Huszonöt éves a világháló

2016.08.03. 15:47

Huszonöt évvel ezelőtt, született meg az internet, amikor a svájci CERN kutatóintézetben Tim-Barners-Lee közzétette a világ első weboldalát. Az a 25 év aztán megváltoztatta a világot.

1991. augusztus 23-án tette közzé a világ első weboldalát az internet szülőatyja, ettől a naptól számítjuk a világháló születését.

Bár manapság a világháló és az internet szavakat szinonímaként használjuk, valójában a két dolog mást jelent. Az internet születése sokkal korábbra 1969-re datálódik, és nem jelent mást, mint egymással összekötött számítógépek hálózatát. Az internet az a tér ezen a hálózaton belül, ahol a weboldalak és dokumentumok tárolódnak.

Ma, amikor az internetről beszélünk, valójában a világhálót értjük alatta. A világháló szülőatyja az 1980-as években már megalkotta az internet alapjait. Kidolgozott egy olyan adatbázist, amely munkahelyének a CERN-nek a munkatársait és szoftwareit tartalmazta. az újdonság az volt, hogy ezeket az adatokat linkekkel kötötte össze. Ez az, amitől az világháló valóban háló, hogy a weboldalak kapcsolatban állnak egymással. 1990-ben kidolgozta az első webes programnyelvet a HTML-t, amit ma is használnak a weboldalak, és megalkotta az első böngészőt is.

Végül 1991. augusztus 6-án létrehozta az első weboldalt, amely a világháló lényegét írta le. ez akkor egyetlen oldalból állt és csak a CERN-ben volt elérhető. Augusztus 23-án aztán Tim Barners Lee a CERN-en kívüli kutatóknak is elérhetővé tette a weboldalt. Innentől datáljuk az internet megszületését, aminek 25 éves évfordulóját ünnepeljük a mai napon. A világ első weboldal ma is elérhető ma is a CERN oldalán.

A korai indulás ellenére a web 199-ig csak lassan fejlődött. Ekkor jelent meg az első modern böngésző és innentől robbanásszerű fejlődésnek indult a világháló. 1994-ben már a világhálón volt az első rockbanda (Megadeth), az Amnesty International, a Economist gazdasági folyóirat, a PizzaHut és a Fehér Ház.

A következő időszak 1996-1998 közé tehető ez volt az első időszak, amikor a világháló már üzleti célokat is szolgált, innentől pedig robbanásszerű a fejlődés, a 2000-es években pedig idehaza is gyors fejlődésnek indult a világháló.

A magyar háló

Érdekes áttekinteni a magyar internet fejlődését is. Az első magyar domain regisztrálására 1991. október 7-én került sor. Ez volt a sztaki.hu. Az első weboldal pedig 1993-ban indult. Az első blogra sokat kellett várni: 2000-ben született meg a Technokol nevű hazai blog.

A világ azóta nagyon előreszaladt a weboldalak száma már meghaladja az 1 milliárdot, az internetezők száma pedig a becslések szerint 3,4 milliárd fő körül van és elképesztő sebességgel gyarapszik.

Ma már komplett szakmák foglalkoznak kizárólag az internettel, sőt a kereskedelemnek is egyre nagyobb hányada az interneten zajlik. És hogy milyen lesz az internet a következő 25 évben? Azt még elképzelni sem tudjuk.

.