Testvérmegyei kapcsolat épül Vas és Hargita megye között

2016.08.23. 14:27

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a két megye elöljárója.

Vas megye  és az erdélyi Hargita megye együttműködéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kedden Szombathelyen - tájékoztatta lapunkat a Megyeháza.

A két megye elöljárója szorgalmazza a testvérmegyei kapcsolat kialakítását és ennek jegyében az együttműködést számos területen. Például kölcsönösen megismernék egymás pályázati rendszerrel kapcsolatos tapasztalatait, a katasztrófa- és polgárvédelemben közös gyakorlati programokat, képzéseket kezdeményeznek, támogatnák egymást a befektetők vonzásában, szorgalmazzák az ifjúság támogatása érdekében kialakított közös programok, projektek lebonyolítását.

A felek abban is egyetértettek, hogy Vas megyének és Hargita megyének együtt kell működnie a megyei értéktárak feltérképezésében és népszerűsítésében. Ezenkívül közös részvételre törekednek a Mária Út programban, és tapasztalatcseréken ismernék meg egymás jó gyakorlatait a tematikus utak, kirándulások megszervezésében. Példaként említették a Költők nyomában elnevezésű tematikus utat, a bicikliutak kialakítását, az Árpád-kori templomok nyomában című, valamint a Kőszeg–Vashegy borút programot. Az oktatás terén ösztönöznék az egyetemek, kutatói központok közti együttműködést, az e téren alkalmazott jó gyakorlatok átadását, valamint egyetemisták, szakemberek csereprogramokban való részvételét.

Címlapfotó: a szombathelyi megyeháza - forrás: panoramio.hu

.