Két egyszerű, gyors, isteni aprósütemény recept karácsonyra

2018.12.21. 21:17

Egy kis ötlet, ha még nem döntötte el mit süssön.

Egy kis segítség, ha nem döntötte el mit süssön még karácsonyra. 

Medvetalp vagy más néven Moszkauer (Moszkvai sütemény)

Hozzávalók

•    14 dkg vaj
•    15 dkg porcukor
•    30 dkg darált dió vagy mandula
•    200 ml tejszín
•    14 dkg apróra vágott kandírozott narancs/citromhéj
•    4 dkg liszt
•    1 tábla bevonócsoki

Elkészítés

A cukrot, vajat és a tejszínt óvatosan összefőzzük. A masszát lehűtjük és belekeverjük a lisztet, diót, narancshéjat.
Miután kihűl, kiskanállal sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kis távolságra diónyi halmokat rakunk, melyeket egy vizes kanál hátuljával korongokká lapogatunk.
Kb. 170-180 fokra előmelegített sütőben, addig sütjük, míg megszilárdul, széle világosbarnára sül.
Amikor teljesen kihűltek, olvasztott csokival megkenjük az alsó lapját.

Medvetalp vagy más néven Moszkauer (Moszkvai sütemény)

Karácsonyi mézes figurák (Karácsonyi mézes süti, díszíthető mézeskalács)

​  Karácsonyi mézes figurák  ​
Karácsonyi mézeskalács

Elkészítés: 30 perc + 1 óra + a pihentetési idő
1 db 41 kcal/172KJ

Hozzávalók 70 darabhoz

  • 50 g vaj/margarin
  • 60 g cukor
  • 125 g méz
  • 250 g liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • ½ kk. szódabikarbóna
  • 1-1 mk. őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, fehér bors
  • citrom és narancs reszelt héja
  • 1+1 tojás
  • 100 g dió vagy mogyoró a díszítéshez
     

Elkészítés


1. A vaj/margarin, a cukrot és a mézet addig forrósítjuk, amíg a cukor fel nem olvad, majd vízfürdőben lehűtjük.

2. A lisztet, sütőporral, szódabikarbónával, az őrölt fűszerekkel, a reszelt citrom- és narancshéjjal összekeverjük.

3. Egy tojást eldolgozunk a mézes masszában, majd fakanállal a liszthez keverjük. (Most még ragad, de nem baj!)
Tetejét elsimítjuk, letakarjuk és 5-12 órára hideg helyre tesszük.

4. Sütőpapírral kibélelünk 2-3 nagy sütőlapot. A tésztát liszttel meghintett munkalapon kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk. Változatos formákkal kiszúrjuk, tepsibe tesszük majd tojással mindegyik tetejét megkenjük és díszítjük. A leesett darabokat újraformázzuk, míg el nem fogy.

5. A sütőt 200 °C fokra melegítjük és 7-8 perc alatt készre sütjük. A sütőlapon hagyjuk kihűlni.

Frissen kemény, néhány nap múlva megpuhul. Jól záródó dobozban nagyon sokáig eltartható. Érdemes egyből dupla adagot készíteni, mert nagyon hamar elkapkodják.
 

.