A legszigorúbb böjti napok jönnek. Húsmentesfogásokat ajánlunk, részletes receptleírással.
A nagyböjt utolsó hetében járunk, mely a húsvétra való felkészülés legintenzívebb időszak. Két szigorú böjti nap jön, nagycsütörtök - „zöldcsütörtök” - és nagypéntek. Nagypénteken a legszigorúbb a böjt, ekkor tilos húst enni.
Nagycsütörtökön zöld levelekből készült étel kerülhet az asztalra. Régebbi hiedelmekhez igazodva a jó termést előidézendő, ilyenkor salátát, spenótot, illetve csalánt főztek. Nagycsütörtököt emiatt sok helyen zöldcsütörtöknek is nevezték.
Az egész keresztény világban nagypéntek a gyász napja. Ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kereszthaláláról. Ekkor a legszigorúbb a böjt: csak háromszor szabad enni, jóllakni is csak egyszer szabad továbbá ezen a napon tilos húst enni.
Mit főzzünk ezeken a napokon? Ajánlunk néhány ízletes, húsmentes finom fogást: brokkolikrémlevest, rakott karfiolt, sajtos cukkini lepényt, juhtúrós gnocchit továbbá ezek receptjeit meg is osztjuk önökkel.
>>> Húsmentes fogások nagypéntekre: rakott karfiol, sajtos cukkini lepény és juhtúrós gnocchi.