Így készül a 2015-ös Savaria Karnevál tortája

2015.08.26. 07:42

A Savaria Karneválon hol tudom megkóstolni?

A szakmai zsűrit egyértelműen a Claudia Cukrászda által készített, Claudius Kedvence győzte meg a legjobban. Ez a vaníliás-málnás tortakülönlegesség nyerte el a Karnevál Tortája díjat.

A Karnevál Tortáját az idei Ország Tortáival együtt a XVI. Savaria Történelmi Karneválon külön erre a célra kialakított pavilonokban bárki megkóstolhatja majd, melyet a környék cukrászatai felváltva fognak elkészíteni, és értékesíteni a rendezvény alatt.

A Karnevál Fagylaltjából: a vépi mÁmor Cukrászda által készített Hedónia névre keresztelt, hűsítő finomságból is rengeteg gombóc csúszik le majd a rendezvény ideje alatt. Utóbbi egy datolyás fagylalt, sós karamell szószos, kesudiós ízesítéssel.

Így készül a 2015-ös Savaria Karnevál tortája, Claudius Kedvence.

KARNEVÁL TORTÁJA 2015

Claudius Kedvence

Hivatalos receptúra

 

HOZZÁVALÓK ÖSSZEGEZVE:

85 dkg málna

3 db tojás

2 dl tej

8 dl tejszín

4 dkg zselatin

4,5 dkg vanília krémpor

0,7 dl olaj

5 dkg vaj

20 dkg fehércsokoládé

45 dkg kristálycukor

2 g fahéj

15 g sütőpor

13 dkg liszt

5 dkg tisztított, héjazott, őrölt mandula

2 dkg vaníliás cukor

 

ELKÉSZÍTÉS:

Gyümölcsös lapok:

2 egész tojás

11 dkg kristálycukor

9 dkg málna

2 evőkanál tej

0,7 dl olaj

5 dkg vaj

késhegynyi sütőpor

pici őrölt fahéj

A két egész tojást összemelegítjük, majd habbá verjük. A vajat megolvasztjuk, ezután az olajjal, és a tejjel a habba csorgatjuk. A lisztet, a sütőport, és a fahéjat összekeverjük, és hozzáadjuk a málnát. Óvatosan a habos keverékhez adjuk.

Végül két darab, 23 cm átmérőjű lapot sütünk belőle.

 

Málnakrém:

62 dkg málna

13 dkg kristálycukor

1 dkg zselatin

0,6 dl víz

25 dkg tejszínhab

A zselatint vízzel duzzasztjuk, amíg össze nem áll. A málnát felfőzzük, kihűtjük, ezután átpasszírozzuk. A málna krémből 25 dkg-ot félreteszünk. A maradékot kristálycukorral, és a duzzasztott zselatinnal összeforraljuk. A kihűlés után, a tejszínhabbal összekeverjük.
 

Málnazselé:

20 dkg málnakrém

25 dkg főzött zselatin

A málnakrémet a zselatinnal összemelegítjük, felforraljuk, és a felhasználásig félre tesszük.
 

Vaníliakrém:

1,5 dl tej

1,5 dl állati tejszín 35%

2 dkg pudingpor

2 dkg vaníliás cukor

1 tojás sárgája

9 dkg kristálycukor

10 dkg zselé

25 dkg cukrozott tejszínhab

A tejet, és a tejszínt összekeverjük. 5 evőkanállal kiveszünk belőle, és a tojássárgájával, és a pudingporral összekeverjük - a maradékot felforraljuk a kristálycukorral, majd besűrítjük, és hozzáadjuk a fehér csokit. Addig keverjük, míg el nem olvad. Alaposan kikeverjük, végül kihűtjük, ezután a tejszínhabbal is összekeverjük.

 

Zselatin:

2,3 dl víz

9 dkg cukor

3 dkg zselatinpor

A cukrot és a zselatinport összekeverjük 5 evőkanál vízzel. A maradék vizet melegítjük, és még forrás előtt a zselatinos keveréket hozzáadjuk, felforraljuk.

 

Málna jam:

A félretett 5 dkg málnakrémet, 2 dkg kristálycukorral elkeverjük, lassan felforraljuk.

 

A torta összeállítása: 

A málnás lapot a málna jammal lekenjük, és 5 dkg héjazott, őrölt mandulával megszórjuk.

Tortakarikába helyezzük. A kész málnás krémet rásimítjuk, ezután a második lapot is rátesszük, és rátöltjük a vaníliás krémet. Szépen elsimítjuk, és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

A kissé folyós málnazselét a tetejére öntjük, és szépen elsimítjuk.

Díszítés:

12 dkg fehér csokoládét vízgőzön felolvasztunk. Tálcára öntjük, kihűtjük, és 16 db háromszöget vágunk belőle. A háromszögeket a zselére helyezzük, és málnával díszítjük.

 

.