Hirdetés

Karácsony környékén sokkal nehezebb egyedülállónak lenni - Megugrik a társkereső oldalak látogatottsága

Karácsony környékén sokkal nehezebb egyedülállónak lenni - Megugrik a társkereső oldalak látogatottsága

2015.11.30. 20:04

Karácsony környékén sokkal nehezebb egyedülállónak lenni

Hirdetés

Már most is érezhetik az egyedülálló, magányos emberek a karácsonyi depresszió tüneteit. December 26-án eljön a változtatás ideje, ekkor éves csúcsra ugrik a társkereső oldalak látogatottsága. A családtagok szájából elhangzó "mikor lesz már valakid?", a magány és az unalom tereli az oldalakra az egyedülállókat. De óvatosan! Ördögi körbe kerülhet az eszeveszett társkereső.

A karácsonyt megelőző egy hónap sokaknak nagyon kényes időszak. Miközben egyesek mosolyognak és kezdik ünnepi hangulatba öltöztetni lelküket, addig a párkapcsolat nélkül élők azzal szembesülnek, hogy nem tudnak a „szeressük egymást” szerepnek megfelelni - mert nincs kit szeretgetniük. A magányosaknál és egyedülállóknál már az ünnep előtt egy hónappal felléphet a karácsonyi depresszió – mondta a hirado.hu-nak Makai Gábor, klinikai szakpszichológus.

A karácsonyi depresszió nem minden egyedülállót érint, és nem szabad összekeverni a depressziós megbetegedéssel. Ez a hangulatzavar kifejezetten az ünnephez kötődik. Tünetei: levertség, hangulatingadozás, az egyén értéktelennek érzi magát, és úgy gondolja, azért magányos, mert nem elég szerethető.

Akik magányosak, már most is érezhetik a karácsonyi depresszió tüneteit, mert a feldíszített bevásárlóközpontok, a karácsonyi fényben úszó kirakatok, a boltok díszektől roskadozó polcai arra emlékeztetik őket, hogy bizony közeledik egy újabb magányos karácsony.

A karácsonyi időszak az egyedülállókban felerősíti a korábbi párkapcsolati kudarcokat és a megoldatlan kapcsolati konfliktusokat. A hétköznapokban tudják kezelni ezeket az érzéseket: vagy nem foglalkoznak velük, vagy elfojtják magukban. De az ünnep elől nem tudnak elbújni, az kibillenti őket. A gyötrelmes érzéseket nem tudják elhárítani, tudatosul bennük, hogy egyedül vannak. A magányos ember ekkor vagy befelé fordul, vagy elkezd intenzíven társ után kutatni.

Karácsony másnapján, december 26-én megugrik a társkereső oldalak népszerűsége. Ekkor éri el az éves csúcsot a társkeresők látogatottsága – mondta el a hirado.hu-nak Markovics András, a parom.hu marketingvezetője.

 

Ennek oka egyrészt a szülői nyomás. Otthon van a fiatal a családdal, a szülőkkel, akik felvetik neki, hogy igazán találhatna már valakit magának. A másik ok, hogy jó otthon, de egy idő után felüti fejét az unalom. A harmadik ok a magányosság érzése. A magány érzése, a családi nyomás és az unalom pedig oda vezet, hogy néhány kattintás után egy társkeresőn találja magát a társra vágyó fél.

Az egyedülállókban a karácsonykor kezdődő pártalálási vágy egészen január végéig kitart. Ez az újévi fogadalmakkal magyarázható, „sokan megfogadják, hogy 'idén végre találok valakit'” – magyarázta Markovics András.

Minden ember társra vágyik, de karácsony alatt ez a vágy olyannyira felerősödik az emberben, hogy sokan a gép elé ülve gyakorlatilag kontroll nélkül kezdenek el ismerkedni "mindegy, hogy ki, csak legyen valaki" elven, az igényeket alább adva – mondta Makai Gábor.

A klinikai szakpszichológus szerint ez nagyon rossz döntés, mert az ilyen eszeveszett, felületes ismerkedésekből többnyire életképtelen kapcsolatok születnek, amit csalódás követ, miáltal ördögi körbe kerül a társra vágyó fél.

„Aki egyedül van és megéli a magányt, az akár tudatosan is ismerkedhet társkeresőn, de tartsa szem előtt, hogy az ismerkedés motivációja ne az egyedüllét okozta rossz érzések enyhítése legyen” - intett a pszichológus.

Hogy egy kapcsolat elmélyüljön, a feleknek meg kell ismerniük egymást, ehhez pedig idő kell. Azoknak, akik társkereső oldalon ismerkednek, a pszichológus azt tanácsolja, a levelezést ne húzzák el indokolatlanul sok ideig.

A virtuális kapcsolattartás meggátolja a kapcsolat elmélyülését, a levelezés egy idő után felszínessé válhat. Ráadásul az egyén vágyakozása és képzelete olyan tulajdonságokkal, érzésekkel, megjelenéssel ruházhatja fel a levelezőpartnert, amelyeknek nyoma sincs, a személyes találkozás csalódást hozhat magával a torz képzelettársítás miatt.

Személyes találkozás szükséges ahhoz, hogy valami elinduljon két ember között. Ha megvan a közös szimpátia, utána jöhetnek a közös élmények. Egy kapcsolat úgy tud elmélyülni, ha a közös programokkal, élményekkel együtt ismeri meg az ember a másik felet – magyarázta a pszichológus.

Akik nem akarnak a társkereső oldalakon hirtelen párt találni, de magányosak, azok éljenek minden olyan lehetőséggel, ahol közösségbe tudnak menni. Vannak például időseknek szervezett összejövetelek, programok, és sok egyház szervez az ünnepek környékén találkozási lehetőséget. Semmiképpen ne befelé forduljanak, hanem próbáljanak nyitni a külvilág felé, ekképp próbálják átvészelni ezt az időszakot – emelte ki Makai Gábor, aki arról is beszélt, hogy a karácsonyi depresszió tünetei az ünnepi időszak elmúltával már enyhülnek.

Sok magányos ember is telefonál a lelkisegély-szolgálatokhoz, de olyanok is, akik, bár van családjuk, mégis magányosak. A köztudatban az él, hogy karácsonykor szinte izzanak a vonalak. A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) titkára arról számolt be a hirado.hu-nak, hogy az ünnepnapokon kevésbé, de a karácsonyt megelőző időszakban és az ünnepet követő időszakban nagyon megugranak a segítségkérő telefonhívások.

„Már december elejétől megszaporodnak a hívások a várakozás, a készülődés feszültsége miatt. Karácsony után pedig általában a sikertelenség miatt, azért, mert nem az elképzeléseknek megfelelően alakultak a dolgok” – részletezte Szabóné Kállai Klára.

A LESZ titkára arra biztat mindenkit, hogy ha problémája van, inkább telefonáljon, mintsem hogy befelé fordul, mert ha egyedül van az ember, hajlamos „nem látni a fától az erdőt”.

Míg régen inkább a nők hívták a segélyvonalat, mára ez megváltozott, körülbelül ugyanannyi nő és férfi kér segítséget. Jobbára a 25-44 év közötti korosztály, de egyre több fiatal is telefont ragad, úgy osztja meg problémáját. A LESZ lelki elsősegély vonala a nap 24 órájában mobilról és vezetékes telefonról is ingyenesen hívható az ország egész területéről a 116-123-as telefonszámon.

.