Tavasztól két új programsorozattal jelentkezik a Svábhegyi Csillagvizsgáló

MTI

2023.04.09. 13:11

A Kozmikus tudásunk határai című, élőben látogatható előadássorozaton a csillagászati kutatás új horizontjaiba és kulisszatitkaiba kaphatnak bepillantást az érdeklődők.

Tavasztól két új ismeretterjesztő és egyben szórakoztató programsorozattal jelentkezik a Svábhegyi Csillagvizsgáló: április 12-én indul a Kozmikus tudásunk határai című élő előadássorozat Kiss László Széchenyi-díjas csillagász vezetésével, április 22-től pedig az előre meghirdetett alkalmakon ismét megnyitja kapuit a látogatók előtt a Svábhegyi Csillagvizsgáló összes programhelyszíne.

A szervezők közleménye szerint a Kozmikus tudásunk határai című, élőben látogatható előadássorozaton a csillagászati kutatás új horizontjaiba és kulisszatitkaiba kaphatnak bepillantást az érdeklődők.

A hat részes előadássorozat, amely főként a felnőtt közönséghez szól, tematikáját tekintve felöleli a teljes Naprendszert, más csillagok körüli bolygókat és a földönkívüli élet lehetőségeit. A bolygórendszerektől tovább haladva az érdeklődk megismerhetik egyebek mellett az extrém csillagok világát és a Tejút szerkezetét is.  

Kiss László csillagász előadásait április 12-től minden második szerdán a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet előadójában tekinthetik meg az érdeklődők.

Április 22-től októberig pedig a csillagvizsgáló összes csillagászati programhelyszíne szabadon bejárható lesz az előre meghirdetett szombati napokon.

A kisebb gyerekekkel érkezőket már délután 17 órától számos interaktív programmal várják a szervezők. A gyerekek kipróbálhajták egyebek mellett a bolygók és a csillagok mozgását modellező Téridő trambulint, "űrparfümöket szagolhatnak" a Bolygószimatoló laboratóriumban és mikroszkóppal vizsgálhajták a meteoritok szivárványszínű kristályait. Emellett a korán érkezők még a lenyugvó Nap napfoltjaiban és naplángjaiban is gyönyörködhetnek a főépület tetőteraszán felállított napészlelő távcsövek segítségével.

Az éjszaka folyamán a Budapest kupola távcsőóriása mellett három észlelőhelyszínen, tucatnyi hordozható csillagásztávcsővel várják az érdeklődőket a szervezők.  A távcsövekkel a Vénusz és a Mars mellett a tavaszi égbolt legszebb kettőscsillagai, csillaghalmazai és galaxisai is megfigyelhetők lesznek.

A programokról és a jegyvásárlásról részletes információ olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján, a svabhegyicsillagvizsgalo.hu weboldalon.

.