"Szervezetünk tanítói", a Schüssler-sók

2016.06.17. 08:36

Segítségükkel kezelhetjük a hirtelen fellépő betegségeket, másrészről kezelhető a régebb óta fennálló betegség is.

Ha az alapvető szöveti sók valamelyikéből hiányt szenvedünk, azt jelzi az arcunk. Szokatlan arcszín vagy arcvonások megjelenésével, foltokkal, ráncokkal. Megfigyelések szerint egy betegség kialakulásának oka a különböző ásványi sók hiányából
(legyen az túl kevés bevitel, vagy az elhasználtak nem megfelelő kiürülése) adódik. 

Mire használható?

Schüssler-sók segítségével kezelhetjük a hirtelen fellépő betegségeket, másrészről kezelhető a régebb óta fennálló betegség is. 12 só van forgalomban Magyarországon. Ebből háromnak van kétféle hígítása, azaz D6 és D12. A Nr 1, Nr 11, Nr 3 sónak. A többiből csak D6 elérhető.

Mindkét hígítás más információt közöl a sejtekkel, így a különbséget leginkább a javallatokban lehet megtalálni.

A 12 funkciószer hazánkban D 12-es, és D6-os potenciában érhető el. Ez a gyógyszerkészítési technikából adódóan annyit jelent, hogy pl. a D6-os potencia esetén 1 ásványi só molekula jut minden egymillió tejcukor molekulára, a D12-es hígítás esetén 1 billió tejcukor molekulára jut egy hatóanyag molekula.

Ebből is látszik, hogy terápiás hatásukat a Schüssler sók tehát elsődlegesen a sejtek számára átadott információval fejtik ki.

Mi a decimális potencia?

A decimális potencia elnevezés a homeopátiából származik és számtanilag kifejezi az anyag koncentrációját. A gyógyszerkészítés során 1 rész gyógyanyagot 9 rész tejcukorral dörzsölik el szigorúan meghatározott időtartamban (egy órán keresztül minden egyes hígítási lépcső esetén) és az eredmény az első lépcsőben (D1-es potencia) 10%-os anyagkoncentráció.
Ha ezt a koncentrációjú anyagot tovább hígítjuk és dörzsöljük, akkor az 1% -os koncentrációhoz (D2) jutunk. Innen tovább a D3 következik (1:1.000 = 0,1%), D4 (1:10.000 = 0,01%), D5 (1:100.000 = 0,001%), míg a D6-os hígítás 1:1.000.000 aránypárt és 0,0001%-os koncentrációt jelent és ez így folytatódhat egészen a D12-es potenciáig – azaz a Schüssler só készítése során szakaszosan hígítják és dinamizálják a kiindulási anyagot.

Mivel minden egyes alkalommal a következő hígítási fok az előző 1:10 arányú hígításával jön létre (latinul decem = tíz), ezért hívják az eljárást decimális, azaz tízes arányú hígításnak. A sajátos gyógyszer-előállítás során azonban nem egyszerűen koncentráció - különbség alakul ki, hanem a biológiai hatáserősségben és ez által a hatékonyságban jelentős különbségekkel lehet számolni.

Mellékhatásokra lehet-e számítani?

A sók használata mellékhatás mentes, kivéve abban az esetben, ha laktózérzékenyek használják, illetve Nr.11 só esetében, ha idegen test van a szervezetben (pl. spirál, fogbeültetés (implantátum), pacemaker, protézisek). A fogtömés, és a fogkorona nem kizáró ok. Mesterséges megtermékenyítéssel lett várandósok, ne használják. Ritkán előfordul, hogy a jelenlevő tünetek átmenetileg erősödnek.

A Schüssler sók nem lépnek kölcsönhatásba más szerekkel, így bármilyen gyógyszer egyidejű szedése esetén alkalmazhatók.

Kik használhatják?

Mindenki, életkortól függetlenül.

Hogyan hatnak?

