Hirdetés

Hirdetés

ALON-könyvajánló

Milyen a magyar...? - Fiatal kutatók könyve lelkünkről, szokásainkról

2006.03.22

Nem ez az első és nyilván nem is az utolsó könyv arról, hogy milyenek is vagyunk mi, magyarok. Valószínűleg az is megérne egy hosszabb lélegzetvételt, miért is akarjuk folyton definiálni magunkat. Nem lehetne csak úgy simán tudomásul venni, hogy magyarnak születtünk? Vagyunk, amilyenek vagyunk... Persze, éppen ilyenek is: nyugtalanok, válaszok után kutatók.

Patrick French: Tibet - A jakburgertől a gáznemű sörig

2005.12.02

Gyerekkorom óta olvasok, de harminc éve nem találkoztam olyan megrendítő sorokkal, amelyek ebben a könyvben vannak. Gyengébb idegzetűeknek még a recenzió sem ajánlott. Vegyék tudomásul, hogy Tibet olyan is, meg ilyen is, és Richard Gere díszbuddhista nem tehet semmit a szabad Tibetért.

Virginia Woolf: Jacob szobája

2005.11.19

Új reneszánsz köszöntött a Virginia Woolf-regényekre. Egységes és vonzó külcsínnel került kiadásra a második világégés után magyarul megjelent öt kötet, némelyik Tandori Dezső új fordításában, és itt van az eddig a nyelvünkön nem létező Felvonások között és a Jacob szobája is.

Harry Potter és a félvérű herceg

2005.07.16

A szokásos felhajtás és éjszakai sorban állás kíséretében mintegy 15 országban üzletekbe került a Harry Potter sorozat hatodik epizódja. Még az éjjel megjelentek az első kritikák és visszhangok, majd később a történet fontosabb fordulatairól is fellebbent a fátyol. Közben a rajongók már a komplett könyvet digitalizálták és felrakták az internetre. Akik nem akarják lelőni a poént, ne kattintsanak!

Eleanor Herman: Királyok szeretői

2005.04.09

Lillie szerint egy nap a herceg így szólt hozzá: „Már annyit költöttem rád, hogy abból egy hadihajót lehetne vásárolni.” Mire ő csípősen így felelt:” És annyit töltöttél is belém, hogy abban már úszni is tudna a hajó.” Kultúrtörténeti kalandozás a budoárokban.

Márai - Egyszemélyes emigráció

2006.02.11

"Névjegyet akarok csináltatni: két nyomdában járok, de mindenütt elutasítanak, mert a nyomdásznak nincs Ékezete. De ez a két ékezet, nevemnek ez a két ékezete, ez én vagyok, ez az enyém. Azért nem mondok le az ékezetről, s tovább keresek New Yorkban egy kézinyomdát, mely elvállalja, hogy a nevem ékezetes legyen."

Moldova György: Az utolsó töltény

2005.11.25

Moldova György önéletírását abban a korban kezdi, amikor Magyarországnak harmincmillió lakosa volt. Ez 1944-ben történhetett, meséli az író önéletírásában, mert akkor tízmillió ember üldözött másik tízmilliót, akiket a harmadik tízmillió bújtatott.

ALON-könyvajánló - Julio Cortázar: Rítusok

2005.09.17

A fojtott levegőjű, szürreális Dél-Amerika kereszteződése az európai klasszikus iparművészettel. Cortázar egyelőre csak a szűkebb, beavatott kör számára jelent irodalmi nyalánkságot, mi pedig mindenkit arra buzdítunk, torkoskodjon bele ebbe a csemegébe.

Jaksity György: A pénz természete

2005.06.29

Jaksity György A pénz természete című művének előszavában cáfolja azt a hasonlatot, miszerint a tőzsde olyan, mint a kaszinó, mégpedig a következőkkel: a kaszinóban a krupié nyúlja le a pénzünket, a tőzsdén pedig a másik befektető, vagyis a recept egyszerű: mindig a másik oldalon kell állni. A neves szakíró magára vállalja, hogy segít ebben dönteni.

E. L. Doctorow: Regénykék az édeni Amerikából

2005.03.27

A legjobb írókat onnan lehet felismerni, hogy számukra nem okoz problémát az irodalmi minőség és az olvasmányosság összeboronálása. Doctorow öt zseniális novellán keresztül mutatja be a számunkra ismeretlen Amerikát, és emlékeztet arra, hogy még a 21. század agymosó tömegmédia korában is van személyiségünk. Amire nem árt vigyázni.

.