A Savaria múzeum előtti park majdnem olyan lesz, mint amilyen 1905-ben volt

2016.06.23. 13:06

Merthogy felújítják, de a múzeumot is.

A szombathely.hu-n megjelent híradás szerint az épület esetében a felújítás a homlokzat felújítását jelenti, ennek során az összes homlokzati nyílászárót új, kültéri fa nyílászárókra cserélik. 

A parkban az utcabútorok bontása és a cserjék irtása július első hetétől, a nagyobb mértékű munkavégzés (mély- és útépítési munkák) augusztus közepétől kezdődnek.

"A park térszerkezetében, formavilágában nagymértékben nem változik, azonban egy átláthatóbb és jelentősen igényesebb park jön létre" - ígérik.

Új akadálymentes burkolatot kap a terület, új szegélyeket, a park egészére kiterjedő közvilágítást, és megújuló zöldfelületeket.

Automata öntözőrendszert építenek ki a park teljes zöldfelületén, amely víztakarékos és hatékony öntözési módszer, egyben javítja a park mikroklímáját is.

Minderről sajtótájékoztatót is tartottak, amelyen - a nyugat.hu tudósítása szerint - kiderült még, hogy a Gyöngyös-partján újra megépítik, a valaha ott állt hattyúházat. Ez egyébként azt jelenti, hogy most a múzeumkert jobb szélén található szobrokat áthelyezik - sorolta a változásokat Puskás Tivadar polgármester.

Kiss Dávid, a Szompark vezetője pedig elmondta egyebek mellett azt, hogy visszaállítják park körüli kerítéseket, amelyek a századelőn még álltak. Így a kertet csak a Savaria múzeum nyitva tartási idejében lehet látogatni, este be fogják zárni. 

Elbontják a parkban található, és vállalhatatlan állapotban lévő nyilvános vécét is.

Mindezt a tervek szerint 120 nap alatt végzik el.

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

 

.