Pár évvel ezelőtt sokkal nehezebb lett volna felfogni (és elfogadni) a homeopátia és a Schüssler sók hatásmódját. A Schüssler sók ugyan ásványi sók, de a szervezet nem magával a tabletta használatával fogja pótolni az ásványi só hiányát (melynek tényét akár arcdiagnosztikai jelek is elárulják). A tabletta olyan információt fog közölni a sejtjeinkkel, aminek következtében olyan mechanizmusokat aktivál, ami a kóros elváltozást képes ÖNERŐBŐL helyreállítani. Nevezhető a Schüssler só a testünk tanítójának is.

Adagolás

Általánosságban a következő szabályok érvényesek a Schüssler sók szedésére: krónikus esetben, arcdiagnosztikai hiány esetén 2-3 hónapig szedjük a sókat. Ha időközben megszűnik a tünet, vagy az arcdiagnosztikai eltérés, hagyjuk abba a szedését. Általában naponta 3-4x1 tablettát LEHET szedni (melyek egy napon szedve csakis azonos hígításúak lehetnek). Ha egyszerre több hígítású sót kell szedni, váltakozva egyik nap az egyiket, másik nap a másikat szedjük. Az azonos erősségű (vagy csakD12-es, vagy csak D6-os) potenciákat elszopogathatjuk egyszerre is. Csecsemőknél is alkalmazhatjuk őket, csak kevés vízben oldjuk fel a tablettákat.

A Schüssler só adagolása akut (sürgős) esetben 5-10 percenként 1-1 Schüssler-só tabletta, elhúzódó esetben naponta általában  3x1-2 Schüssler-só tabletta. Gyermekek esetében sürgősségi esetben óránként 1-1 Schüssler-só tabletta, elhúzódóan naponta 3x1 Schüssler-só tabletta alkalmazható. Kisbabák esetében  a tabletták feloldhatóak anyatejben is.
Egy tabletta csak 30 mg szénhidrátot tartalmaz. Tehát a cukorbetegek is tudják alkalmazni a megadott szénhidrát tartalom ismeretében.

Mire kell ügyelni a kezelés alatt?

  • Mobiltelefon mellett ne tartsuk a gyógyszert.
  • Mentolos dolgok fogyasztása lehetőleg kerülendő
  • Aromaterápia alkalmazása kerülendő.
  • A  Schüssler-só bevétele  előtt és utána 20 percig ne fogyasszon semmi mást.

Bár a mentolos és aromás dolgok hatást gyengítő képessége bizonyos szakkönyvekben nem kapnak megerősítést, ártani nem árt, ha betartjuk a fentieket.

A Schüssler terápiáról még többet

A készítmények részletesen

Calcium fluoratum Nr.1, "a kötőszövetek sója"

Calcium fluoratum D12 80xNr 1

Calcium Fluoratum D6 80x Nr 1

Calcium fluoratum krémzselé 50ml Nr. 1

Elsődleges szerepe a kötőszövetek rugalmasságának biztosítása. Hiánya esetén az erekben található kötőszöveti rostok elernyednek, ami összefüggésbe hozható az aranyeres, visszeres panaszok, és az érelmeszesedés kialakulásával is.
Mivel bőrünk is nagy mennyiségű elasztikus rostot tartalmaz, így a Calcium fluoratum hiányállapota esetén bőrünk korábban öregszik, az arcon tipikus ráncok – szarkalábak, kockaredők jelennek meg, illetve a kézen és lábon fokozott elszarusodás, kérgesedés, sárgás elváltozások figyelhetők meg.

Kötőszöveti lazaság szere - visszerek, aranyér, laza kificamodó ízületek, petyhüdt bőr. Fog és csontbetegségek. Berepedések bőrön, és testnyílásoknál.

Calcium phosphoricum Nr.2, "a csontok- és fogak sója"

Calcium phosphoricum D6 80x(SCHÜSSLER SÓ) Nr2

Calcium phosphoricum krémzselé 50ml Nr.2 Schüssler

Elsődleges szerepe a csontok keménységének, nyomásszilárdságának kialakításában, és fenntartásában van.

Hiányában az arc viaszosan fénylik, a körmön fehér foltok jelennek meg és a fogvégek áttetszővé válnak. Ez a só a Calcium fluoratummal együtt használható a csontritkulás megelőzésére és enyhe csontritkulás kezelésére. A kalcium-foszfát a szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló só. Csontok építőköve csontritkulás, intenzív hossznövekedés, fogzás, terhesség idején. Fokozott izomgörcsök, fogzási panaszok, fejfájás tanulás után.

