A Sziget fesztivál számokban

2017.08.08. 22:05

Ötven nagyobb és kétszáz kisebb sátor, kétszáz vendéglátóhely, 1300 mobil wc.

Idén is Hollandiából, Olaszországból, Németországból, az Egyesült Királyságból és Franciaországból érkeznek a legtöbben. A külföldi fesztiválozók közül 12 ezren jönnek Hollandiából, de még Ausztráliából is ezren érkeznek a Szigetre.

A 76 hektáron elterülő Sziget három hét alatt épült fel, ötven nagyobb és kétszáz kisebb sátrat állítottak fel, a két legnagyobb alapterülete több mint 1 hektár. Színpadokból összesen ötezer négyzetméternyi felület áll az előadók rendelkezésére. A Dan Panaitescu Nagyszínpad előtti réten mintegy 60 ezer ember fér el, a legnagyobb sátor, az OTP Bank Színpad by A38 tízezer fő befogadására alkalmas.

A Szigeten mintegy kétszáz vendéglátóipari egység üzemel, ezek fele ételt kínál, fele kocsma.
A talajterhelés csökkentése érdekében több mint hétezer négyzetméter alumínium talajtakarást helyeznek el, a sármentes közlekedésre további 25 ezer négyzetméter műanyagot raktak-raknak le. Mintegy száz vizes mosdót, zuhanyzót, wc konténert helyeztek ki, a fesztiválozókat hatszáz zuhanyállás, több mint hatszáz vízöblítéses vécé, ezen felül mintegy 1300 mobil, és ötven darab úgynevezett szuper környezettudatos vákuumos wc szolgálja ki.

A rendezvény biztonsági központja az Operatív Törzs - Operatív Irányítási Központ 24 órában üzemel. A biztonsági feladatokra műszakonként 450 főt, összesen több mint ezer embert állítanak, a Dunán három hajó ügyel a biztonságra. Az egészségügyi fronton három műszakban hétszázan dolgoznak.

 A szervezők a zöld program keretében a vízhasználat jelentős részét (öntözés, locsolás, portalanítás) ivóvíz helyett a Duna vizéből oldják meg. Tavaly az összes begyűjtött hulladék 35 százalékát hasznosították újra, idén három recycling centerben lehet hulladékokat ajándékokra cserélni.

A Sziget applikáción keresztül díjtalanul lehet feltölteni a fesztiválkártyát, amihez rögtön a belépésnél, sorban állás nélkül hozzá lehet jutni. Másrészt mindenütt lehet fizetni bankkártyával is.

.