Hirdetés

Minikölcsön - Soha nem volt még ennyire könnyű pénzhez jutni

Minikölcsön - Soha nem volt még ennyire könnyű pénzhez jutni

Támogatott tartalom

2019.11.21. 15:28

A bankok és hitelintézetek még soha nem voltak ennyire megengedők a személyi kölcsönért folyamodókkal szemben.

Hirdetés

Részben ez a pénzpiaci viselkedés magyarázza a hitelpiac újbóli feltörését.

A hitelpiac mára csaknem teljes egészében kiheverte a gazdasági világválság által kiváltott sokkot, ugyanakkor túlzás lenne azt állítani, hogy minden visszatért a régi kerékvágásba. A hitelezés gyakorlata és a hiteltermékek iránti érdeklődés is alaposan megváltozott; a lakáshitelek látszólag újból keresettek, hiszen a kihelyezések nagysága megközelítette a 2008-as szintet, ez azonban az ingatlanárak jelentős növekedésével magyarázható.

Ma jellemzően sokkal kevesebb, de drágább ingatlant vásárlunk lakáshitel felhasználásával. Mindeközben megjelentek a kiszorító hiteltípusok; a felújítási munkákat gyakran fedezet nélküli személyi kölcsönből fedezzük, újabban pedig a Babaváró hitel kiszorító hatása hat negatívan a lakáshitelek piacára.

A hitelpiaci átrendeződés természetes folyamat. Ahogyan a gazdaságra és a kereskedelemre általában jellemző, a kínálat és a kereslet folyamatosan alakítja a teljes piacot. Nem véletlen, hogy a személyi kölcsönök növekedése rendkívüli mértékű, az idei évben 28,5% körüli. A Minikölcsön munkatársa szerint több tényezőnek tudható be ez az eredmény; az alacsony alapkamat, a kedvező gazdasági környezet és a pénzpiaci viszonyok is arra ösztönzik a lakosságot, hogy éljenek a hitelintézetek által biztosított kedvező lehetőségekkel.

A személyi kölcsönök hosszútávú sikerében természetesen fontos szerepet játszik a fedezetnélküliség. Nem kell kockáztatnunk a lakásunkat, ha új hűtőszekrényt kell vásárolnunk. Ez mindenképpen barátságosabbá és szimpatikusabbá teszi a személyi kölcsönöket. Tulajdonképpen csak a jövedelemigazolásunk garantálja, hogy a pénzintézet visszakapja a pénzét. Sőt, a nagy versengésben egyes bankok még jövedelemigazolás nélkül is hajlandók folyósítani a kisebb összegű személyi kölcsönöket - természetesen sokkal kedvezőtlenebb feltételeket biztosítva az adósok részére.

A pénzpiaci versengés tehát kifejezetten nagy, leendő adósként viszont nem feledkezhetünk meg arról, hogy fokozott körültekintésre van szükség a kölcsönfelvétel során. Mindig tudnunk kell, meddig nyújtózkodhatunk a takaró alatt, mekkora összeg felvételére van lehetőségünk. Ne igényeljünk annál nagyobb összeget, mint amire feltétlenül szükségünk van, még abban az esetben sem, ha a törlesztés nem okoz különösebb gondot!

De figyeljünk arra is, hogy az igényelt összeg alkalmas legyen a hitelcél megvalósítására, máskülönben a kölcsönfelvétel értelmét veszti.

Mindenképpen vegyük számításba a rendszeres bevételeinket és kiadásainkat. Ezek pontos ismerete közelebb visz bennünket a megoldáshoz; biztosítsuk az életminőségünk fenntartását, illetve számítsunk arra, hogy váratlan kiadás bármikor jelentkezhet. Emiatt egy kisebb összeget érdemes tartalékolni még abban az esetben is, ha személyi kölcsönért kell folyamodnunk.

Gyakran felvetődik a kérdés, hogy mi történik nemfizetés esetén. Az adósok máshogyan élik meg a fizetésképtelenséget; egyesek félvállról veszik, mások rettegnek a következményektől. Pánikra nincs ok, de mindenképpen tisztában kell lennünk a lehetőségeinkkel és a kötelességeinkkel.

A Minikölcsön munkatársa szerint a hitelintézetek is érdekeltek abban, hogy az Ügyfelek problémamentesen törleszthessék a tartozásukat. Bárkivel előfordulhat, hogy egy-egy váratlan kiadás keresztülhúzza a számításait és átmeneti fizetésképtelenséget okoz számára. A hitelintézetek rendszerint rendelkeznek kialakított gyakorlattal; a Minikölcsön a futamidő meghosszabbítását biztosítja prolongációs díj megfizetése ellenében.

.