Hirdetés

Ez a különbség a parasztsonka és a gyorspácolt nyers sonka között
alon.hu

Ez a különbség a parasztsonka és a gyorspácolt nyers sonka között

Húsvét

alon.hu

2020.04.04. 19:27

Nem mindegy, hogy milyen sonka kerül a húsvéti asztalra. A húsvéti sonkák főbb típusairól, röviden.

Hirdetés

A húsvéti sonkák főbb típusairól röviden.

A magyar népszokásnak megfelelően húsvétkor általában nyers sonka kerül az asztalra, de előfordulhat főtt- vagy sült sonka is. A hőkezelt sonkáknál érdemes figyelni, hogy a jelölésen a füstölt vagy a füstölt ízű kifejezés szerepel-e. A füstölt ízű megnevezés esetén - a kívülről érkező hőkezelési eljárás helyett - belefecskendezik a füstaromát a páclével együtt a húskészítménybe.

A húsvéti sonkák főbb típusai

A parasztsonka (egész) csontos, bőrös sertéscomb vagy lapocka, melyet szárazon pácolnak. Ezt a terméket 6 Celsius fokon több hétig (hónapig) érlelik, és hideg füsttel több napon át, több órán keresztül füstölik. A termék hat hónapig eltartható

A hagyományosan érlelt nyers (darabolt) sonka bőrös vagy anélküli, combizmok (felsál, dió), lapocka, tarja vagy karaj. Szárazon pácolják, néhány héten keresztül érlelik, majd hideg füsttel több napon át vagy több órán keresztül füstölik. Ez a termék egy hónapig tartható el.

A gyorspácolt nyers sonkát konyhasót és nitritet tartalmazó páclével (maximum 25 százalékos) injektálják be. Több napig fedőpácban érlelik, majd hideg vagy meleg füsttel több napon, több órán keresztül füstölik. Egy hónapig eltartható.   

A gyorspácolt, főtt sonka pedig konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével (maximum 25 százalék) beinjektált hús, amit több napig érlelnek, hideg vagy meleg füsttel több órán keresztül füstölik, és 72 Celsius fokon főzik, majd vákuumfóliába csomagolják. Ez általában egy hónapig tartható el.

.