Kiss Marit, a Weöres Sándor Színház művészét Kaszás Attila-díjra jelölték

2015.08.27. 18:16

Frissítés: Mészáros Tibor (Csonokai Színház, Debrecen) kapta meg az elismerést.

Párbeszéd a magyar színház jövőjéről címmel előadóművészeti szakmai konferenciát szervez a debreceni Csokonai Nemzeti Színház pénteken és szombaton a Kölcsey Központban. Szombaton este a színházban országos évadnyitó gálaestet rendeznek, amelyen átadják a Kaszás Attila-díjat.

A díj három jelöltjét kisfilmek és rövid beszélgetések révén ismerhetik meg a nézők, majd az idei nyertes az országos színházi évadnyitó végén veheti át a díjat, amely a szakmai és emberi elismerésen túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja.

A jelöltek: Kiss Mari, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, Kristán Attila, a Nemzeti Színház és Mészáros Tibor, a debreceni Csokonai Színház művésze.

Kiss Marit, a Weöres Sándor Színház művészét a Kaszás Attila-díjra jelölték

Kiss Mari a Top Dogs című darabban (Fotó: Weöres Sándor Színház)

A Kaszás Attila-díjat 2008 óta ítélik oda minden évben. Az első díjazott, Szarvas József szerint az elismerést az a kolléga kapja meg, akinek a tevékenysége messzire hallatszik.

Az eddigi díjazottak:

  • 2008 Szarvas József
  • 2009 Nemes Levente
  • 2010 Mátray László
  • 2011 Mucsi Zoltán
  • 2012 Bányai Kelemen Barna
  • 2013 Borovics Tamás
  • 2014 Nagy Alfréd

(Forrás: Wikipedia)

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Színházművészeti Tagozatának indítványozására és támogatásával megszervezett konferencia első napján, pénteken szekcióüléseket, szombaton pedig plenáris üléseket tartanak. A tanácskozások tematikáit előzetes szakmai egyeztetések alapján határozták meg.

A témák között szerepelnek a vidéki magyar színjátszás hagyományai, a társulati műhelymunka, a színházi, művészi életpályamodell elemei, a Kárpát-medencei magyar és nem magyar színházak művészi, szakmai kapcsolatai, az egyetemi képzés helyzete, a fiatal művészek újító törekvéseinek felismerése, támogatási formái.

A témavezetők között van Ráckevei Anna, a Csokonai Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, Gyimesi László, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének főtitkára, Kriza Zsigmond, az MMA előadóművészeti tanácsadója, Hegedűs D. Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SzFE) rektorhelyettese és Csizmadia Tibor, az SzFE Színházművészeti Intézetének vezetője.

Szombaton a szekcióvezetők beszámolói hangzanak el, majd délután 17 órakor kezdődik a Szép estéket, Magyarország! című országos színházi évadnyitó gálaest.

A debreceni Csokonai Színház a 2015/16-os évadban ünnepli fennállásának 150 éves évfordulóját. A zártkörű gálaest nem csupán a színház másfél évszázadának kiemelkedő korszakait, neves igazgatóinak és színművészeinek emlékét idézi meg, hanem ízelítőt ad a jubileumi évad műsorából, emellett az eseményen adják át a Kaszás Attila-díjat is.

Az évadnyitó gálaestet Papp László, Debrecen polgármestere nyitja meg, majd Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Ráckevei Anna, a színház igazgatója köszönti a vendégeket. Az eseményre meghívást kaptak a magyarországi és a határon túli színházak igazgatói is.

Az est résztvevői a 2015/16-os jubileumi évad programjából láthatnak részleteket, így a Rómeó és Júlia, Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak, a Szerelmi bájital és a Made in Hungária egy-egy jelenetét mutatják be, míg a színháztörténet fontos időszakaira, eseményeire versekkel, monológokkal emlékeznek. A gálaesten színpadra lépnek a társulat új tagjai is.

Kiss Mari pályájáról a Weöres Sándor Színház honlapján olvashatnak.

Frissítés:

Mészáros  Tibor kapta az idén a Kaszás Attila-díjat. A debreceni Csonokai  Színház művésze a nettó félmillió forinttal járó kitüntetést a Szép  estéket, Magyarország! című országos színházi évadnyitó gálaestjén  vette át szombaton.   A 2008-ban a Magyar Kultúra Napja alkalmából alapított díjat  olyan színészek kapják, akik nemcsak kiemelkedő mesterségbeli  tudással rendelkeznek és színvonalas művészi munkát végeznek, hanem  a társulatukat közösségépítő magatartással is támogatják.   Mészáros Tibor 1980-ban született Gyulán. 2006-ban végzett a  Színház- és Filmművészeti Egyetemen Lukáts Andor és Jordán Tamás  osztályában. Korábban a budapesti Új Színház stúdiósaként és a Bárka  Színház segédszínészeként is dolgozott. 2006 óta a Csokonai Színház  tagja.

.