Hirdetés


Tovább folytatják a lőszermentesítést a tűzszerészek Kőszegen

2010.10.04

Eddig mindösszesen 220 kilogrammnyi gyalogsági lőszer, 20 milliméteres páncéltörő gyalogsági lőszer, 3 darab 8 centiméter átmérőjű gyalogsági repeszgránát, egy darab 8 centiméteres páncéltörő gránát, 5 darab gyalogsági akna és - meglepő módon - két darab, "Erdély visszafoglalásáért" járó kitüntetés került elő.

Hirdetés

Tovább folytatják a munkát Kőszegen a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Hajós ezredének katonái, akik a Jurisics-vár felújítása során a várárokban talált második világháborús lövedékeket szedik fel, szállítják el és hatástalanítják - mondta el az MTI érdeklődésére hétfőn Kerekesné Benedek Mária százados, az egység kommunikációs tisztje.

Eddig mindösszesen 220 kilogrammnyi gyalogsági lőszer, 20 milliméteres páncéltörő gyalogsági lőszer, 3 darab 8 centiméter átmérőjű gyalogsági repeszgránát, egy darab 8 centiméteres páncéltörő gránát, 5 darab gyalogsági akna és - meglepő módon - két darab, "Erdély visszafoglalásáért" járó kitüntetés került elő, ez utóbbiakról egyelőre nem tudni, hogyan is kerülhettek oda.

Kerekesné Benedek Mária szerint az a lövedékmennyiség, amelyet eddig megtaláltak, valószínűleg még csak a "jéghegy csúcsa", a mentesítési munkálatok még akár több napig is eltarthatnak.

A munkagép múlt kedden fordította ki az első robbanószerkezeteket a földből, amikor a felújítási munkák részeként a közművek cseréjét végezték a vár bejáratának közvetlen közelében.

A várárok helyét évekig parkolóként is használták, sőt a helyszín közvetlen közelében egy ifjúsági klub is működik.

A tűzszerészek a múlt héten folyamatosan dolgoztak, ezért napközben a közeli Rajnis utca házainak lakóit ki kellett telepíteni, illetve megkérték őket arra, hogy napközben ne közlekedjenek arra, hiszen ha robbanás történne, a repeszek nagy veszélyt jelenthetnének.

Vasárnap a helyhatósági választásokon a várban működött egy szavazókör, ezért a hétvégére homokkal fedték be a kiásott árkot, a helyszínt pedig rendőrökkel őriztették.

A munkálatokat a tűzszerész alakulat szakemberei hétfőn kora délután kezdték meg újra, a lakóknak és az arra járóknak így ismét hasonló helyzetre kell felkészülniük, mint az elmúlt héten.

Tóth László, Kőszeg jegyzője az MTI érdeklődésére hétfőn elmondta: azoknak a lakóknak, akiknek nap közben el kellett hagyniuk lakásaikat, a Jurisics-várban egy fűtött melegedő helyiséget alakítottak ki, azoknak pedig, akik idős koruk vagy egészségi állapotuk miatt ápolásra szorulnának, a helyi szociális gondozóközpont nyújtana segítséget, de szavai szerint eddig ezt még senki nem vette igénybe az érintettek közül.