Egy kis ötlet, ha még nem döntötte el mit süssön.
Egy kis segítség, ha nem döntötte el mit süssön még karácsonyra.
Hozzávalók
• 14 dkg vaj
• 15 dkg porcukor
• 30 dkg darált dió vagy mandula
• 200 ml tejszín
• 14 dkg apróra vágott kandírozott narancs/citromhéj
• 4 dkg liszt
• 1 tábla bevonócsoki
Elkészítés
A cukrot, vajat és a tejszínt óvatosan összefőzzük. A masszát lehűtjük és belekeverjük a lisztet, diót, narancshéjat.
Miután kihűl, kiskanállal sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kis távolságra diónyi halmokat rakunk, melyeket egy vizes kanál hátuljával korongokká lapogatunk.
Kb. 170-180 fokra előmelegített sütőben, addig sütjük, míg megszilárdul, széle világosbarnára sül.
Amikor teljesen kihűltek, olvasztott csokival megkenjük az alsó lapját.
Elkészítés: 30 perc + 1 óra + a pihentetési idő
1 db 41 kcal/172KJ
Hozzávalók 70 darabhoz
Elkészítés
1. A vaj/margarin, a cukrot és a mézet addig forrósítjuk, amíg a cukor fel nem olvad, majd vízfürdőben lehűtjük.
2. A lisztet, sütőporral, szódabikarbónával, az őrölt fűszerekkel, a reszelt citrom- és narancshéjjal összekeverjük.
3. Egy tojást eldolgozunk a mézes masszában, majd fakanállal a liszthez keverjük. (Most még ragad, de nem baj!)
Tetejét elsimítjuk, letakarjuk és 5-12 órára hideg helyre tesszük.
4. Sütőpapírral kibélelünk 2-3 nagy sütőlapot. A tésztát liszttel meghintett munkalapon kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk. Változatos formákkal kiszúrjuk, tepsibe tesszük majd tojással mindegyik tetejét megkenjük és díszítjük. A leesett darabokat újraformázzuk, míg el nem fogy.
5. A sütőt 200 °C fokra melegítjük és 7-8 perc alatt készre sütjük. A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
Frissen kemény, néhány nap múlva megpuhul. Jól záródó dobozban nagyon sokáig eltartható. Érdemes egyből dupla adagot készíteni, mert nagyon hamar elkapkodják.