Néhány tanács a biztonságos fürdőzéshez

2015.07.02. 09:35

Minden évben áldozatokat követel a meggondolatlanság.

A nyár egyik veszélyforrását a szabadvizek és a strandok jelentik, éppen ezért a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében tanácsokat ad, hogy mindeki biztonságosan élvezhesse a fürdőzést. A rendőrség felhívását a Police.hu tette közzé:

Nyáron a víz segít elviselni a hőséget, valamint a strandok remek szórakozási lehetőséget is biztosítanak. Akár folyó, tó mellett, vagy egy strandfürdő medencéjében hűsölünk a fürdőzés komoly veszélyeket rejt. A meggondolatlanság, az alapvető szabályok figyelmen kívül hagyása minden évben követel áldozatokat.

Néhány tanács a biztonságos fürdőzéshez

A nyár egyik veszélyforrását a szabadvizek és a strandok jelentik. A fürdés tilalmát, vagy a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket “FÜRÖDNI TILOS!” táblával jelzik. A folyó- és állóvizekben fürödni csak azokon a helyeken szabad, ahol a tiltást nem jelzi tábla vagy kifejezetten kijelölt fürdőhely. Szabadvizek mentén a legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés, mert azokat a helyeket szakemberek választják és jelölik ki. A fürdésre kijelölt helyeken is ügyelni kell, hogy a bójákon belül maradjunk.

Tiltott helyeken különösen veszélyes a fürdőzés, ilyenek például a bányatavak, melyek hirtelen mélyülnek, veszélyes hulladékok lehetnek az alján, ráadásul csak a víz felszíne meleg, az alja rendkívül hideg lehet. A tiltott helyen való fürdőzés szabálysértésnek minősül, amely 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Néhány tanács a biztonságos fürdőzéshez

További jó tanácsok:

- Gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek!
- Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral!
- Szeszesitaltól befolyásolt, gyógyszer vagy kábító hatású más szer miatti bódult állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől!
- Napozás után testét zuhanyozással, vagy más módon hűtse le, felhevült testtel soha ne menjen a vízbe!
- Lehetőség szerint ismerje meg a fürdésre igénybe venni kívánt vízterület sajátosságait, mederviszonyait, tájékozódjon a várható időjárásról és a segélykérés módjairól!
- Szív- és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek!
- Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt (gumicsónak, gumimatrac), azon lehetőleg ne aludjon el!
- Az úszóeszközök (vízi bicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezek használatára is a fürdés szabályai vonatkoznak.
- Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.
- Gumimatrac, vízi bicikli használata során felhevült testtel nem szabad vízbe ugrani, és ne ugorjanak a vízbe anélkül, hogy előzetesen nem győződtek meg a meder mélységéről. Fejes-ugrás a sekély vízbe súlyos sérülést okozhat!
- A szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után ne ússzanak, mert életüket veszélyeztetik, ha ezt mégis megteszik és elsodródnak, maradjanak a felfújható eszközön, míg a segítség megérkezik, és ne hagyják el azt!
- Ha fázik, remeg a vízben, azonnal menjen ki a partra és törölközzön, vagy szárítkozzon meg!
- Ismeretlen helyen ne ugorjon vízbe, ugyanis a vízfelszín alatt található és nem látható kövek, cölöpök, karók és egyéb tárgyak maradandó csigolya- és gerincsérülést, rosszabb esetben akár halált is okozhatnak!
- Ha hínáros vízen kell átúszni, akkor azt a lehető legkisebb mozdulatokkal tegye!
- Ha az örvény lehúzza, ne kapálózzon, a lélegzetét visszatartva várja meg, míg az örvény ereje érezhetően csökken és ússzon a felszínre!
- Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenféleképp, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy mentő-gallér használata. Biztonságos a megfelelő méretű, nyakgallérral rendelkező mentőmellény.
- Gyermeket még a vízparton sem hagyunk felügyelet nélkül!
- Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és a vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentőőrséget kell állítania.
- Tizennégy éven aluli gyermekek felnőtt felügyelete nélkül lehetőleg ne használjanak vízi biciklit. Arról még felügyelet mellett se ugorjanak, vagy csússzanak a vízbe!
- Vizek mellé akkor megyünk, ha jó az idő, de könnyen el is romolhat, sok esetben nagyon gyorsan. Nagyon fontos figyelni a viharjelzéseket és kijönni a vízből az első jelzésre!

.