Hirdetés

Korona: nem csak a fejen, a fogon is lehet

Korona: nem csak a fejen, a fogon is lehet

2018.09.24. 14:00

A fogorvosok szerint a foghiány nem egyszerűen egy esztétikai problémát jelent.

Hirdetés

A rossz szájhigiéniából eredő problémák komoly egészségügyi kockázatokat is járhatnak. Napjainkban, a fogászatban is hatalmas léptékű fejlődés ment végbe, hiszen ma már a teljes foghiányosok számára éppúgy létezik megfelelő fogpótlás, mint például a fémallergiásoknak. A lehetőségeknek a legtöbbször csak a pénztárcánk szabhat gátat, így van némi többletüzenete is annak, hogy bizony „korona nem csak a fejen, a fogon is lehet!”

Elkeserítő hazai adatok

Szerencsésnek mondhatja magát az a felnőtt, akinek még élete során nem kellett szenvednie a fogfájás gyötrelmeitől. Erre a magyar felnőtt társadalom tagjainak – egy viszonylag szűk réteget leszámítva – nem sok esélye van. A WHO egy közelmúltban kiadott jelentése szerint a nyugat-európai példával ellentétben egy felnőtt hazai lakos átlagosan egy fogkefét és két tubus fogkrémet használ el évente. Még elkeserítőbbek azok az adatok, amelyek az egy főre jutó rossz fogakról, illetve a kihúzott fogak számáról adnak viszonylag pontos képet.

Fogpótlás 21. századi technológiákkal

Az elmúlt évek fogpótlási gyakorlatának talán egyik leggyakoribb eszköze a fogkorona alkalmazása lett. Annak ellenére, hogy az egyénre szabott fogkoronák elkészítésének módja ma már tulajdonképpen rutinmunkának számít, szakszerű felhelyezésük nem kis szakértelmet és tapasztalatot igényel. Egy hivatásához értő fogorvos keze által elkészített fogkorona mind megjelenésében, mind funkciójában tökéletes fogpótló megoldás lehet valamennyi páciens számára.

Fogkorona: nemcsak egyszerű, de esztétikus megoldás is

A legtöbb fogproblémával küszködő felnőtt számára a nagy kérdést persze első körben az jelenti, hogy milyen esetekben ajánlott a fogkorona felhelyezése. Nem kell szakemberhez fordulnunk, hogy tudjuk: legyen szó hiányzó, kopott, letört vagy gyökérkezelt fogakról, a fogkorona kitűnő megoldást jelenthet. Bár előállhat olyan helyzet is, hogy ilyenkor híd készítésére lehet szükség, utóbbi eljárás nagyon hasonlít a fogkorona készítéséhez. A fogkorona legfontosabb funkciója, hogy befedje a még meglévő fogat, illetve fogmaradványt, ily módon garantálva védelmet és esztétikus külső megjelenést az eredeti fognak. A fogkorona egyébiránt kiválóan alkalmas lehet arra, hogy megtartson egy részleges fogsort, ritkább esetben áthidalhat foghiányokat, melyek – mint fentebb utaltunk már rá – a híd szerepét töltik be.

Alapanyagok, típusok, készítési eljárások

Amint az az eddigiekből is kiderült, a modern fogkorona nem más, mint egy olyan fog alakú védősapka, amely alapvetően védelmi és esztétikai funkciót lát el. Alapanyagát tekintve meglepően sokféle lehet, fogkorona készülhet porcelánból, fém alappal borított vékony kerámiából, sőt ma már a cirkón fogkoronák sem ritkák, igaz utóbbiak a valódi csúcsminőséget jelentik. Nyilván döntően költséghatékonysági szempontokra vezethető vissza, hogy hazánkban ma a fémből készült korona a leggyakoribb típus, melynek vázát speciális fémötvözetből készítik. A fémből előállított vázat fedik aztán tetszőleges színű porcelán leplezéssel, amely kellően erős és persze esztétikus megoldást eredményez. A cirkónium-oxid fogkorona olyan valóságos csúcsminőségű anyagból készült fogkorona, amely a fém- és aranykerámia fogkoronával ellentétben nem tartalmaz fémet, ennek köszönhetően minden rétege fogszínű. Azzal együtt, hogy a cirkónium fogkorona rendkívüli mértékben hasonlít a természetes fogra, a tartóssága is figyelemreméltó, igaz ára is jóval magasabb.

.