A Savaria Karneválon hol tudom megkóstolni?
A szakmai zsűrit egyértelműen a Claudia Cukrászda által készített, Claudius Kedvence győzte meg a legjobban. Ez a vaníliás-málnás tortakülönlegesség nyerte el a Karnevál Tortája díjat.
A Karnevál Tortáját az idei Ország Tortáival együtt a XVI. Savaria Történelmi Karneválon külön erre a célra kialakított pavilonokban bárki megkóstolhatja majd, melyet a környék cukrászatai felváltva fognak elkészíteni, és értékesíteni a rendezvény alatt.
A Karnevál Fagylaltjából: a vépi mÁmor Cukrászda által készített Hedónia névre keresztelt, hűsítő finomságból is rengeteg gombóc csúszik le majd a rendezvény ideje alatt. Utóbbi egy datolyás fagylalt, sós karamell szószos, kesudiós ízesítéssel.
Így készül a 2015-ös Savaria Karnevál tortája, Claudius Kedvence.
KARNEVÁL TORTÁJA 2015
Claudius Kedvence
Hivatalos receptúra
HOZZÁVALÓK ÖSSZEGEZVE:
85 dkg málna
3 db tojás
2 dl tej
8 dl tejszín
4 dkg zselatin
4,5 dkg vanília krémpor
0,7 dl olaj
5 dkg vaj
20 dkg fehércsokoládé
45 dkg kristálycukor
2 g fahéj
15 g sütőpor
13 dkg liszt
5 dkg tisztított, héjazott, őrölt mandula
2 dkg vaníliás cukor
ELKÉSZÍTÉS:
Gyümölcsös lapok:
2 egész tojás
11 dkg kristálycukor
9 dkg málna
2 evőkanál tej
0,7 dl olaj
5 dkg vaj
késhegynyi sütőpor
pici őrölt fahéj
A két egész tojást összemelegítjük, majd habbá verjük. A vajat megolvasztjuk, ezután az olajjal, és a tejjel a habba csorgatjuk. A lisztet, a sütőport, és a fahéjat összekeverjük, és hozzáadjuk a málnát. Óvatosan a habos keverékhez adjuk.
Végül két darab, 23 cm átmérőjű lapot sütünk belőle.
Málnakrém:
62 dkg málna
13 dkg kristálycukor
1 dkg zselatin
0,6 dl víz
25 dkg tejszínhab
A zselatint vízzel duzzasztjuk, amíg össze nem áll. A málnát felfőzzük, kihűtjük, ezután átpasszírozzuk. A málna krémből 25 dkg-ot félreteszünk. A maradékot kristálycukorral, és a duzzasztott zselatinnal összeforraljuk. A kihűlés után, a tejszínhabbal összekeverjük.
Málnazselé:
20 dkg málnakrém
25 dkg főzött zselatin
A málnakrémet a zselatinnal összemelegítjük, felforraljuk, és a felhasználásig félre tesszük.
Vaníliakrém:
1,5 dl tej
1,5 dl állati tejszín 35%
2 dkg pudingpor
2 dkg vaníliás cukor
1 tojás sárgája
9 dkg kristálycukor
10 dkg zselé
25 dkg cukrozott tejszínhab
A tejet, és a tejszínt összekeverjük. 5 evőkanállal kiveszünk belőle, és a tojássárgájával, és a pudingporral összekeverjük - a maradékot felforraljuk a kristálycukorral, majd besűrítjük, és hozzáadjuk a fehér csokit. Addig keverjük, míg el nem olvad. Alaposan kikeverjük, végül kihűtjük, ezután a tejszínhabbal is összekeverjük.
Zselatin:
2,3 dl víz
9 dkg cukor
3 dkg zselatinpor
A cukrot és a zselatinport összekeverjük 5 evőkanál vízzel. A maradék vizet melegítjük, és még forrás előtt a zselatinos keveréket hozzáadjuk, felforraljuk.
Málna jam:
A félretett 5 dkg málnakrémet, 2 dkg kristálycukorral elkeverjük, lassan felforraljuk.
A torta összeállítása:
A málnás lapot a málna jammal lekenjük, és 5 dkg héjazott, őrölt mandulával megszórjuk.
Tortakarikába helyezzük. A kész málnás krémet rásimítjuk, ezután a második lapot is rátesszük, és rátöltjük a vaníliás krémet. Szépen elsimítjuk, és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
A kissé folyós málnazselét a tetejére öntjük, és szépen elsimítjuk.
Díszítés:
12 dkg fehér csokoládét vízgőzön felolvasztunk. Tálcára öntjük, kihűtjük, és 16 db háromszöget vágunk belőle. A háromszögeket a zselére helyezzük, és málnával díszítjük.