Megkezdődött a kukorica betakarítása Vas megyében

2012.09.24. 19:55

A piacon megjelent az import kukorica is.

Megkezdődött a kukorica betakarítása Vas megyében; a csaknem 28 ezer hektáros termőterületből 1.500 hektáron már végeztek a betakarítással, az eddigi átlaghozam 4,83 tonna hektáronként - tájékoztatta Lukács Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője hétfőn az MTI-t.

    Elsőkét a korai fajtákat vágják le a "gyengébb" területeken, de a becslések szerint a nyári szárazság miatt 5 tonnásnál nagyobb termésátlagra a munkák végeztével sem számíthatnak. Az elmúlt négy évben átlagosan 7 tonna kukorica termett hektáronként, 2007-ben viszont a csapadékos időjárás miatt a felázott földekről átlagosan csak 4,63 tonna termést tudtak betakarítani.

    A piacon megjelent az import kukorica, ennek hatására hétfőn 70 ezer forintról 63-65 ezer forintra csökkent a felvásárlási ár - közölte a mezőgazdasági főfelügyelő.

    Beszámolt arról is, hogy szójából szintén kevesebb termett az idén, mint az elmúlt években. A 2.300 hektáros terület egyharmadán végeztek a munkával, a hektáronkénti termésátlag nem éri el a 2 tonnát.

    Az előző évekhez képeset mintegy 25 százalékkal csökkent a napraforgó terméseredménye. A 7.300 hektáron termelt napraforgó betakarítása már befejeződött, az olajipari célra termesztett növény átlaghozama 2 tonna volt. Tavaly kimagaslóan jó eredményt értek el napraforgó termesztésben, a hektáronkénti átlagtermés meghaladta a 2,8 tonnát - ismertette Lukács Zoltán.

    Hozzáfűzte: a felvásárlásiár-növekedés - a napraforgót tonnánként 130-135 ezer forintért lehet értékesíteni - viszont kompenzálja a termelőket. Emlékeztetett rá, hogy 2009-ben 60-65 ezer forintot fizettek tonnánként a napraforgóért. A következő évtől kezdve viszont "jól fizető növénnyé vált" a napraforgó, 2010-ben 99-102 ezer forintért, tavaly pedig tonnánként 100-105 ezer forintért lehetett értékesíteni.

    A repce 98 százalékát már elvetették, az első vetések ki is keltek. A vetésterület az előző évekhez hasonlóan 20 ezer hektár lesz. A repce 80 százalékát a csapadékhiányos idő miatt "porba" vetették el, így bizonytalan, hogy milyen lesz tavasszal az állomány - jegyezte meg Lukács Zoltán.

    Elmondta, hogy a vetési munkákat nehezíti a csapadékhiány. A gépek igénybevétele a száraz talaj miatt nagyobb, mint a normál időszakban, ezért a megfelelő magágy készítéshez plusz gázolaj felhasználására van szükség.
    A vetési szándék szerint 37 ezer hektáron őszi búza kerül a földbe, az őszi árpát 7 ezer hektáron, a tritikálét pedig 4 ezer hektáron vetik el.

    A tervek szerint az őszi növények vetésterülete eléri a 70 ezer hektárt, tavasszal pedig 58-59 ezer hektáron vetnek szántóföldi növényeket Vas megyében.

.