Hirdetés

Hirdetés

ALON-könyvajánló

Albert Hofman: LSD - Bajkeverő csodagyermekem

2006.12.16

A kevés kémia mellett sok-sok kultúrtörténeti, botanikai, kulturális antropológiai ismeretről olvashatunk.

Tesco titok - Válogatott okosságok

2006.11.19

Lehet, hogy csak én vagyok így vele, de legújabb botránykönyvünk számomra néhány jópofán megírt zaftos sztorin túl nem sok érdemi újdonsággal szolgált. A könyvben leírt történetek egyáltalán nem Tesco-specifikusak, vélhetően jellemzőek az összes Magyarországon tevékenykedő nagyvállalatra ilyen-olyan mértékben.

Steven Sora: Az amerikai elit titkos társaságai

2006.09.09

A nagy vagyonok eredete majd minden eredetben nem tiszta - megírta ezt már Balzac is. Ám ha ennek a könyvnek tíz százaléka igaz csak, akkor is biztos, hogy a demokrácia örve alatt az Amerikát ma egy szűk, eszközeiben nem válogató elit irányítja. Steven Sora mellbevágó adalékokkal szolgál.

Olvasni monitorfénynél - Online irodalmi portálok

2006.07.19

Hogy a gazdaságkorban miként viszonyul a Gutenberg-galaxis csimborasszója az Irodalom virtuális teréhez? Azaz milyennek mutatja magát az internettől neki rendelt főbb fórumain? Mert nyáron valahogy több időnk van ilyenre, s mert nemcsak a vízparton jó olvasni, az ALON feltérképezett néhány hazai irodalmi portált.

Kenneth Silvermann: Houdini

2006.05.13

Egy lenyűgözően színes, aprólékos korrajz a Mesterről, aki önreklámjában így szerepel: ” „A bibliai idők óta az egyik legnagyobb varázslói teljesítmény”. Rengeteget tanultam a századelő Amerikájáról.

Torjay Valter: Bútorok, lakások, asztalosok a békeidőben

2006.12.14

Ismét egy helyi vonatkozású könyv, alcíme: Polgári ebédlőenteriőr a századforduló Szombathelyén.

Benedek Elek: Az adószedő

2006.10.18

Talabér József, Kotormány adószedőjévé vált, de mivel eltivornyázta a pénzt a kuplerájban, a falutól szedi be a megemelt adót, hogy kifizethesse a saját tartozását. Személyes tragédiák: gyermekhalál, vízbe ugró asszony, szerelmi bánat, kitagadás, s különböző, nagyon fordulatos elemek tarkítják a történetet. Tudtak az öregek.

Magyar turisztikai emlékek Ausztriában

2006.07.24

Tudta ön, hogy Parndorf több mint egy outlet center, hogy a bécsi Stephansdom és a jáki templom mesterei talán ugyanazok voltak, vagy hogy Bernstein várának köze van Az angol beteg című filmhez. A Magyar emlékek turisztikai értékei Ausztriában című könyv több mint hasznos az idegenforgalmi szakembereknek, és több mint érdekes a határon túlra szorult magyar kultúra szerelmeseinek. A dolog szépséghibája, hogy a kötet nem kerül kereskedelmi forgalomba. Vigaszként idézünk kicsit.

A Dragomán - Jónás párhuzam

2006.06.25

A közelmúltban adták át az Artisjus Irodalmi Díjakat. A kitüntetettek között volt Jónás Tamás és Dragomán György is. Nem csak ez a díj jelenti a közös pontot kettejük életében. Mindketten 1973-ben születtek, mindketten Szombathelyen jártak gimnáziumba, és kezdet kezdetén mindkettejük útját ugyanazok a helyi irodalmárok egyengették. Egymást mégsem ismerték, egészen addig, míg már felnőtt korukban egy irodalmi rendezvényen össze nem barátkoztak, valahol a szlovén-olasz határ mellett…

Michael Palin: Utazás a Csendes-óceán körül

2006.04.08

A houstoni űrközpont irányítórendszere őskőkorszakinak hat a japán vendéglátók 22. századi berendezéseihez képest.

.