Hirdetés

Mit süssünk, főzzünk szilveszterre? Három villámgyors szilveszteri recept, amit az egész család szeretni fog

Szilveszteri receptek

2018.12.29

Szilveszterig még minden alapanyag beszerezhető.

Hirdetés

Ha szilveszter éjjelét baráti vagy családi körben töltjük, akkor is szeretünk finomakat enni. A hagyományosnak mondható töltött káposzta, malacsült vagy lencse mellett kiváló nassolnivaló a házi sajtos rúd, a házi sajtos pogácsa vagy az Edami sajttekercs. Még minden alapanyag beszerezhető szilveszterig és gyorsan összedobható. 

Sajtos rúd (Gyors és egyszerű)

Sajtos rúd (Gyors és egyszerű)


Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 20 dkg margarin
  • 25 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű, sima fehér liszt vagy a kettő keveréke)
  • 1 db tojás
  • tetejére: tojás és reszelt sajt (esetleg a tojás helyett pizzakrém; de mehet még rá szezámmag, napraforgómag, lenmag, tökmag)

Elkészítés:

  • A tojás és a reszelt sajt kivételével minden hozzávalót összegyúrunk.
  • Ha ropogósan szeretjük fél cm-esre kinyújtjuk majd, megkenjük tojással vagy pizzakrémmel. Megszórjuk ízlés szerint: sajttal (bármilyen maggal pl. szezámmaggal, napraforgómaggal, amit szeretünk).
  • A sütőt 180 fokra melegítsük fel. Előmelegített sütőben süssük készre.
  • Érdemes minél később sütni szilveszter éjjelén, mert még melegen félig elfogy.


(Még egyszerűbb és még gyorsabb változata, ha mindezt kész leveles tésztából készítjük, amihez csak tojás és reszelt sajt kell.)
 

Sajtos, leveles pogácsa (Nem leveles tésztából)
 

Sajtos, leveles pogácsa (Nem leveles tésztából) - 
A sajtos, leveles pogácsa tésztáját érdemes egy nappal korábban elkészíteni.

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 tojás + 1 tojás a tetejére
  • 2 dkg élesztő pici langyos cukros tejben felfuttatva
  • étolaj vagy pizzakrém
  • 20 dkg sajt (A tetejére és a hajtogatáshoz)
  • Szezámmag, lenmag (elhagyható)

Elkészítés

  • Az élesztőt langyos cukros tejben futtassuk fel.
  • A hozzávalókból állítsuk össze a tésztát. A liszt közepébe öntsük a cukros, élesztős tejet, tegyük hozzá a margarint, a tejfölt, a sót és egy tojást. Gyúrjuk össze a tésztát. Lisztezni kell közben, mert kissé ragacsos.
  • Ha tudjuk, 1 napig (vagy pár óráig hűvös helyen) hűtőszekrényben pihentessük.
  • Másnap a tésztát nyújtsuk ki, étolajjal (vagy pizzakrémmel) kenjük meg, szórjunk rá reszelt sajtot.
  • Ezután hajtogassuk fel a tésztát kétoldalt, alul és felül. (Ettől lesz leveles, ha megsül.)
  • Ezt újból nyújtsuk ki kb. 8 mm -1 cm- vastagságúra.
  • Tojással kenjük meg (a tetejére is tehetünk pizzakrémet), majd szórjunk rá reszelt sajtot. Esetleg tehetünk még rá szezámmagot, napraforgómagot, ki mit szeret, de ez utóbbi elhagyható.
  • 180 fokra melegítsük fel a sütőt. Szaggassuk ki a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt sütőben süssük készre 20 perc alatt.
  • A pogácsák duplájára feljönnek sütéskor.
  • Ez a mennyiség 2 nagy tepsi lesz.

 

Edami sajttekercs

Edami sajttekercs


Hozzávalók:

  • 40 dkg Edami sajt (vagy bármilyen zsíros sajt)
  • 20 dkg sajtkrém (2 db 10 dkg-os tömlős sajt)
  • 20 dkg leheletvékonyra szeletelt sonka
  • díszítéshez, ízesítésnek Erős Pista vagy petrezselyemzöld

Elkészítés:

  • Az Edami sajtot két 20 dkg-os darabra vágjuk. Forró vízfürdőben vagy mikrohullámú sütőben felolvasztjuk.
  • Sajt megolvasztása: Az egyik 20 dkg-os sajtdarabot tálra tesszük és a mikrót 40 %-os teljesítményre állítjuk 5 percre - 850 W-os micro esetén. (Ha nagy teljesítménnyel olvasztjuk, a sajt széle megsül, a belseje pedig nem olvad fel. Inkább alacsonyabb fokozatra állítsuk és többször rövid időre.)
  • Ha a sajt felolvadt, zsírpapíron sodrófával kinyújtjuk.
  • Megkenjük az egyik 10 dkg-os sajtkrémmel. Ezután tehetünk rá zöldpetrezselymet vagy Erős Pistát, ez utóbbit csak akkor ha szeretjük a csípős ételeket.
  • Erre tesszük a sonkaszeletek felét, majd feltekerjük. Végén a zsírpapírba, - amin dolgoztunk - vagy alufóliába csavarjuk és fél napra hűtőszekrénybe tesszük. Hidegen szeleteljük.