Mit süssünk, főzzünk szilveszterre? Három villámgyors szilveszteri recept, amit az egész család szeretni fog
Szilveszteri receptek
alonmedia.hu
2021.12.28. 04:37
Szilveszterig még minden alapanyag beszerezhető.
Ha szilveszter éjjelét baráti vagy családi körben töltjük, akkor is szeretünk finomakat enni. A hagyományosnak mondható töltött káposzta, malacsült vagy lencse mellett kiváló nassolnivaló a házi sajtos rúd, a házi sajtos pogácsa vagy az Edami sajttekercs. Még minden alapanyag beszerezhető szilveszterig és gyorsan összedobható.
Gyors és egyszerű sajtos rúd
Hozzávalók:
25 dkg túró
20 dkg margarin
25 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű, sima fehér liszt vagy a kettő keveréke)
só
1 db tojás
tetejére: tojás és reszelt sajt (esetleg a tojás helyett pizzakrém; de mehet még rá szezámmag, napraforgómag, lenmag, tökmag)
Elkészítés:
A tojás és a reszelt sajt kivételével minden hozzávalót összegyúrunk.
Ha ropogósan szeretjük fél cm-esre kinyújtjuk majd, megkenjük tojással vagy pizzakrémmel. Megszórjuk ízlés szerint: sajttal (bármilyen maggal pl. szezámmaggal, napraforgómaggal, amit szeretünk).
A sütőt 180 fokra melegítsük fel. Előmelegített sütőben süssük készre.
Érdemes minél később sütni szilveszter éjjelén, mert még melegen félig elfogy.
A hozzávalókból állítsuk össze a tésztát. A liszt közepébe öntsük a cukros, élesztős tejet, tegyük hozzá a margarint, a tejfölt, a sót és egy tojást. Gyúrjuk össze a tésztát. Lisztezni kell közben, mert kissé ragacsos.
Ha tudjuk, 1 napig (vagy pár óráig hűvös helyen) hűtőszekrényben pihentessük.
Másnap a tésztát nyújtsuk ki, étolajjal (vagy pizzakrémmel) kenjük meg, szórjunk rá reszelt sajtot.
Ezután hajtogassuk fel a tésztát kétoldalt, alul és felül. (Ettől lesz leveles, ha megsül.)
Ezt újból nyújtsuk ki kb. 8 mm -1 cm- vastagságúra.
Tojással kenjük meg (a tetejére is tehetünk pizzakrémet), majd szórjunk rá reszelt sajtot. Esetleg tehetünk még rá szezámmagot, napraforgómagot, ki mit szeret, de ez utóbbi elhagyható.
180 fokra melegítsük fel a sütőt. Szaggassuk ki a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt sütőben süssük készre 20 perc alatt.
A pogácsák duplájára feljönnek sütéskor.
Ez a mennyiség 2 nagy tepsi lesz.
Edami sajttekercs
Hozzávalók:
40 dkg Edami sajt (vagy bármilyen zsíros sajt)
20 dkg sajtkrém (2 db 10 dkg-os tömlős sajt)
20 dkg leheletvékonyra szeletelt sonka
díszítéshez, ízesítésnek Erős Pista vagy petrezselyemzöld
Elkészítés:
Az Edami sajtot két 20 dkg-os darabra vágjuk. Forró vízfürdőben vagy mikrohullámú sütőben felolvasztjuk.
Sajt megolvasztása: Az egyik 20 dkg-os sajtdarabot tálra tesszük és a mikrót 40 %-os teljesítményre állítjuk 5 percre - 850 W-os micro esetén. (Ha nagy teljesítménnyel olvasztjuk, a sajt széle megsül, a belseje pedig nem olvad fel. Inkább alacsonyabb fokozatra állítsuk és többször rövid időre.)
Ha a sajt felolvadt, zsírpapíron sodrófával kinyújtjuk.
Megkenjük az egyik 10 dkg-os sajtkrémmel. Ezután tehetünk rá zöldpetrezselymet vagy Erős Pistát.
Erre tesszük a sonkaszeletek felét, majd feltekerjük. Végén a zsírpapírba, - amin dolgoztunk - vagy alufóliába csavarjuk és fél napra hűtőszekrénybe tesszük. Hidegen szeleteljük.