Alpokalja-Online


Szombathely - Kalandváros

2002 augusztusában nyitotta kapuit Európa egyik legnagyobb és egyben legbarátságosabb játszótere. A Kalandváros garantált élmény a gyerekeknek, s pár óra lélegzetvételi esély a felnőtteknek.

Kevés olyan helyszín van a Föld nevű bolygón, ahol felnőttek és a gyerekek egyszerre érzik jól magukat. A felállás rendszerint az, hogy ahol a felnőttek időznének, ott a csemeték éppen halálra készülnek unni magukat, ezért rosszalkodnak, ahol viszont a gyerekek tombolnak örömmel, ott a szüleik gyomra szorul össze az aggodalom miatt.

Szombathely - Kalandváros játszótér 11

No ezért zseniális a Kalandváros mint rendkívül aprólékosan megtervezett, nagyméretű szuperjátszótér, amelynek nemzetközileg tesztelt játékai elég kreatívak és vonzóak ahhoz, hogy a gyerekek órákig, napokig ne unják meg őket. Ugyanakkor elég biztonságosak ahhoz, hogy a szülők néhány perc után rájöjjenek, hogy a hagyományos játszóterekhez képest itt jóval kevésbé kell vigyázó szemeiket a csemetére vetniük; sokkal inkább lazulhatnak a füvön vagy egy padon, vagy éppen sörözhetnek a büfé teraszán.

Szombathely - Kalandváros játszótér 13

A játszótér központjában a névadó Kalandvár áll. A 7 méter magas, egy német kivitelező által emelt fa építmény minden gyerek álma, létrákkal, mászókákkal, csőcsúszdákkal, labirintusokkal. A biztonságról annyit, hogy e sorok írója tanúja volt, amikor a megnyitón cirka másfélezer felcsigázott gyerek rohamozta meg a létesítményt, s az meg sem nyekkent, mi több, senki nem esett le, senkinek nem csípte be semmijét.

A Kalandváros kívül található még itt focipálya, csúszda, kötélpálya, különböző trükkös hinták, vízi játékok, a kicsiknek homokozók, mászókák, tengeralattjáró. 2003-ban lett átadva az új kedvenc, egy terjedelmes fűzfalabirintus, s a tervek szerint a jövőben tovább bővítik a játékok körét.

Szombathely - Kalandváros játszótér 8

Az egész Kalandváros rendkívül kellemes látvány, sok zölddel, gondozott fűvel és növényekkel. A játszótér területén üzemelő büfé viszonylag korrekt árakkal dolgozik, teraszáról rálátni a játékokra, ezért lelkiismeret-furdalás nélkül lehet süttetni magunkat, a gyerek amúgy sem fog sokat keresni minket. Sajnos padokból valamilyen rejtélyes ok miatt kevés van, de alternatívaként le lehet telepedni a játékokat övező padkákon vagy a füves rész buckáin. További pozitívum, hogy olyan közterületről van szó, ahol nem szól egyetlen kereskedelmi rádió sem, ami manapság önmagában felér egy főnyereménnyel. Az egésznek van valami véget nem érő majálisos hangulata, s a sok gyerek, fiatal, csinos, családcentrikusnak tűnő anyuka és apuka azt az illúziót képes kelteni, hogy semmi gond a magyar társadalommal, a születések számával, a gyermekvállalással. Már ezért érdemes idejönni.

A Kalandvárat a városcentrumból az oladi városrész felé autózva, a Dolgozók útján lehet megtalálni. Gyalog sajnos kissé messze van mindentől.


Általános információk (frissítve: 2010. május):

Cím: Kalandváros, Szombathely, Dolgozók útja
Telefon: 06-30-500-7584
Nyitva tartás:
Március 15-től október 31-ig
Belépő árak a cikk írásakor:
Szombathelyi egyéni: 320 forint
Szombathelyi csoportos: 230 forint (10 fő felett)
Nem szombathelyi egyéni: 500 forint
Nem szombathelyi csoportos: 350 forint (10 fő felett)

Két éves korig a belépő díjtalan.

Megjegyzés: Tapasztalatunk szerint a bejáratnál nem kérdezik, ki szombathelyi és ki nem, így a drágább belépő gyakorlatilag önkéntes bevallás kérdése. De ez titok.

Aktuális

Elfogták a támadót, súlyosan sérült az áldozat.

Aktuális

Résztelezve a tánc világnapi és a gyermeknapi programok.

Idén is csaknem háromszáz pályamű érkezett az Írók Alapítványa és az Írók Szakszervezete által meghirdetett Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázatra.

Főként az ittas vezetőket próbálják kiszűrni.  

Vas megyébe 1,4 millió jutott.

Melegebb lesz, de eső is jöhet.

Nemcsak Szombathelyt érintik.

Ketten könnyebben sérültek.

Az első munkásigazgató

Somogyi Ferenc elvtárs nagypénteken repülőgépen érkezett Szombathelyre.

Motort cseréltünk

Kedd reggel menet közben kicseréltük az Alon motorját. Még olajos a kezünk.

Születés, házasság, halál.

Egészségnap Bükfürdőn
Kiemelt vendég: Katus Attila. A rendezvény ingyenes.

A Szentháromság téren történt a baleset.

Parragh László Szombathelyen
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Vas megyei kamarában tartott előadást. Szerinte a 2010-ben elindított gazdasági folyamatok fenntarthatók. Finomhangolásokra még szükség van.


Hirdetés

Partnereink

Isiscom

Pannonsystem