már itt vannak az EBESZ megfigyelői

MTI

2018.03.06. 16:38

A csapat hét különböző EBESZ tagállamból érkezett kilenc nemzetközi szakértőből áll, hozzájuk jövő héten további hosszútávú megfigyelők csatlakoznak.

Hirdetés

Megkezdte munkáját Magyarországon az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) korlátozott választási megfigyelő missziója - jelentette be Douglas Wake misszióvezető kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.  

Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodájának (ODIHR) szakértője kiemelte, feladatuk a megfigyelés és a jelentéstevés, nem a beavatkozás a választási folyamatba, ezért nem a végeredmény érdekli őket, hanem a választási folyamat átláthatósága.     

A megfigyelők a választásokat abból a szempontból vizsgálják, hogy megfelelnek-e a magyar jogszabályoknak, valamint az EBESZ felé tett tagállami vállalásoknak és az egyéb nemzetközi demokratikus sztenderdeknek - emelte ki.     

Elmondta: január végén egy úgynevezett szükségletfelmérő misszió járt Magyarországon, amely felmérte, milyen formában van szükség az EBESZ ODIHR választással kapcsolatos tevékenységére. Ennek alapján úgy döntöttek, hogy 2014-hez hasonlóan ismét korlátozott választási megfigyelő missziót küldenek.     

A csapat hét különböző EBESZ tagállamból érkezett kilenc nemzetközi szakértőből áll, hozzájuk jövő héten további hosszútávú megfigyelők csatlakoznak - tette hozzá a misszióvezető.     

Douglas Wake közölte, ötödik alkalommal kísérik figyelemmel az országgyűlési választást, és a külügyminisztérium hivatalos felkérésére érkeztek. A minisztérium és a Nemzeti Választási Iroda (NVI) képviselőivel már találkoztak, a hátralevő időszakban pedig szeretnének találkozni más állami hatóságokkal, jelöltekkel, a pártok, a civil társadalom és a média képviselőivel.     

A misszió munkája a szavazás és a szavazatszámlálás szisztematikus megfigyelésére nem terjed ki, de ellátogatnak majd a választás napján néhány szavazóhelységbe. A kampány alatt átfogó médiamegfigyelést végeznek, és figyelemmel kísérik majd a választások utáni helyzetet is - ismertette.     

Szólt arról is, hogy kiadnak majd egy időközi jelentést, majd a választásokat követő napon közlik előzetes ténymegállapításaikat, végül pedig nyolc héttel a választások után adják majd ki összegző jelentésüket.

.