Hirdetés

Arany Medál-díjat kap Dragomán György

2014.12.06. 20:07

A népszerű író a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumba járt.

HirdetésKedden adják át a közönség által odaítélt Arany Medál-díjat: az elismerést Bálint András színész-rendező, Dragomán György író, Zomborácz Virág filmrendező, valamint László Zsolt, Tompos Kátya és Szabó Erika színművész veheti át a Bethlen Téri Színházban.

Az Arany Medál-díjat az idén hatodik alkalommal adják át, az elismeréseket, a tavalyi díjátadóhoz hasonlóan, ez alkalommal is a Bethlen Téri Színházban vehetik át a művészek - közölték a szervezők az MTI-vel.

A közönségdíjat Mészáros Márton újságíró alapította 2008-ban. Az elismerést több kategóriában adják át a közönség szavazatai alapján.

A díjat - amely az idén egy szárnyas nőalak fáklyával - az igazi művészi értéket közvetítők felkarolásáért és elismeréséért ítélik oda. Bárki leadhatta szavazatát arra a művészre, akiről úgy gondolja, hogy kiemelkedő munkát folytatott az idei évben.

A közönségnek egy hónap állt rendelkezésére, hogy online elküldje szavazatát az általa preferált művészekre. A feltételek szerint kizárólag élő személyre lehetett szavazni, és az elmúlt év alkotásaihoz, írók esetében kötetmegjelenéshez, színészeknél, rendezőknél pedig filmben, színpadi darabban nyújtott közreműködéshez kötött az érvényes szavazat. Az idén több mint tízezer szavazat érkezett.

Dragomán György a "Máglya" kéziratával
Dragomán György a "Máglya" kéziratával (Fotó: Dragomangyorgy.com)

Az életműdíjat Bálint András Kossuth-díjas színész-rendező, a Radnóti Színház igazgatója veheti át a keddi ünnepségen. Az év írójának odaítélt Arany Medál-díjat Dragomán György nyerte el, akinek Máglya címmel jelent meg regénye az idén.

Dragomán GyörgyDragomán György a szombathelyi kezdetekről

13 évesen kezdtem el írni. 15 voltam, amikor áttelepültünk Erdélyből Szombathelyre. A Nagy Lajosba jártam, hamar befogadtak. Rendes volt velem a város, a osztálytársaim, mindenki nagyon barátságos volt. Soha nem rekesztettek ki vagy románoztak le. Csuti Sándorné volt a magyartanárom, ő érezte meg bennem először a tehetséget. Az első novelláimat is neki mutattam meg, ő pedig összehozott Fűzfa Balázzsal, aki szintén sokat segített. Akkoriban a főiskola lapjában, a Jelenkezünkben is megjelent két novellám, ezeket nem nagyon szoktam emlegetni. Érdekességük, hogy elég helytelenül írtam, ráadásul borzasztóan gépeltem, így olyan extrém íráskép keletkezett, ami szándékos nyelvrombolásnak hatott… tovább >>>

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Dragomán György A fehér király című regényéből egy brit film készül.

Az év rendezője Zomborácz Virág, az Utóélet című film alkotója. Az év hazai színésze László Zsolt, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, színésznője Tompos Kátya, a Nemzeti Színház művésze.

Az év legígéretesebb fiatal tehetségének járó elismerést Szabó Erika, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója nyerte el.

Szavazott a közönség a külföldi művészekről is. A legnépszerűbb Matthew McConaughey és Emma Thompson lett a Csillagok között (erről a közelmúltban írtunk kritikát), illetve a Banks úr megmentése című film révén.

A kezdeményezést számtalan színházi, kritikai portál, valamint többek között a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a Rózsavölgyi Szalon, a Spinoza Színház is támogatja.

A Bethlen Téri Színházban tartandó díjkiosztó házigazdája Juhász Anna irodalmi szervező, kulturális menedzser lesz, aki évek óta tart irodalmi esteket történelmi kávéházainkban.