Mit süssünk, főzzünk szilveszterre? Három villámgyors szilveszteri recept, amit az egész család szeretni fog

Szilveszteri receptek

alonmedia.hu

2021.12.28. 04:37

Szilveszterig még minden alapanyag beszerezhető.

Ha szilveszter éjjelét baráti vagy családi körben töltjük, akkor is szeretünk finomakat enni. A hagyományosnak mondható töltött káposzta, malacsült vagy lencse mellett kiváló nassolnivaló a házi sajtos rúd, a házi sajtos pogácsa vagy az Edami sajttekercs. Még minden alapanyag beszerezhető szilveszterig és gyorsan összedobható. 

Gyors és egyszerű sajtos rúd

Sajtos rúd recept (Gyors és egyszerű)  ​
Gyors és egyszerű sajtos rúd

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 20 dkg margarin
  • 25 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű, sima fehér liszt vagy a kettő keveréke)
  • 1 db tojás
  • tetejére: tojás és reszelt sajt (esetleg a tojás helyett pizzakrém; de mehet még rá szezámmag, napraforgómag, lenmag, tökmag)

Elkészítés:

  • A tojás és a reszelt sajt kivételével minden hozzávalót összegyúrunk.
  • Ha ropogósan szeretjük fél cm-esre kinyújtjuk majd, megkenjük tojással vagy pizzakrémmel. Megszórjuk ízlés szerint: sajttal (bármilyen maggal pl. szezámmaggal, napraforgómaggal, amit szeretünk).
  • A sütőt 180 fokra melegítsük fel. Előmelegített sütőben süssük készre.
  • Érdemes minél később sütni szilveszter éjjelén, mert még melegen félig elfogy.

 

Sajtos, leveles pogácsa (Nem leveles tésztából)

Sajtos, leveles pogácsa (Nem leveles tésztából) - 
A sajtos, leveles pogácsa tésztáját érdemes egy nappal korábban elkészíteni.

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 tojás + 1 tojás a tetejére
  • 2 dkg élesztő pici langyos cukros tejben felfuttatva
  • étolaj vagy pizzakrém
  • 20 dkg sajt (A tetejére és a hajtogatáshoz)
  • Szezámmag, lenmag (elhagyható)

Elkészítés

  • Az élesztőt langyos cukros tejben futtassuk fel.
  • A hozzávalókból állítsuk össze a tésztát. A liszt közepébe öntsük a cukros, élesztős tejet, tegyük hozzá a margarint, a tejfölt, a sót és egy tojást. Gyúrjuk össze a tésztát. Lisztezni kell közben, mert kissé ragacsos.
  • Ha tudjuk, 1 napig (vagy pár óráig hűvös helyen) hűtőszekrényben pihentessük.
  • Másnap a tésztát nyújtsuk ki, étolajjal (vagy pizzakrémmel) kenjük meg, szórjunk rá reszelt sajtot.
  • Ezután hajtogassuk fel a tésztát kétoldalt, alul és felül. (Ettől lesz leveles, ha megsül.)
  • Ezt újból nyújtsuk ki kb. 8 mm -1 cm- vastagságúra.
  • Tojással kenjük meg (a tetejére is tehetünk pizzakrémet), majd szórjunk rá reszelt sajtot. Esetleg tehetünk még rá szezámmagot, napraforgómagot, ki mit szeret, de ez utóbbi elhagyható.
  • 180 fokra melegítsük fel a sütőt. Szaggassuk ki a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt sütőben süssük készre 20 perc alatt.
  • A pogácsák duplájára feljönnek sütéskor.
  • Ez a mennyiség 2 nagy tepsi lesz.

 

Edami sajttekercs

Hozzávalók:

  • 40 dkg Edami sajt (vagy bármilyen zsíros sajt)
  • 20 dkg sajtkrém (2 db 10 dkg-os tömlős sajt)
  • 20 dkg leheletvékonyra szeletelt sonka
  • díszítéshez, ízesítésnek Erős Pista vagy petrezselyemzöld

Elkészítés:

  • Az Edami sajtot két 20 dkg-os darabra vágjuk. Forró vízfürdőben vagy mikrohullámú sütőben felolvasztjuk.
  • Sajt megolvasztása: Az egyik 20 dkg-os sajtdarabot tálra tesszük és a mikrót 40 %-os teljesítményre állítjuk 5 percre - 850 W-os micro esetén. (Ha nagy teljesítménnyel olvasztjuk, a sajt széle megsül, a belseje pedig nem olvad fel. Inkább alacsonyabb fokozatra állítsuk és többször rövid időre.)
  • Ha a sajt felolvadt, zsírpapíron sodrófával kinyújtjuk.
  • Megkenjük az egyik 10 dkg-os sajtkrémmel. Ezután tehetünk rá zöldpetrezselymet vagy Erős Pistát.
  • Erre tesszük a sonkaszeletek felét, majd feltekerjük. Végén a zsírpapírba, - amin dolgoztunk - vagy alufóliába csavarjuk és fél napra hűtőszekrénybe tesszük. Hidegen szeleteljük.
.