Elárverezik a világ első SMS-ét

MTI

2021.12.14. 21:48

Ki nem találná, mi állt a legelső SMS-ben!

Digitális műtárgyként bocsátják árverésre a világ első rövid szöveges üzenetét (SMS-ét) december 21-én a franciaországi Aguttes aukciósház online árverésén.

 "Merry Christmas" (Boldog karácsonyt) - állt az üzenetben, amit 1992. december 3-án továbbítottak a Vodafone hálózatán keresztül. A karácsonyi jókívánság sikeresen megérkezett a címzetthez, Richard Jarvishoz, a Vodafone alkalmazottjához. Ez volt a világ első SMS-e (Short Message Service) - idézték fel a Vodafone Magyarország keddi közleményében.

A világ első SMS-ét nem helyettesíthető tokenként (non-fungible token, NFT) bocsátja árverésre a Vodafone a franciaországi Aguttes aukciósház online árverésén. Az aukciósház a világ minden tájáról vár licitálókat az értékesítésre.

A közlemény szerint a vevő, aki Ether kriptopénzzel fizethet, kizárólagos tulajdonjogot szerez a világ első SMS-ét továbbító eredeti kommunikációs protokoll részletes és egyedi másolatára. A Vodafone a digitális műtárgy értékesítéséből származó bevételt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, az UNHCR-nek ajánlja fel az otthonuk elhagyására kényszerülő emberek támogatására.

"Az összes üzenetküldő szolgáltatás origója kerül kalapács alá. Ezzel az aukcióval két évszázad úttörő szellemét egyesítjük. A világ első SMS-ét örökítjük meg blokkláncban, és az arról szóló jó hírt nem helyettesíthető tokenként (non-fungible token, NFT) hirdetjük meg árverésen, hogy az értékesítésből befolyó összeggel társadalmunk egyik legégetőbb kihívására megoldást kereső szervezetet támogathassunk" - idézte a közlemény Amanda Nelsont, a Vodafone Magyarország vezérigazgatóját.

.