Télen is bátran harisnyában

2016.12.22. 15:31

Néhány gondolat a harisnyákról.

Gyönyörű harisnyákat kapni ebben a téli szezonban, a tervezőktől sokkal erősebb darabok kerülnek ki ilyenkor, mint nyáron, amikor ez a ruhadarab felesleges. Ám sokan nem mernek a hideg időre szoknya-harisnya kombinációt választani, inkább a nadrágra voksolnak reggelente.

Valószínűleg még él nagyanyáink örökbecsűje, hogy könnyű felfázni, ha nem öltözünk derékon alul melegen. Pedig nyugodtan elköszönhetünk a nadrágtól, ha a megfelelő darabot választjuk.

Ötven den alatt tavaszi-nyári a harisnya

Télen is remekül hordható az a harisnya, ami 50 vagy afeletti den számmal rendelkezik - a den egyébként a harisnyafonal finomságának mértékegysége. Így kellően vastag és strapabíró lesz a ruhadarabunk. Ez még nem jelent olyan vastagságot, hogy fűtött helységben megizzadjunk.

Létezik egyébként 200 denes harisnya is, ez a harapós hidegtől is megvéd. Ám nem minden a den szám, egy 60 denes is lehet vékonyabb, mint az 50 denes, márka, anyag függő is a melegítő hatás.

Remek kísérője - lenne - a zord hónapoknak a fekete harisnya, csaknem minden téli szetthez kitűnően áll. Mivel teljesen neutrális stílusában, bakancshoz és tűsarkúhoz eppúgy felhúzható, szövetkabáthoz vagy dzsekihez is kitűnően áll.

Pár ezer forintból már vásárolható ebből az alapdarabból jó minőségű verzió. Amire még érdemes gondolni, hogy baleset esetére legyen a táskánkban váltás - nemcsak fekete harisnyánál.

Választottunk lehet nejlon, pamut és egyéb anyagú is. Egy csipetnyit érdemes odafigyelni arra, hogy a vastag harisnya erősíti a lábunkat.

Megbolondíthatjuk a szettet combzoknival

A harisnyánkra húzhatunk még egy combig érő zoknit, ami nem azonos a comb villantó combfixszel. Alá vett nejlon réteg nélkül ez a csajos, és kicsit kihívó darab meglehetősen nagy vállalás a téli hidegben.

Érdemes a fekete mellett szót ejteni a mintás vagy színes harisnyákról. Ezek esetében mindig legyünk tisztában az adottságainkkal, hiszen egy élénk szín, vagy nagy minta a lábon is vastagít.

A vidám színek persze nagyszerűek télen, mikor a legtöbben a sötét árnyalatok mellett teszik le a voksukat, de túlzásokba sem kell esni. A kékharisnya kifejezés bizonyítja, már a régmúltban is kellően idegesítőek voltak a polgárpukkasztónak szánt harisnyák. A kislányos vagy vagány verziók csak a megfelelő ruhadarabokkal és a megfelelő környezetben érvényesülnek.

Kísérletezni persze nyugodtan lehet, és a tél bővelkedik olyan rendhagyó alkalmakban - szilveszter, farsang - amikor kihasználhatjuk a legőrültebb darabokat is.

Ha szívesen költünk szép harisnyára, és úgy érezzük, a nejlonban fagyoskodunk, a kasmír harisnyát érdemes tesztelni, igényes, szép és komfortos télen. A kasmírral kevert viszkóz garantáltan melegebb lesz, mint egy farmer.

.