Hirdetés

Fiatal Vas megyei tehetségek: Németh Felícia ékszerkészítő

2015.03.31. 13:35

A szombathelyi lány bakelit lemezekből készít ékszereket.

Hirdetés

A szombathelyi lány néhány évvel ezelőtt kezdett el bakelit lemezekből készíteni ékszereket. Az emberek általában meglepődnek, amikor meglátják a végeredményt.

Hogy fogtál hozzá az ékszerkészítéshez?

Mint minden lány, én is szeretem az ékszereket, ám inkább az egyszerűbb típusúakat. A letisztult formákra gondolok és nem holmi csilivilire. Az újrahasznosítás híve vagyok, így 4-5 éve kezdtem el kikísérletezni a bakelit lemezekből való ékszerek készítését. Szeretem az egyedi dolgokat, így mindig magamnak fabrikáltam a smukkokat. Reméltem, hogy azért ezt is értékelik az emberek.

Fiatal Vas megyei tehetségek: Németh Felícia

Hogy jutsz hozzá a lemezekhez?

Ez egy elég kritikus kérdés, mert – nem vagyok rá büszke – de először édesapám bakelitgyűjteményét „dézsmáltam” meg. Rendkívül mérges volt, hiszen egy velem készített rádiós interjúból tudta meg, hogy az egyetlen kislánya mit művelt a féltve őrzött kincseivel. Később a netről rendeltem az alapanyagokat. Van egyébként egy jó ismerősöm, aki a könyvtárban dolgozik, így az ő segítségével meg tudtam szerezni a leselejtezett darabokat. Emellett a zenetanszékről is kaptam régi bakeliteket.

Fiatal Vas megyei tehetségek: Németh Felícia

Hogyan fogadják az emberek, amikor megtudják, hogy bakelit lemezekből készülnek az ékszereid?

Sokan alig hiszik el, hogy az ékszereim valóban bakelit lemezekből készültek. Rengeteg a pozitív visszajelzés, de azért akadnak olyanok is, akiknek nem tetszik, leginkább azért, mert amolyan „kincsként” tekintenek az ép, hallgatható lemezekre. Valóban értéket képviselnek a régi bakelitek, azonban ha belegondolunk, a technika fejlődése miatt már egyre jobban kezdenek elavulni.

Forrás: Felícia Facebook oldala

Mit gondolsz, az idősebb korosztály vagy a fiatalabb értékeli inkább az alkotásaidat?

Az idősek csodálkoznak rá a legjobban, hogy egy szimpla bakelitlemezből mit ki nem lehet hozni. De megoszló a vélemény. Sokan preferálják, mások rendkívül degradálják.

Mennyi lemezt használtál fel eddig?

Szerintem már bőven több mint száz lemezt „tönkretettem”.

Fiatal Vas megyei tehetségek: Németh Felícia

Hogyan zajlik a munka?

Volt rá precedens, amikor előre terveztem az ékszereket. Amúgy is mindig van nálam papír és toll, így egyszerű volt bárhol az utcán is skiccelni, ha éppen megtetszett egy forma. Ám azt tudni kell, hogy a vinyl viszonylag nehezen munkálható, tehát amit az ember elképzel, azt lehetséges, hogy nem tudja pont úgy megvalósítani, ahogy ő azt szeretné. Ami nagyon sok időt vett igénybe, az a kitapasztalás. Mekkora hőfokon érdemes dolgozni, hogy az anyag ne hólyagosodjon fel, de épp finoman lágyuljon. Ám könnyen hajlítható is legyen, ha kell, vagy éppen, hogyan vágjam meg, hogy az úgy pattanjon el, ahogyan én szeretném.

Fiatal Vas megyei tehetségek: Németh Felícia

Mi befolyásolja azt, hogy milyen lemezt használsz fel?

Először minél változatosabb lemezeket kerestem. Mind színvilágilag, mind előadóügyileg. De minden egyes darab más és más. Azt vettem észre, leginkább az évjárat számít. A régiek nagyon könnyen és szilánkosan pattannak. Egy ’65-ös lemezt rettentően nehéz megmunkálni, de egy ’85-öst már nem annyira.

Fiatal Vas megyei tehetségek: Németh Felícia

Szerinted milyen stílust képviselnek az ékszereid?

Nem mondanék rájuk stílust. Szerintem minden korosztály számára tartogathatnak valamit.

Mi inspirál?

Szeretek valami régiből – amiről az emberek azt hiszik, hogy már kukába való –, valami újat kreálni. Volt olyan, hogy narancshéjakból készítettem például maszkokat. Emellett nagyon fontosnak tartom – mivel magam is fémallergiás vagyok –, hogy az ékszereim készítéséhez allergénmentes anyagokat használjak. Mellesleg habkönnyűek, így az ember fülét sem nyújtja meg.

Fiatal Vas megyei tehetségek: Németh Felícia

Mit érzel, amikor ékszereket készítesz?

Kíváncsiságot az iránt, hogy sikerül-e az elképzelésemet megvalósítani. De ez sajnos nem mindig sikerül az anyag jellege miatt. Ilyenkor azért kicsit morcos szoktam lenni, ha a legvégén dugába dől a tervem.

Fiatal Vas megyei tehetségek: Németh Felícia

Vannak terveid az ékszerek tovább fejlesztésére vonatkozóan?

Az utóbbi időben gondolkodtam azon, hogy más anyagokkal is társítom az ékszereimet, például rájuk applikálok valamit, de nemrégiben bukkantam rá egy orosz hanglemeztípusra is, amely kék színű. Nagyon megtetszett, mert könnyebb vágni, mint a szokványos bakelit lemezeket.

NÉVJEGY

Fiatal Vas megyei tehetségek: Németh Felícia

Németh Felícia 1992-ben született Szombathelyen. A Savaria Közlekedési és Szakképző Iskolában végzett logisztika és rendész szakon. Ezt követően a Nyugat-magyarországi Egyetem diákja lett, ahol elvégezte a képi ábrázolás, grafika szakot. Az ékszerkészítés mellett szabadidejében szívesen rajzol, olvas vagy biciklizik.