Ez a 3 dolog ami biztos, hogy elhízást okoz

MTI

2022.10.31. 23:37

Az elmúlt ötven évben megtriplázódott az elhízottak száma a világban.

Rengeteg ülőmunka, kevés sport, egészségtelen táplálkozás – ez az elhízás legbiztosabb receptje.

Magyarországon körülbelül 250 ezer súlyosan kövér ember él. De az elhízás hazánk mellett a világ számos országát érinti, jelenleg körülbelül kétmilliárd ember él túlsúllyal. Szakértők szerint az elhízás szoros összefüggésben van több krónikus betegség kialakulásával.

Egy kimutatás szerint manapság egy európai átlagember nagyjából 500 kalóriával fogyaszt többet, mint 40 évvel ezelőtt, és több mint öt óra ülő foglalkozást végez.

Az elhízás ugyanakkor hazánk mellett a világ számos országát érinti. Az elhízás egyértelműen egy népbetegség. 

Az elmúlt ötven évben megtriplázódott az elhízottak száma a világban.

Jelenleg körülbelül kétmilliárd ember él túlsúllyal, amely a 18 év felettiek közel 40 százaléka. 

Túlsúlyosnak akkor számít valaki, ha testtömegindexe 25 felett van, elhízottnak pedig akkor, ha 30 fölött.

Magyarországon a túlsúly és az elhízás együttesen a társadalom több mint 60 százalékát érinti, aminek az egyik legfőbb oka az inaktivitás.

Sokan nem végeznek fizikai aktivitást

Az európai felnőtt lakosság 42 százaléka inaktív. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint a gyermekek és a fiatalok 83 százaléka nem végez annyi fizikai aktivitást, amennyi az életkorához szükséges volna. A gyermekkor különösen aggasztó, hiszen várhatóan a túlsúlyos gyermekekből elhízott felnőttek lesznek. Napjainkban minden negyedik vagy ötödik gyermek túlsúlyos, amely már magas aránynak minősül.

Szakértők szerint az elhízás szoros összefüggésben van több krónikus betegség kialakulásával.

Egy kimutatás szerint Európában a II. típusú cukorbetegség 80 százalékáért, a magas vérnyomás 55 százalékáért, míg az ischaemiás szívbetegségek 35 százalékáért felelnek a pluszkilók. Az elhízás következtében kialakult betegségek pedig több 10 milliárdos többletterhet rónak az államháztartásra.

.