Előzze meg a porckopás kialakulását testmozgással!

2015.09.30. 16:02

Legtöbbször az egészségtelen életmód áll a háttérben.

Gyakran fáj a térde, és sokszor mozgás közben is jelentkeznek az ízületi panaszok? A porckopás sokkal többeket érint, mint azt elsőre gondolnánk, a háttérben pedig legtöbbször nem más áll, mint az egészségtelen életmód. Mind többen végeznek ülő munkát, és elfeledkeznek mellette arról, mennyire fontos a rendszeres testmozgás.

Azok száma sem csekély, akik nem megfelelően választják meg a mozgásformát, vagy könnyelműségük áldozataivá válnak, és sportsérüléseket szenvednek. Fontos tisztában lennie azzal, hogy az ízületi megbetegedések nem csak időseknél fordulhatnak elő, hanem gyakorlatilag bármilyen korban, ezért a megelőzés kiemelt jelentőséggel kellene, hogy bírjon.

Az izuletor.hu által megkérdezett szakemberek azt javasolják az ülőmunkát végzők számára, hogy lehetőség szerint mozogjanak minél többet, hiszen ezzel nem csak a porckopás okozta tüneteket enyhíthetik, de a megelőzés érdekében is sokat tehetnek.

Sportolás sérülésmentesen

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy a helytelenül megválasztott mozgásformával többet árthatunk, mint használhatunk. Ha például nem edzettségi szintünknek, és egyéni adottságainknak megfelelő edzés mellett döntünk, azzal az ízületek túlterhelését kockáztatjuk. Könnyen lehet, hogy azonnal nem érzünk fájdalmat, de előbb vagy utóbb az apró sérülések biztosan benyújtják a számlát. Mindenki megtalálhatja a számára ideális edzésformát, ha pedig biztosra szeretnénk menni, akkor az úszással nem lehet mellélőni.

Az ízületeket egyébként is tehermentesítő mozgás bármely korosztály számára ajánlható, és már heti néhány alkalmas uszodalátogatás is hamar megmutatja pozitív hatásait. Essen azonban a választás bármilyen mozgásra, a porckopás és a sérülések elkerülése érdekében nem feledkezhetünk meg a bemelegítésről és a nyújtásról, ezek szintén szerves részét kell, hogy képezzék a napi testmozgásra szánt időnek.

Ülőmunkát végzők fokozott veszélyben!

Számos olyan munkakör létezik manapság, amely megköveteli az ülő testhelyzetet. Irodai alkalmazottak százai szenvednek a porckopás tüneteitől, pedig a térd-, és derékfájdalmak megelőzhetőek lennének a rendszeres mozgás mindennapokba illesztésével, valamint a megfelelő irodai környezet kialakításával. Ha ülés közben egyenes a tartás, a lábak és a karok gépelés során derékszöget zárnak be, a monitor pedig szem magasságban van, már sokat tettünk az ízületi fájdalmak elkerüléséért.

Persze nem feledkezhetünk meg arról, hogy időnként felálljunk az íróasztal mellől, valamint a munkát követően is részesítsük előnyben az aktív szabadidős elfoglaltságokat.

Az egészséges életmód fontos részét képezi a testmozgás, melynek segítségével számos betegséget megelőzhetünk, valamint a már kialakult tüneteket enyhíthetjük. Nincs ez másként a porckopás kapcsán sem, ezért érdemes úgy alakítani a mindennapokat, hogy azokban legalább egy harminc-negyven perces edzés is helyet kapjon. Ne feledje, a porckopás, és a vele járó, akár állandósuló fájdalmak helyes életmóddal megelőzhetőek!

.