Hirdetés

Élelmiszer-biztonsági tanácsok a húsvéti tojáshoz és sonkához

2010.03.30. 18:35

A húsvéti sütés-főzésről, a tojás vásárlásáról, festéséről és megfelelő tárolásáról is olvashatnak az érdeklődők a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapján, a www.mebih.hu oldalon.

Hirdetés

Az otthoni ételmérgezések gyakori okozói a nyers tojás héján, vagy belsejében időnként előforduló láthatatlan baktériumok, éppen azért fontos, hogy mindenki csak tiszta, friss és ép tojást vásároljon - olvasható a honlapon. A tojás dobozán a minőségmegőrzési idő feltüntetése kötelező, lejárt szavatosságú tojást nem szabad megvenni.

A repedezett, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestéshez. A tojásokat kizárólag hivatalos árusítóhelyről beszerzett festékkel vagy természetes színezőanyagokkal, a többi között hagymahéjjal, céklával, áfonyával, szederrel, ibolyával, vöröskáposztával, kurkumával lehet színezni. A tojásfesték megvételekor a termék minőségmegőrzési idejére és a csomagolás épségére is oda kell figyelni, textilfestéket nem szabad használni e célra.


A hagyományos nyers füstölt sonkát hűvös, szellős helyen kell tárolni, de a szakemberek nem javasolják, hogy hűtőben legyen. A nyers sonkát lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kilogrammos. Főzés után már hűtve kell tárolni. A főtt, füstölt sonkajellegű készítményeket fogyasztás előtt nem kell megfőzni és hűtőben kell tartani.

A tojásos, húsos ételeket alaposan át kell sütni-főzni, hogy a belsejük is elég forró legyen. A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, s nem csupán megmelegíteni, a forrás ugyanis elpusztítja a baktériumokat. A megmaradt ételeket minél hamarabb érdemes lehűteni, majd a hűtőszekrénybe tenni, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet.