Őszi kertészkedési tippek

Lehetőségek és ötletek, ha új balkonnövényekre vágyik, sziklakertet vagy a sírkertet szépítene

2016.10.07. 16:35

A meleg nyári hónapok után itt az ideje felfrissíteni a kertünket, balkonunkat, rendbe tenni szeretteink sírját! Körülnéztünk, milyen őszi növénykínálattal találkozhatunk az Örökzöld Kertészetben.

Elérkezett az idő, hogy a megcsúnyult, kiégett balkonnövények helyére valami újat ültessünk, ami ősztől tavaszig dekoratív dísze ablakunknak, balkonunknak.  A muskátli, petúnia és egyéb nyári virágok már többnyire végüket járják, ezért megkérdeztük a szakembert, mit ajánl a hagyományos, közismert növényeken (pl. árvácska) túlmenően ezekre a helyekre.

Nem is gondoltuk volna, mennyi lehetőségünk van!

A törpe örökzöldek tárháza szinte kimeríthetetlen, ráadásul hosszú évekig szépek.

A borókafélék, a fenyők, a veronikacserjék és a tujafélék között is számos törpe változat létezik. Mind a színűket, mind a habitusukat tekintve változatosak: találunk köztük terülőket, gömb formájúakat, felfelé törekvőeket, de akár szabálytalan alakzatúakat is. A törpe örökzöldek nem csak a balkonládákban, hanem a sziklakertekben és a sírkertekben is jól mutatnak, illetve kerti szegélyezőnek is alkalmasak.

Ha már a sziklakerteknél tartunk, most hívnánk fel a figyelmet a tavaszi hagymásokra. Amennyiben tavasszal virágzó sziklakertet szeretnénk, most ültessük el a tulipán, sáfrány (Crocus), jácint, nárcisz, tőzike, frézia, liliomok, díszhagyma, hóvirág és nőszirom hagymáit! Egyes kardvirágfajtákat, szellőrózsát és boglárkákat is ültethetünk hagymásként, amíg nem fagy át a talaj. A sziklakertekbe érdemes valamilyen vezérnövényt is betervezni, ami lehet egy kisebb, törzsre oltott fenyőkülönlegesség, gömbre nyírt puszpáng vagy például cukorsüveg fenyő (Picea glauca Conica). Ez utóbbi egyre népszerűbb, mivel cserépbe ültetve is sokáig tartható és akár karácsonyfának is alkalmas, de szoliterként is gyönyörű. A cukorsüveg fenyő kúp formájú, fénykedvelő, lassú növekedésű törpefenyő, mely jól tűri a keményebb teleket is.

A hangákat (Erica) már sokan ismerik, de könnyen összetéveszthetőek a csarabbal (Calluna). Mindkét növény örökzöld, lassú növekedésű és szemet gyönyörködtető, de a hangák jobban bírják a keményebb teleket, mint a csarabok. Sokan keresik azokat a növényeket, amelyek hoznak valami színt a téli szürkeségbe. Nekik a mirtuszhangát (Pernettya) javasoljuk, melyek kislevelű, örökzöld cserjék és fehér, rózsaszín vagy piros bogyóikkal igazán dekoratív megjelenésűek. A veronikacserjék (Hebe) sokszínűsége is meglepő. A kicsi, zöld párnaszerű cserjéktől kezdve a tarkalevelű, dúsan, színpompásan virágzó fajtákig nagy a választék. Az előbbiekben felsoroltak – a hangáktól a veronikacserjékig– mind-mind alkalmasak balkonládákba, sziklakertekbe, sírkertekbe.

Időszerű a sírkertek rendbetétele is, melyet sokan október végére, november elejére időzítenek. Ilyenkor a krizantémoké illetve az előzőekben említett törpe örökzöldeké a főszerep, de a sírdíszek is megjelennek a temetőkben. A sírokat sokunknak nem könnyű gondozni, hol az időhiány, hol az öntözés okoz nehézséget. A szakemberek azt javasolják, hogy a gyommentesített sírra fektessünk geotextíliát, mely megakadályozza a gyomnövények felszínre törését, továbbá meggátolja a hófehér márványzúzalék bemosódását a földbe. A geotextília átengedi a vizet, ugyanakkor a mulcsréteg alá is tökéletes, hiszen lassítja a fenyőkéreg bomlását, növeli tartósságát. A sírdíszeknek is van divatja, ha lehet ilyet mondani. Megfigyelhetjük, hogy a műanyagból készült dekorációk kezdenek háttérbe szorulni és egyre inkább a természetes anyagokból, örökzöldekből, növényi termésekből, szárazvirágokból készült sírdíszek kerülnek előtérbe. Érdemes olyan kompozíciót választanunk, melyet vizes oázis alapra helyeztek, így a sírdísz hetekig megőrzi szépségét szeretteink sírján.

Jó kertészkedést kíván az Örökzöld Kertészet!

Örökzöld Kertészet

A Rumi út és a körgyűrű lámpás kereszteződésénél

Hétfő - péntek: 8.00 - 18.00

Szombat: 8.00 - 16.00

Vasárnap: zárva

Telefon: +36 70 / 6363-603

Fax: +36 94 / 322 631

Weblap: örökzöld.hu

E-mail: szombathely@orokzold.hu

.