Hirdetés

Húsvéti édesség: Igazi sajttortarecept málnaöntettel, amit a család szeretni fog

Húsvéti édesség: Igazi sajttortarecept málnaöntettel, amit a család szeretni fog

2019.04.21. 08:15

Különleges húsvéti édességrecept.

Hirdetés

Igazi sajttorta eper- vagy málnaöntettel

Hozzávalók (8-10 szelet)
 

  • 1 csomag zabkeksz ledarálva (Zabfalatok 215 g-os)
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 3 doboz Mascarpone krémsajt
  • 15-20 dkg porcukor (ízléstől függően lehet több is, ha valaki édesebben szereti)
  • 1 citrom reszelt héja és ½ citrom leve
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 2 egész tojás
  • 3 tojássárgája
  • 2 púpos tk étkezési keményítő

Elkészítés:

  • A sütőt melegítsük elő 180C-ra. (Tortasütő módot válasszuk.)
  • A 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformát belül béleljünk ki sütőpapírral, kívülről és alulról jól bugyoláljuk be több réteg alufóliába. Ez azért szükséges, mert a tortát vízfürdőben kell sütni és hogy a víz ne szivárogjon be a tortába. 
  • Először készítsük el az alapot. Az aprítógépben daráljuk le a kekszmorzsát, keverjük össze a 10 dkg olvasztott vajjal. A tortaformába nyomkodjuk bele a vajas kekszmorzsát. (Egy nedves kanál hátoldalával vagy egy pohár aljával.)
  • Amíg készül a krém, tegyük ezt a hűtőbe.
  •  A szobahőmérsékletű krémsajtot (fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen, különben lehetetlen csomómentesre keverni) keverjük ki a tejföllel, porcukorral, citromhéjjal és lével, tejszínnel és a keményítővel valamint a tojásokkal. A tojásokat érdemes előtte felverni.
  • Vegyük ki a hűtőből a kekszalapot és öntsük rá a kész sajtkrémet. Helyezzük be a tortaformát egy mély tepsibe. A tepsibe öntsünk vizet, úgy, hogy kb. a feléig érjen fel. 
  • Kb. 45 percig kell sütni, de ekkor még „remegni” fog egy kicsit, de nem baj, mert a hűlés alatt is sül még tovább.
  • Érdemes fogyasztás előtt egy nappal elkészíteni, mert jót tesz neki, ha egy éjszakát még áll.
  • Tálalhatjuk csokiöntettel vagy gyümölcsöntettel.


Hozzávalók a gyümölcsöntethez:

  • 1 csomag mirelit málna/eper/áfonya vagy bármilyen friss bogyós gyümölcs, kb. 25 dkg
  • 1 citrom citrom leve és héja
  • 15 dkg porcukor, ill. ízesíthetjük mézzel is

Gyümölcsöntet elkészítése:
Botmixerrel turmixoljuk össze a fenti hozzávalókat. Amikor a tortát szeleteljük, akkor díszítsük, ízesítsük szeleteket ezzel a gyümölcsöntettel.

A torta gyümölcsöntet nélkül, önmagában is nagyon finom.