Hirdetés

Szerencsét hozó szilveszteri falatok - Itt van a svéd húsgolyó receptje szilveszterre
unsplash.com

Szerencsét hozó szilveszteri falatok - Itt van a svéd húsgolyó receptje szilveszterre

alon.hu

2020.12.30. 18:27

Ezzel még a szerencséje sem szalad el.

Hirdetés

A babona szerint, szilveszterkor sem szárnyast, sem halat és még vadat sem szabad enni, mert elviszi a szerencsénket. A csirke, pulyka elkaparhatja, a hal elúszhat, a vad pedig elszaladhat vele. Nos, ha hiszünk a babonákban és mindezt el szeretnénk kerülni, íme itt egy különleges és nagyon finom marhahúsos fogás, melyet elkészthetjük sertéshússal keverve is. Ha nincs szilveszter és újév, szárnyashúsból is kitűnő fogás.

Szilveszteri svéd húsgolyók burgonyapürével, áfonyamártással

Hozzávalók 4 személyre

Hozzávalók a húsgolyóhoz:

  • 60 dkg darált marhahús – Készíthetjük fele-fele arányban sertés és marhahúsból, de marhahúsból az igazi.
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kk. kakukkfű
  • késhegynyi őrölt bors
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 tojás
  •  1 teáskanál mustár
  • 1 ek tejföl
  • 1-2 ek olaj
  • 15 dkg vaj

Hozzávalók a burgonyapüréhez:

  • 40 dkg burgonya
  • 5-8 dkg vaj
  • 1-1,5 dl tej

Hozzávalók az áfonyamártáshoz:

  • 5-6 ek. áfonyadzsem
  • 2 dl száraz vörösbor
  • fél csomag aszalt vörös áfonya
  • 6 dkg áfonya
  • 2-4 ek. cukor
  • 1 ek. mustár
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 1 csipetnyi őrölt bors

Készítsük el a húsgolyókat:

A húst daráljuk le és tegyük egy tálba. Fűszerezzük sóval, borssal, finomra vágott hagymával, nyomjuk bele a fokhagymát, adjuk hozzá a borsot és a kakukkfüvet, az 1 ek. tejfölt és a morzsát. Ízesítsük mustárral, végül adjuk hozzá a tojást is. Tegyük be a hűtőbe kicsit pihentetni.

Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A sütőt melegítsük elő. Kb. fél óra pihentetés után, olajos kézzel formázzunk kb. 3 cm-es húsgolyókat. A formázott húsgolyókat, rendezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe. 140 fokon, kb. 15 percig süssük elő. Ezután vegyünk egy nagyobb serpenyőt. Kb. 4-5 evőkanálnyi vajat olvasszunk fel. Miután felolvadt és rendesen felmelegedett (felhabzott), tegyük bele a húsgolyókat és süssük aranybarnára őket.

Közben készítsük el burgonyapürét is:

A burgonyát hámozzuk meg, vágjuk egyforma 2x2-es kockákra. Tegyük fel egy edénybe főni, annyi vízzel, hogy a burgonyákat éppen ellepje a víz. Ne felejtsük ki a főzővízből a sót! Kb. 12-15 perc alatt fő puhára. A vizet öntsük le róla. A burgonyákat még melegen törjük össze. Adjuk hozzá a vajat és óvatosan adagoljuk hozzá a meleg tejet. Habosra keverjük ki, úgy, hogy ne maradjon benne burgonyadarab. Ha szükséges, még sózzuk.

Az áfonyamártás elkészítése:

A vörösbort öntsük egy edénybe, reszeljük bele a narancs héját, facsarjuk bele a levét is. Adjuk hozzá a cukrot és a sót. Az aszalt áfonyát vágjuk nagyon apróra. Adjuk hozzá a narancsos vörösborhoz, majd a friss áfonyát is. Gyakran kevergetve, lassú tűzön forraljuk fel, amíg sűrű nem lesz. Végül adjuk hozzá az áfonyadzsemet és a frissen őrölt borsot is.

A húsgolyókat burgonyapürével, áfonyamártással tálaljuk.

Különleges alkalmakra kiváló vendégváró fogás.

.