Három tuti étel a szilveszteri bulira és újévre

2017.12.28. 17:00

Gyorsan elkészíthető szilveszteri finomságok. Ezekkel garantált a siker.

Ha szilveszter éjjelén mégsem a belépős, éttermi kikapcsolódás mellett döntünk, csak baráti vagy családi körben töltjük, akkor is szeretünk finomakat enni. A hagyományosnak mondható töltött káposzta, malacsült vagy lencse előtt a házi sajtos rúd, az Edami sajttekercs vagy a gyümölcssaláta kiváló nassolnivaló. Ma még minden beszerezhető, szilveszterig gyorsan összedobható.

 

Gyümölcssaláta vagy bólé alkoholos és alkoholmentes változatban

Hozzávalók: (társaságtól függően a gyümölcsök összetétele, darabszáma tetszőlegesen módosítható)
3-4 db narancs (esetleg egy grapefruit)
3-4 db kiwi
2-3 db banán
5-6 db mandarin
2-3 db körte
3-4 szelet sárgadinnye (nagyon jó ízt ad a gyümölcssalátának)
ananász (legjobb frissből készíteni, de a konzerv is megteszi)
meggybefőtt (tetejére javasolt, de el is hagyható)
50-100 %-os narancslé, de bármilyen gyümölcslével finom
szintén a tetejére pár szem mirelit ribizli vagy málna de bármilyen aszalt gyümölcs pl. áfonya nagyon feldobja.
Felnőtteknek: pezsgő

 



Elkészítés: a gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk, daraboljuk, majd egy nagy tálba tesszük.
Nyakon öntjük narancslével (esetleg pezsgővel, de szigorúan csak felnőtteknek!)
Tetejét díszíthetjük aszalt gyümölcsökkel vagy a fent említett meggyszemekkel. Nem tudunk eleget készíteni belőle, garantált a siker, a buli végére tuti elfogy.
Elkészítési idő: előkészítés, hámozás, darabolás gyorsaságától függően 20-25 perc
 

Edami sajttekercs
Hozzávalók:

40 dkg Edami sajt (vagy bármilyen zsíros sajt)
20 dkg sajtkrém (2 db 10 dkg-os tömlős sajt)
10 dkg leheletvékonyra szeletelt sonka
díszítéshez, ízesítésnek Erős Pista vagy petrezselyemzöld

Elkészítés:
Az Edami sajtot két 20 dkg-os darabra vágjuk. Forró vízfürdőben vagy mikrohullámú sütőben felolvasztjuk.
Sajt megolvasztása: Az egyik 20 dkg-os sajtdarabot tálra tesszük és a mikrót 40 %-os teljesítményre állítjuk 5 percre - 850 W-os micro esetén. (Ha nagy teljesítménnyel olvasztjuk, a sajt széle megsül, a belseje pedig nem olvad fel. Inkább alacsonyabb fokozatra állítsuk és többször rövid időre.)
Ha a sajt felolvadt, zsírpapíron sodrófával kinyújtjuk.
Megkenjük az egyik 10 dkg-os sajtkrémmel. Ezután tehetünk rá zöldpetrezselymet vagy Erős Pistát, ez utóbbit csak akkor ha szeretjük a csípős ételeket.
Erre tesszük a sonkaszeletek felét, majd feltekerjük. Végén a zsírpapírba, - amin dolgoztunk - vagy alufóliába csavarjuk és fél napra hűtőszekrénybe tesszük. Hidegen szeleteljük.
A fenti mennyiségű alapanyagokból a költsége kb: 1500 Ft

 

Sajtos rúd
Hozzávalók
:
25 dkg túró
20 dkg margarin
25 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű, sima fehér liszt vagy a kettő keveréke)

1 db tojás
tetejére: tojás és reszelt sajt (esetleg a tojás helyett pizzakrém;  de mehet még rá szezámmag, napraforgómag, lenmag)

Elkészítés:
A tojás és a reszelt sajt kivételével minden hozzávalót összegyúrunk. Ha ropogósan szeretjük fél cm-esre kinyújtjuk majd, megkenjük tojással vagy pizzakrémmel. Megszórjuk ízlés szerint: sajttal (szezámmaggal, napraforgómaggal vagy lenmaggal).
Előmelegített sütőben készre sütjük.
Érdemes minél később sütni szilveszter éjjelén, mert még melegen félig elfogy.
A fenti mennyiségű alapanyagokból a költsége kb: 700 Ft
 

.