10 kortárs Szombathelyről elszármazott vagy itt élő híres ember (2. rész)

2008.11.13

Sokukról tudvalévő, hogy egykor vagy akár most is azokat az utcákat róják, amiket nap mint nap mi is, de talán okozunk meglepetéseket. A sokszínű életutak egyes állomásaival biztosan. Van köztük tévés, fotómodell, labdarúgó, diszkoszvető és szabadgondolkodó. Azaz második körben Winkler Róbert, Cser Franciska, Halmosi Péter, Fazekas Róbert és Prieger Zsolt.

Előzmény:

10 kortárs Szombathelyről elszármazott vagy itt élő híres ember (1. rész)

6. Winkler Róbert – újságíró, tévés

Ki ő? 1968. szept. 16-án született Szombathelyen. A BDTF történelem-népművelés szakán, majd a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola felsőfokú vámügyintéző szakán végzett. Rockzenészkedni és újságíróként közel egy időben kezdett, aztán az előbbi lassan elmaradozott. Volt riporter a Reggel nevű tévéműsorban, vezetett kutyamagazint a Kossuth Rádióban, jelentek meg cikkei többek között a Magyar Narancsban, az Indexen és több on- vagy offline zenei magazinban is. A TotalCar internetes autósmagazin főszerkesztője, az ugyanilyen néven futott tévé- és rádióműsor szerkesztő műsorvezetője, tévés bokszkommentátor, a magyar Music Televisionon a Swung című műsorban szintén önmagát adja. Bokszol, zúzdás rock- és metálzenék avatott híve, nagy kutyarajongó és természetbúvár. Több könyve is megjelent: The Best of TotalCar, 47 kedvenc járművem, Kutyaszorító, Kutya utónévkönyv, Nagyvárosi természetbúvár és a Ctrl + C/Ctrl + V – válogatott írások. És legfőbbképpen egyéniség. Olyan, akinek témától függetlenül érdemes elolvasni bármely elénk kerülő írását, megnézni bármely műsort, ahol szóba kerül a neve.

Winkler Róbert


Megjegyzés. Engedtessék meg nekem némi személyesség. Autós- és sportműsort ugyanazért nem nézek, amiért életmentő szívműtétben és pejslievésben sem veszek részt. Az előbbiek untatnak és elszunyókálok rajtuk, az utóbbiak láttán meg kifordul a gálám és beájulok. Noha a végeredmény hasonló, az előjelek különböznek. Erre mi történik? Nem, nem az. Azért még a közrejárásával sem tudott akkorát fordulni a világ, hogy sebészorvosi élethivatást választanék, meg a disznóvágáson böllérkednék, ellenben néhány éve a heti adag TotalCart azért mindig intravénásan nyomtam. Érdekelt, na! Autóba pénzt azóta se feccölnék, de a műsor közben komoly lelkierőt igényelt, hogy ne üljek be egy körre a volán mögé. Winkler Nagyvárosi természetbúvárja pedig a számtalanszor lesajnált „tanít, nevel, szórakoztat” hármas igény újkori legjobb könyve. Még akkor is, ha nem tudom elhessegetni a fülembe döngicsélő gondolatot, hogy a fedlap a Beatles Abbey Road című lemezének borítójára akar hasonlítani. Az ilyesmikben azonban verhetetlen: „Valószínűleg minden gyerek tudja, hogy a fülbemászó egy dolgot biztosan nem csinál: nem mászik fülbe. Ezt tehát tudjuk, de nem igazán hisszük – nem zörög a haraszt, ugyebár, és a fülbemászó kecses, hajlékony testét mintha a Jóisten is kifejezetten fülbe mászásra teremtette volna.”

7. Cser Franciska – fotómodell

Magáról írja a honlapján. 1987. 01. 02-án születtem Szombathelyen, csillagjegyem bak. Iskolás korom óta vágytam a színpadra, a kamerák elé. 5 éve lakom Budapesten, azóta a tánc tölti ki a napjaimat. Nemrég 3. lettem a Playmate of the Year versenyen. Azóta már szerepeltem a nyuszis magazin címlapján [2007. januári szám]. Szeretnék minél többet dolgozni itthon és külföldön is. Imádok kifutók és fotózásokon is dolgozni. Szeretem az állatokat, kedvenceim a lovak és a kutyák. Persze a legédesebb az én kis mopszom [kínai eredetű kutyafajta]: Junior. Hete 5-3 órát töltök edzőteremben és persze legalább annyit táncolok is, hogy minél szebb legyen a testem.