Ferrum phosphoricum Nr.3, "elsősegély só"

Ferrum phosphoricum D6 80x (SCHÜSSLER SÓ) Nr3

Ferrum phosphoricum D12 80x(SCHÜSSLER SÓ)Nr3

Ferrum phosphoricum krémzselé 50ml Nr.3 Schüssler

A Schüssler sók között ez az akut szer, használható sérüléskor, fertőzés és gyulladásos folyamat indulásakor, például felső légúti gyulladás kezdeti szakaszában.

Tartós hiánya esetén jellegzetes panaszok jelentkeznek, mint például erős fáradékonyság, koncentrációzavar, szívdobogásérzés, pulzáló, kalapácsoló fejfájás. Az arcon megfigyelhető elváltozások: barnás, feketés-lilás elszíneződés az orrgyöktől kiindulva a szemek alatt és a vasvörösség a homlokon, orcán, füleken. Hiányában a körmön hosszanti barázdák jelennek meg.  Gyulladások első szere! Enyhe tünetekkel, vagy csak hőemelkedéssel induló betegségek. Fájdalomcsillapító. Javítja az oxigén felhasználást. Izomláz szere.

Kalium chloratum Nr.4, "a nyálkahártyák és savós hártyák sója"

Kalium chloratum D6 80x (SCHÜSSLER SÓ) Nr 4

Kalium chloratum krémzselé 50ml Nr.4 Schüssler

Középfülgyulladás, torokgyulladás, influenza második stádiumában használható, amikor a váladékok már általában fehérek, opálosak, nyúlósak.

Hiányállapot esetén az arc olyan, mintha tejjel öntötték volna le az érintett területet. Ez először a szemöldök alatti területen, és a szemgödrök körül jelenik meg. Megjelenhet a „tejbajusz”- fehér sáv a száj felett, a hajszálerek tágulata az arcon, a szemhéjszélek kivörösödése, állandó kötőhártya irritáció és kásásság különösen a szem körül.
Fehér lepedékkel fedett nyelv, túl világos széklet, hurutos köhögés (fehéres nyákkal), visszértágulat, puha tapintatú duzzanatok. Krónikus nyálkahártya hurutok, amely nem szűnik. Ínhüvely gyulladás szere.

Kalium phosphoricum Nr.5, "az agy energia sója"

Kalium phosphoricum D6 80x (SCHÜSSLER SÓ)Nr.5

Kalium phosphoricum krémzselé 50ml Nr.5 Schüssler

Természetes nyugtatónak vagy az agy energiaforrásának is nevezhetjük. Leginkább hangulati zavarok, depresszió, túlhajszoltság, kimerültség és alvászavar esetén javasolható. Hiányában az arc hamuszürke, a szemek apatikusak és a halánték beesett.

A kálium-foszfát  a legjelentősebb intracelluláris (sejten belüli) anorganikus só és különösen fontos szerepet játszik a vér viszkozitásában, a vörösvértestek, a szövetek, az agy-, ideg- és izomsejtek működésében. A káliumhiány a szervek kifáradásához vezet, ami lelki zavarokkal, nyomott, levert hangulattal, ijedősséggel, szomorúsággal és emlékezeti gyengeséggel járhat együtt. Pszichoszomatikus zavarok, mint pl. fejfájás, alvási problémák, idegi eredetű hasmenés, vitalitás és belső hajtóerő hiánya, ingerlékenység, kimerültség, koncentrációs nehézségek, testi gyengeség, levertség jellemzi. Tipikus hiányjel a közvetlenül evés után jelentkező éhségérzet. Testi-lelki kimerüléskor alkalmazható. Virrasztás, túlzott szellemi vagy fizikai munka után, betegség utáni lábadozás idején, ha kedvetlen, gyenge vagy ingerült, érzelmileg labilis.

Kalium sulfuricum Nr.6, "méregtelenítő só"

Kalium sulfuricum D6 80x Schüssler Nr 6

Kalium sulfuricum krémzselé 50ml Nr.6 Schüssler

Ez a Schüssler-só a szervezet “nagytakarítását” szolgálja, általánosságban a méregtelenítési, és kiválasztási folyamatokat fokozza. Nagyon jól alkalmazható a legtöbb fertőzés 3. stádiumában, amikor a váladék már sűrű és sárga.

