Most több ezer hagyatéki ügy lezárható személyes találkozás nélkül is

Koronavírus

MTI

2020.05.07. 07:07

Új, rendkívüli szabályok szerint tárgyalás nélkül is lezárható a hagyatéki eljárás.

A következő hónapok több tízezerre tehető hagyatéki ügyének jelentős része személyes megjelenés nélkül is lezárható, így az örökösöknek nem kell megvárniuk a koronavírus-járvány elmúltát, hogy hozzájussanak a hagyatékhoz - közölte Magyar Országos Közjegyzői Kamara szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a koronavírus okozta veszélyhelyzetben - március 15. óta - nem lehet új hagyatéki tárgyalást kitűzni, viszont az új, rendkívüli szabályok szerint adott esetben tárgyalás nélkül is lezárható az eljárás.

Ha az elhunytnak nem volt végrendelete, akkor a közjegyző a törvényes öröklési rend szerint adja át a hagyatékot az örökösöknek, kivéve, ha például bármelyik örökös tárgyalást kér, vagy az iratokhoz a hagyaték átadására vonatkozó egyezséget csatolnak - írták.

Hozzátették, a hagyatékot akkor is át lehet adni tárgyalás nélkül, ha az elhunytnak volt végrendelete, ilyenkor azonban az örökösök aktív közreműködése is szükséges ehhez. Végintézkedés esetén ugyanis a közjegyző a hagyatékátadó végzés tervezetét megküldheti mindazoknak, akiket egyébként meg kellene idéznie a hagyatéki tárgyalásra.

A címzetteknek pedig a kézhezvételtől számított 15 napon belül írásban nyilatkozniuk kell arról, hogy elfogadják-e a tervezetet. A nyilatkozatot meg kell küldeni postán a közjegyző székhelyére vagy elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül a közjegyző hivatali tárhelyére.

Kitértek arra is, hogy részhagyaték-átadásra is lehetőség van. Ennek akkor lehet jelentősége, ha az örökösök között vita van a hagyaték egyes elemeiről, de van, amiben egyetértenek. Például, ha a hagyatékban szerepel egy ingatlan, amit eladnának, és vevő is akad, akkor a közjegyző hozhat részhagyaték-átadó végzést. Ilyen esetekben is egyeztetni kell a közjegyzővel.

Magyarországon évente 120-130 ezer hagyatéki eljárás zajlik, amelyek célja az örökösök öröklési jogcímének megállapítása - áll a közleményben.

.