Már építik a zalalövői elkerülőhöz tartozó völgyhidat

2016.02.15. 18:42

Az útépítés a téli hónapokban szünetel.

A híd szerelőtere, mellette az elkerülőre felhajtó út


A 86-os számú főút Zalalövőt elkerülő szakaszának építése az ütemtervnek megfelelően halad, készültsége tavaly év végére megközelítette a 70 százalékot.

A téli hónapokban az útépítés szünetel, a 600 méter hosszú, nyolc nyílású acél gerendahíd szerkezete – mely a Zala folyót, a Zalaegerszeg-Hodos vasútvonalat és 7411-es utat íveli át – viszont év eleje óta épül - adta hírül a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Intézet (NIF).

Szerelőtér. A híd elemeit darabokban szállítják a helyszínre, összeállítás után tolják a hidat a helyére.


A jobb idő beálltával az útépítés és a kiegészítő munkák folytatódnak, és a 13,1 km-es szakasz szerződés szerint ez év őszére elkészül.

A Magyar Építők mindehhez hozzáteszi: a 86-os út Rédicstől Szombathelyen és Csornán át Mosonmagyaróvárig az E65-ös nemzetközi főút részeként bonyolítja le Magyarország nyugat-dunántúli részén az észak-déli irányban áthaladó nemzetközi forgalmat. Miután Ausztria az ezzel párhuzamosan futó A2-es autópálya forgalmát korlátozta, 2004 óta az európai kamionforgalom ide terelődik, jelentősen túlterhelve az útvonalat. Ehhez hozzáadódott a szlovák autóipar fejlődése, ami igényli az Adriával való kapcsolatot.

Az elkerülő úthoz további négy fejlesztés kapcsolódik:

  • egy 160 m hosszú, kétnyílású felsőpályás acél gerendahíd a Körmend–Zalalövő-vasútvonal és Zalapatakai-patak keresztezésében
  • kisebb híd a Keresztúri-patak felett
  • a 86-os főút és a 7411. jelű összekötő út találkozásánál egy különszintű csomópont
  • tíz hektár csereerdő telepítése.

A Zalaegerszeg-Hodos vasútvonal felett átívelő híd

Madártávlatból a híd szerkezete

Fotó: NIF

.