Cser Franciska


Megjegyzés. A honlapján megtudhatjuk minden lényeges méretét. Alakban centik híján hozza az ideális 90-60-90-et. Szőke hajkorona alól zöldes-barnán pislant elő, 40-es cipőt hord M-es konfekcióhoz. A magasságát nem említi, már épp sokat sejtető direktséget sejdítenénk cinikus mosollyal karöltve, mikoris máshonnan kiderül, hogy az sem hibádzik: 178 cm. Aki meg nem hiszi el bemondásra a fentieket, annak egy további kattintásra megnyílik Franciska portfóliója. Benne az ominózus Playboy-fotókkal mint Jennifer Bond, egy leszbikus orgia kellősének közepén, bedugatlan gitárral a nyakában stb. Rajtuk egy pillanatig sem titkolja, hogy könnyen kimelegszik és nemcsak hogy az antigravitációs gömbölyítésű kebleknek híve, de az anabolikus szteroidoktól feszülő izomzatú testépítőknek is. Ami azonban minket a legjobban érdekelt volna, abból sajnos ízelítőt sem kapunk, a Privát fotók menüpontra klikkelve a profilból erősen Britney Spears-re hajazó kisasszony természet(esség)közelibb képeiről csak ígéretet kapunk: hamarosan… Amúgy plasztikai sebész akar lenni – mondta a nyuszis magazinban. De Franciska, egyből hóhért akasztani?

8. Halmosi Péter – labdarúgó

Ki ő? 1979. szeptember 25-én született Szombathelyen, középpályás, jelenleg a Hull City játékosa. Péter egy igazi „sportcsaládban” nőtt fel, édesanyja válogatott atléta, édesapja, Halmosi Zoltán pedig válogatott labdarúgó, aki a 70-es években 11-szer szerepelt a magyar válogatottban. Halmosi 1998 és 2002 között a Haladásban tűnt fel és ki, majd 2002-ben az osztrák Grazer AK-ban folytatta, hogy aztán a következő szezontól 2007-ig az ország túlsó végében, Debrecenben termelje a gólokat. Először kölcsönjátékosként került a Plymouth csapatához a Lokitól a 2006-2007 szezonra abban a reményben, hogy a klub az év végén véglegesíti a szerződését. Korábban úgy tűnt, hogy Halmosi Nagy-Britannián belül esetleg a skót Celtic FC-hez vagy a Blackburn Rovers csapatához igazol még a Plymouthhoz való csatlakozása előtt. Ám 2007. májusában megkötötték végül a 400 000 angol fontos hosszú távú szerződést a Plymouth csapatával. A 2008-2009-es idény előtt a Premier Ligába feljutó Hull Citybe igazolta klubrekordot jelentő összegért. (Wikipédia)

Halmosi Péter


Megjegyzés. Idén februárban a szakmabeliek még 3-5 millió angol fontot láttak megvillanni Halmosi bilétáján. Az azóta eltelt fél évben a megfontolt fontos urak 2 millió fontra türtőztették a rajongásuk mértékét. Így is él a klubrekord és ezzel – ha a puszta számokat nézzük – Dzsudzsák Balázs mellett és a másfél milliós váltságdíjjal saját gyepmesterré tehető Gera Zoltán előtt a nemzetközi szinten a szombathelyi nevelésű játékos a legkelendőbb. És a történet még több folytatással kecsegtet: nemcsak részekkel, évadokkal is. Aki nem hiszi, járjon utána.

9. Fazekas Róbert – atléta, diszkoszvető

Zanzásított életrajz. 1975. augusztus 18-án született Szombathelyen. Egyesületei: Haladás VSE (1990-93), SZAC 93 (1993-95), Dobó SE (1995-2000), Haladás VSE (2000-). Egyéni csúcsa: 71,70 méter, ami egyben országos csúcs is (2002. július 14., Szombathely), és minden idők negyedik legjobb diszkoszvető eredménye. Négyszeres magyar bajnok (1998, 1999, 2002, 2003). A 2002-es évben tökéletes teljesítményt nyújtott: Európa-bajnoki cím, világkupa-győzelem, országos csúcs. 2003-ban csaknem minden lehető díjat besöpört. A tíz versenyen keresztül tartó veretlenségi sorozatát éppen a világbajnokságon törte meg az olimpiai és világbajnok litván Virgilijus Alekna. Az athéni ötkarikás játékokon a nagy ellenfelét maga mögé utasítva olimpiai rekorddal érdemelte ki az aranyérmet. Aztán jött a krach. Annus Adrián kalapácsvetővel együtt – aki azelőtt nap állt fel a dobogó legfelső fokára – doppingvétség miatt két évre eltiltják. Idén Pekingben nyolcadik lett.

