Ezért ne tárolja a gyógyszereket a fürdőszobában

Ezért ne tárolja a gyógyszereket a fürdőszobában

2019.09.11. 20:17

Ezért ne tartsa a gyógyszereket, vitaminokat és táplálék-kiegészítőket a konyhában vagy a fürdőszobában.

A vitaminok és a táplálék-kiegészítők vásárlása, rendszeres bevétele általános szokássá vált. A médiában nem kis hányadot töltenek ki a készítmények reklámjai. Nem sok szó esik viszont az ilyen szerek megfelelő tárolásáról, és arról, hogy a gyógyszerekhez hasonlóan ezek lejárati idejére is figyelni kell.

Lisa Mauer kétféle C-vitamin készítmény eltarthatóságát vizsgálta különböző hőmérsékleti viszonyok között és a levegő változó páratartalma esetén. A táplálkozástudomány elismert szakértője már korábban is sokat foglalkozott az élelmiszerek raktározásának kérdéseivel, mostani tanulmánya a gyógyszeripar vitaminokat gyártó cégeinek körében is feltűnést keltett.

Nyáron a liszt vagy a cukor a párás melegben összetapad. Ez különösen akkor fordul elő, ha a hőfok és a páratartalom erősen ingadozik. Az ilyen változások nehezebbé teszik felhasználásukat a konyhában, és kémiai eltéréseket is előidézhetnek. A vitaminok, gyógyhatású készítmények esetén a hullámzó környezeti körülmények már a hatást is ronthatják.

"Ha az anyag átnedvesedik, a hatóanyag részben feloldódik, a minőség csökken és a készítmény eltarthatósága is megrövidül" - írta Mauer. Véleménye szerint a C-vitamin esetén akár egy hét elég ahhoz, hogy a várt gyógyító hatás elmaradjon.

Ez függ attól is, hogy milyen formában készült a patikaszer: a jól záró fémdobozban lévő tabletta nagyobb biztonságban van, mint a műanyag edényben vagy zacskóban tárolt por.
A fürdőszoba és a konyha a legrosszabb hely gyógyszerek tartására, mert mind a páratartalom, mind a hőmérséklet erősen ingadozik. Amikor a vitamint tartalmazó edényt ezeken a helyeken kinyitjuk, minden egyes alkalommal megváltozik a páratartalom.

Fürdőszobában, hosszú zuhanyozás után a levegő páratartalma elérheti a 98 százalékot is.

.