Két rekord is megdőlt vasárnap

2018.04.30. 03:31

Két országos rekord dőlt meg vasárnap.

Megdőlt az országos legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord vasárnapra virradóra.

    Mint írták: az eddigi április 29-ei rekord 17,4 Celsius-fok volt, amelyet 1966-ban mértek Budapest Országút és Eger állomásokon. Most ennél több mint egy fokkal melegebb volt Sándorfalván, ahol mindössze 18,7 fokig hűlt le a levegő.
    Az előrejelzés szerint vasárnap kisüt a nap, majd kora délutántól az országban többfelé erőteljes gomolyfelhő-képződés kezdődik. A délután második felétől az ország középső részén több helyen, másutt kisebb eséllyel zápor, zivatar várható. Nagy területen megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharossá is fokozódik a szél. A legmagasabb hőmérséklet 26-31 fok között alakul. Késő estére 15-23 fok közé hűl le a levegő.

Napközben is megdőlt a melegrekord vasárnap, 31 foknál magasabb hőmérsékletet is mértek.

    Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-nek elmondta: mostanáig 30,6 Celsius-fok volt az április 29-ei legmagasabb maximumhőmérsékleti rekord, melyet Győrben és Nyíregyházán rögzítettek 2012-ben.

    Most több helyen is melegebb volt ennél, a maximumot: 31,4 fokot Kelebián és Sátorhelyen mérték.
    A meteorológiai szolgálat honlapján azt írta: nem sokon múlott a fővárosi melegrekord sem. Újpesten délután 30,4 fokot mértek, ami megegyezik a 2012-ben, ugyancsak Újpesten mért maximum értékkel.

    Vasárnapra virradóra megdőlt az országos legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord is. Sándorfalván mindössze 18,7 fokig hűlt le a levegő.

    Az előrejelzés szerint hétfő délelőtt még sok napsütés lesz, de kora délutántól szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat, néhol felhőszakadás és jégeső kíséretében. A légmozgás nagy területen megélénkül, helyenként megerősödik, a Kisalföldön és zivatarok környezetében pedig viharos széllökések is lehetnek. A leghidegebb órákban 10-17 fok lehet. Napközben 24-30 fokig melegszik a levegő, az Alföldön lesz a legmelegebb.

.