Vas megyéből irányítják a rendőrség közigazgatási hatósági szolgálatát

2010.02.03

Március elsejétől, ha bárhol az ország területén kamerafelvétel készül egy gyorshajtóról, az egy zárt informatikai rendszeren át a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra érkezik meg.

Március elsejétől, ha bárhol az ország területén kamerafelvétel készül egy gyorshajtóról, az egy zárt informatikai rendszeren át a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra érkezik meg; a szabálysértő ügyében pedig a vasi székhelyű, de országos hatáskörrel felruházott Közigazgatási Hatósági Szolgálat jár majd el - közölte szerdán Szombathelyen sajtótájékoztatóján az országos rendőrfőkapitány.

A beérkezett adatokat a Traffic-Point elnevezésű számítógépes rendszerben dolgozzák fel, amely automatikusan állapítja meg a gépjármű üzembentartójának személyazonosságát. Ennek alapján - az úgynevezett objektív felelősség szabályát alkalmazva - az elsőfokú határozatot Szombathelyen hozzák meg - mondta a sajtótájékoztatón Bencze József.

Hozzátette: a feladat ellátása érdekében százharminccal bővült a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság állománya, a hatósági szolgálat munkatársai szerda délelőtt letették esküjüket.

Az országos rendőrfőkapitány hangsúlyozta: a rendőrség célja, hogy tovább csökkenjen az utakon a halálos és a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma, ehhez pedig következetesen alkalmazni kell a legszigorúbb szabályokat.
Tájékoztatása szerint az úgynevezett objektív, vagyis az üzembentartói felelősség alkalmazásával az elmúlt év végéig összesen több mint 669 ezer közigazgatási bírságot szabtak ki, amelyek alapján 11,7 milliárd forint bírságot fizettek be a szabálysértők, az összeg az idén megközelítheti a 16 milliárd forintot.

Bencze József elmondta azt is: rövidesen több száz új traffipax-készüléket szerez be a rendőrség, amelyek közül száznegyven az autópályák, kétszáz pedig az alacsonyabb rendű utak mentén működik majd, de lehetővé válik az is, hogy például az önkormányzatok is beszerezzenek ilyen eszközöket, amelyek szintén a zárt számítógépes rendszerbe továbbítják az adatokat.

A számítógépes rendszer lehetővé teszi, hogy akinek van internet hozzáférése, akár otthonról is megtekinthesse a járművéről készített hatósági felvételt. Ha pedig vitatja annak jogosságát, másodfokon a budapesti rendőr-főkapitánysághoz, végső esetben pedig bírósághoz fordulhat.

Az összesen 290 tagú közigazgatási hatósági szolgálatnak Pécsett, Miskolcon, Szegeden és Székesfehérváron is működnek alosztályai.

Kapcsolódó:

Hol lehet megnézni a gyorshajtást az interneten?