Fazekas Róbert


Megjegyzés. A felspannoltság, hogy a Mi Fiúnk innen, a kies Szombathelyről az európai civilizáció bölcsőjében, az olimpiai mozgalmat elindító városban, Athénben annyira belendíti a diszkoszt, ezen egyik legklasszikusabb sportszert, hogy ki tudja, hol áll meg. Aztán bekopogott az eufóriás kedélyállapotunk ajtaján a düh és a kétségbeesés, hogy amit Zeusz egyik kézzel adhat, azt a méltatlantól a másikkal vissza is veheti. Kínosan hosszadalmas huzavona, meghurcoltatás következett. Az országos sajtóban is alaposan kiteregetett „családi” szennyes láttán idővel csak legyintettünk, hogy igen, van kiadó szabad szoba, főleg hosszú távra, parancsoljon, Letargia úr, fáradjon csak beljebb. Az egész történetre bólintottuk és tudomásul vettük.

10. Prieger Zsolt – zenész, újságíró

Zanzásított életrajz. Az Anima Sound System egyik alapítója, zene- és szövegművese, keverőpult mögött serénykedő árnyékembere és ideológiagyáros szószólója. 2001 környékén a Dubcity Fanatikz-szal vezette le a felgyülemlett kreatív energiákat-ingereket. A barátoknak készített remix mellett a kedvesének, a Vénuszból szólópályára állt Varga Zsuzsának bábáskodik a dolgai fölött, az utóbbi időben pedig Németh Gergellyel Anima DJ név alatt tör francőz elektrót a táncos lábaknak az up-to-date jegyében. Újságíróként a szombathelyi médiából indult, tavaly A rezsimhűség szaga című írásával felmondta a tagságiját az Élet és Irodalomnál, azóta viszont az Indy Média irányvonalát látja az egyedüli járható útnak. Az emberi szabadságjogok fáradhatatlan védelmezője, legyen a túloldalon rasszizmus, romaellenesség, homofóbia és pacifizmus, vagy innen az előbbiek szöges ellentettje, a humanizmus, illetve sajtófüggetlenség és szólásszabadság, marihuána-legalizáció és/vagy -diszkrimináció. Távol tartja magát és a mindenkori közösségét az aktuálpolitikától, a pártrendezvényektől, a gúzsba kötő megalkuvásoktól. Utasított vissza állami kitüntetést, amit a hivatalos (tegyük hozzá: meglehetősen idiótán hangzó) indoklás szerint a „magyar underground zenei irányzatban elért eredményeiért” szántak neki. Felmondta a tagságiját az Élet és Irodalomnál.

Prieger Zsolt


Megjegyzés. Nem egyszerű – relatíve teljességre törekvőn – olyasvalakiről írni, aki még fél éve is így nyilatkozott a Magyar Demokratában: „Én egy kételkedő, tépelődő, a saját gondolataimat, saját érzéseimet is folyamatosan megkérdőjelező ember vagyok, úgyhogy tuti megoldásom nincs.” Lévén a mai magyar ugar megmondói mind azzal a meggyőződéssel indulnak árokásni, hogy az ő záróizmuk illette először a spanyolviaszt. Prieger viszont a kikövezetlen utat választotta. Szemében ugyanis az egykori érvényes, vele együttgondolkodó embereket egy gócba gyűjtő megnyilatkozási felületek a Tilos Rádióról a Magyar Narancson át az Indexig az ezredforduló környékén, illetve az utóbbi években rengeteget veszítettek a szabadságfokukból. Nem állította senki az ellenkezőjét: nehéz iskola a Szabadelvűség.

Előzmény:

10 kortárs Szombathelyről elszármazott vagy itt élő híres ember (1. rész)

Híres szombathelyi emberek(Képek forrása: xxx4you.extra.hu, people.com, velvet.hu)