Hiányában a szemzug belső részénél, majd az egész szem körül a bőr barnásan elszíneződik . A bőr pigmentációs zavarai, a szeplők is a Kalium sulfuricum hiányára utalhatnak.

Hiány esetén az érintett személy nagyon vágyik friss levegôre, továbbá korpázás, viszketés a bőrön, allergiás bőrbetegségek jelentkezhetnek. Zöldes-gennyes váladékkal járó gyulladások-fül-orr, torok, hörgő, húgyutak, szem betegségek esetén. Máj érintettség, méregtelenítés segítése. Másnaposság szere.

Magnesium phosphoricum Nr.7, "a nagy görcs szer"

Magnesium phosphoricum D6 80x (SCHÜSSLER SÓ) Nr.7

Magnesium phosphoricum krémzselé 50ml Nr.7 Schüssler

Használható harántcsíkolt izom görcs és simaizom görcs esetén is, mint például lábikragörcs, vesegörcs, epegörcs, görcsös menstruáció. Hiányában az arc pirospozsgás – ez a „magnézium pirosság”.

A magnézium-foszfát  a biokémiai fájdalom- és görcsszer. Hiány esetén kifejezett a csokoládé iránti vágy, az arc kipirosodása, az izomgörcsök, a kólikás panaszok. Elsősegély szer! Görcsös fájdalmak szere. Ingerlékenység, izgatottság, kipirulás esetén. Idegfájdalmak, érzékszervek túlérzékenysége.

Natrium chloratum Nr.8, "a folyadékháztartás sója"

Natrium chloratum D6 80x (SCHÜSSLER SÓ) Nr.8

Natrium chloratum krémzselé 50ml Nr.8 Schüssler
Ez a só adható például allergiás panaszok, hátfájás, herpesz, ízületek kattogása, hajhullás esetén.

Hiányában az arc zselatinosan fénylik: olyan a bőr, mintha nedves lenne, de ez a fénylés nem mosható le. Tág pórusok, narancshéj-szerű bőr, ajakherpesz és a bőr szárazsága is a Natrium chloratum hiányára utal.  Allergiás kórképek, szénanátha, nyálkahártya-hurutok, száraz bőr. Tartós és súlyos hiánytünetek esetén ízületi- és izomreuma, érelmeszesedés, bűzös vizelet és maró testváladékok, híg hasmenés, rossz tápláltsági állapot gyomor- és bélfelszívódási zavarok miatt, étvágytalanság, vérszegénység, vérzések alakulhatnak ki. Száraz szem, és száj szomjúsággal. Herpeszes kiütésre való hajlam. Kattogó ízületek. Magas vérnyomás, érelmeszesedésre való hajlam.

Natrium phosphoricum  Nr.9, a sav-bázis háztartás sója

Natrium phosphoricum D6 80x (SCHÜSSLER SÓ) Nr.9

Natrium phosphoricum krémzselé 50ml Nr.9 Schüssler

Ez a só az elsavasodás megakadályozója. Hiányában szervezetünk sav- bázis háztartásának egyensúlya felborul. Ilyenkor levertté, kimerültté válunk, a bőrön pattanások, mitesszerek jelennek meg, a bőr zsírossá, vagy érdessé, zsírszegénnyé válik, a haj töredezett, fénytelen lesz.

Ez a só alkalmazható epekövesség, gyomorégés, gyomorfekély, köszvény, mitesszeres- pattanásos bőr esetén.

A húgysavat oldatban tartja, amit a vesék aztán kiválasztanak. A Natrium phosphoricum fontos szerepet játszik az anyagcseretermékek eltávolításában.

Levertség, tartós kimerültség (savanykásság testi-lelki értelemben), pattanások, bőrkiütések, zsíros vagy zsírszegény, érdes bőr, hajvégek töredezettsége. Savasság, elsavasodás szere. Gyomorégés, savas felböfögés, hányás. Savanyú izzadtság, és széklet. Zsíros, pattanásos bőr.

