Egyre jobban hódít a tea divatja Bécsben

2010.11.18. 11:01

Egyre látványosabb nyomai vannak a teakultúrának a kávéházairól híres osztrák fővárosban. A teák lassan már a szállodák reggelizőasztalairól is kiszorítják a bécsi kávét.

Ausztriában 2009-ben több mint 2.800 tonna fekete-, gyógy- és gyümölcsteát fogyasztottak. A piacot egyértelműen az utóbbiak uralják 77%-os részesedéssel. A teák iránti kereslet évszakonként változik, míg tavasszal főleg a könnyű, aromás italokat választják a fogyasztók, addig télen a fahéjas, pirított mandulás változat a sláger.

A bécsi teakultúra az elmúlt évtizedekben óriási változáson ment keresztül. Korábban a tasakos gyümölcs-, kamilla- és fekete teák voltak a jellemzőek, ma viszont a filter nélküli változatokat keresik – mindenféle ízirányban.

A bécsi teaházak ennek megfelelően akár ötszáz különböző teafajtát is kínálnak. Az újdonságok kedvelőinek a Karlsplatz/Technische Universität, a Naschmarkt és a Margartenplatz alkotta háromszög a Mekkája: a kis üzletekben a bubble tea legkülönbözőbb verzióitól a kézzel habosra kevert matcha és az öt órán át dagasztott gyokuro japán zöld teán át a rizstésztából készült puszedlik és a teakészítés különböző kellékeiig minden megtalálható.

Van olyan üzlet, ahol a vevők vásárlás előtt meg is kóstolhatják a kiválasztott terméket, mások pedig különböző élethelyzetre kínálnak teát: születésnapra, karácsonyra, adventre, húsvétra, rossz időre és vigasztalásul azoknak, akiket például Klaus-Dieternek hívnak.

A szakemberek egyébként háromágú teakultúrát különböztetnek meg Ausztriában: míg a gyógyteák ötezer éves múltra tekintenek vissza, addig a gyümölcsteák hagyománya viszonylag fiatal. A harmadik vonalat olyan kombinációk dominálják mint a citromos fekete tea vagy a Bécsben kitalált Sacher tea, amely fekete tea bergamot olajjal és jázmin teával.

Ma már szilárd formában is lehet élvezni a teát: bárki készíthet csokoládés teapralinét fekete teából, egy narancsból, egy kis kakaóból, vajból és tojásból.
 

.