Natrium sulfuricum Nr.10, "a kiválasztás sója"

Natrium sulfuricum D6 80x(SCHÜSSLER SÓ)Nr.10

Natrium sulfuricum krémzselé Nr.10 Schüssler

Nevezhetjük természetes vízhajtónak is. Alkalmazható vizenyők jelenlétekor mint például lábdagadáskor. Hiányában táskás szemek, kékes vörös orr és a száj körüli terület zöldessárga elszíneződése jellemző.

A nátrium-szulfát feladata, hogy a szervezetet víztelenítse, az anyagcseretermékeket kiválassza és az epe mennyiségét szabályozza.

Hiánytünetek: Ödéma képződés (lábak, kezek, szemhéjak)

Segíti az epetermelést, kiválasztást. Epeköves hajlam. Teltségérzet, puffadás, hasmenés, szelesedés. Máj túlterhelése. Kéz-láb ödéma méreganyagok miatt.

Silicea Nr.11, "a szépség sója"

Silicea D6 80x (SCHÜSSLER SÓ) Nr.11

Silicea D12 80x (SCHÜSSLER SÓ) Nr.11

Silicea krémzselé 50ml Nr.11 Schüssler

Ez a só késlelteti bőrünk öregedését, hajunk és körmünk egyaránt szépül tőle, valamint gennyes bőrfolyamatok kezelésében is használható. Hiányában az arc korai öregedése, fokozott ráncképződés figyelhető meg.

Különösen jellemző a fül előtti párhuzamos, függőleges ráncok megjelenése. Jellemzőek még a homlokon látható haránt redők, erős mimikai ráncok, és szarkalábak. Silicea hiányra utal ha a körmök töredezettek és hajhullás esetén is gondolni kell rá.
"Biokémiai kozmetikum" Korai ráncosodás az arcon, hajhullás, kopaszodás a fejtetőn. Töredező köröm, haj. Véraláfutások, striák a bőrön. Foggyökér tályog. Gennyedések elfolyósítása. Bármilyen idegen szövet beépítése után ezt a sót nem szabad alkalmazni, mert fennáll a kilökődés veszélye (pacemaker, implantátumok). Fogtömés mellett nyugodtan használható. A fog implantátum esetén már nem. Továbbá intrauterin fogamzásgátló eszközök esetén sem.

A szervezetben a kötő- és támasztószövetek működésében nélkülözhetetlen, fontos a bőr- és a nyálkahártyák, a körmök, a haj és a csontok felépítésében. A kovasav fokozza a szövetek ellenálló-képességét és azok mechanikai feszességét („biokémiai kozmetikum”). Más anyagok mellett a kovasav szükséges a kalcium táplálékból történő felvételéhez, szabályozza a kollagénszintézist (vázfehérjetestek képződését) és aktiválja a fagociták (falósejtek) tevékenységét, melyek a fertőzések elhárításában játszanak jelentős szerepet.

Calcium sulfuricum Nr.12, "az öreg gésa sója"

Calcium sulfuricum D6 Nr 12 SCHÜSSLER

Calcium sulfuricum krémzselé 50ml Nr.12 Schüssler

Az elnevezés arra utal, hogy hiányában a bőr alabástromfehér lesz. Az időskori barna foltok is Calcium sufuricum hiányra utalnak. Alkalmazható 7 napnál hosszabb ideje fennálló gennyes folyamatok kezelésére, mint például kelések, fekélyek és a gennyes pattanások esetén.

A kalcium-szulfát a gipsz,elsősorban a májban és az epehólyagban fordul elő. A Siliceá-hoz hasonlóan fontos szer a különböző gennyesedésekkel járó folyamatokban.

Hiánytünet:  krónikus gennyesedések, tályog képződési hajlam, pattanások.
Elhúzódó, gennyes gyulladások szere - szem, fül, torok, vesemedence gyulladása ha stagnál a folyamat, vagy gyakran visszatér. Nehezen gyógyuló fekélyes, gennyes sebek esetén is alkalmazható.

Hívható homeopátiás orvosi tanácsadó szolgálat: 06-70/376-0606 (9-17 óráig)

Webáruházunk elérhetősége

 

.